De must-see musicals van 2022 - 2023

Musicals |  
Redactioneel door
Foto 1. Hiep, hiep hoera, de populaire musical Dagboek van een Herdershond is in 2023 weer even te zien op het podium. Foto: Albert Verlinde Producties © Roy Beusker

Van Assepoester tot Les Misérables: dit speelt in de theaters

22 september 2022 Cultuur Landelijk Swingende klassiekers, bekende verhalen omgetoverd tot voorstellingen vol heerlijke liedjes en muzikaal spektakel op de theaterplanken: deze musicals in theaterseizoen 2022-2023 wil je niet missen! Wij zetten een aantal aanraders voor je op een rij.

Charlie en de chocoladefabriek

LANDELIJK - Willy Wonka en natuurlijk Charlie uit het beroemde boek van Roald Dahl zijn in Nederland! Samen met de andere karakters uit het boek zingen en dansen ze in de musical Charlie en de chocoladefabriek. Het verhaal begint met Charlie en zijn arme familie, die proberen te overleven in hun hutje. Dan vindt Charlie een gouden ticket waarmee hij op bezoek mag in de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka. Met hem ontmoet je de vier rijke en verwende kinderen die ook een ticket hebben en zie je de chocoladerivier en bijzondere fabrieksruimtes. Dit is niet alleen genieten van muziek en spektakel, maar ook van de zwarte humor en satire van Dahl. Te zien tot en met 5 maart 2023.

Kruimeltje De Musical

LANDELIJK - Van een Engelse naar een Nederlandse held, die net als Charlie arm opgroeit en door de besneeuwde straten zwerft. Maar dan door Nederland. Zingend en fluitend, al is hij is helemaal alleen. Kruimeltje zoekt zijn ouders, samen met het stoere meisje Keesie en de kruidenier Wilkes. Of het hem lukt ze te vinden zie je in het hartverwarmende Kruimeltje De Musical, gebaseerd op het boek van Chris van Abcoude dat in 2020 al met veel succes verfilmd werd. Een musical met naast de fijne muziek en dansnummers ook veel humor, want Kruimeltje blijft een jonge jongen die houdt van ondeugende streken. Te zien van 23 september 2022 tot en met 12 februari 2023.

Foto 2. Kruimeltje de musical is nu al te zien. Beeld: REP Entertainment

Rapunzel De Musical

LANDELIJK - "Rapunzel, Rapunzel, laat vallen je vlecht!" In Rapunzel De Musical maak je kennis met Rapunzel en haar lange gouden haren, die door een heks is opgesloten in een toren. Je kunt alleen boven komen door langs haar lange vlecht omhoog te klimmen. Rapunzel wil de toren uit: de wereld zien en andere mensen ontmoeten. Maar de heks staat dat niet toe. Dan staat er een prins onder haar torenraam... Een sprookjesachtige musical met een speels decor en - net als in de Disneyfilms - een belangrijke rol voor dieren. In dit geval vooral voor een hilarische ooievaar die met pensioen wilt. De dieren worden prachtig uitgebeeld met levensgrote poppen. Te zien van 25 september 2022 tot en met 5 februari 2023.

Foto 3. Betoverende decors en slim gebruik van poppen maken van de musical Rapunzel... wel, een sprookje! Foto: Annemieke van der Togt

Musicalhit The Prom

LANDELIJK - Opnieuw komt een musicalhit uit Amerika naar Nederland: The Prom. Met onder andere musicaliconen Pia Douwes en Joke de Kruijf. Het meisje Emma uit een conservatief plaatsje in Amerika wil met haar vriendin en grote liefde Alyssa naar het eindejaarsbal, de Prom. Daar wordt een stokje voor gestoken door de ouderraad. Vier musicalsterren op retour besluiten Emma te gaan helpen. Niet omdat ze geloven in de goede zaak, maar om hun carrière weer wat leven in te blazen. En dat leidt tot een heerlijke over de top feel good musical. Saillant detail: deze musical is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Te zien tot en met 12 maart 2023.

Foto 4. Vier uitgebluste artiesten trekken ten strijde in musicalhit The Prom. Foto: De Graaf en Cornelissen Entertainment © Roy Beusker & Annemieke van der Togt

Assepoester De Musical

LANDELIJK - Wie kent er niet het wereldberoemde sprookje van Assepoester? Het weesmeisje dat van haar stiefmoeder alles in en om het huis moet doen en niet naar het bal mag in het koninklijke paleis? Maar gelukkig is daar de goede fee die er met haar toverspreuken voor zorgt dat Assepoester toch naar het bal kan, waar de prins alleen met haar wil dansen. In Assepoester De Musical komt dit sprookje tot leven met betoverende liedjes, magische dansnummers en een flinke dosis humor. Daar zorgen de gemene stiefmoeder, stiefzuster en stiefbroer wel voor! Kom verkleed, want bij elke voorstelling kun je meedoen aan een sprookjesverkleedwedstrijd. Van 24 september 2022 tot en met 11 juni 2023.

Foto 5. Dankzij de goede fee kan Assepoester toch naar het bal. Foto: Van Hoorne Entertainment © Wim Lanser

De Schippers van de Kameleon

LANDELIJK - De kinderboekenserie over de Schippers van de Kameleon krijgt na vier films én een tv-serie nu ook zijn eigen musical! Hoe zal dat eruitzien: de snelste boot van Nederland die nu 'vaart' over het toneel? Uiteraard met de Friese tweeling Hielke en Sietse aan het roer. Vast spectaculair. En vrolijk. Maar de musical De Schippers van de Kameleon: met de muziek mee! vertelt ook een spannend avontuur, net als in de boeken. Want wat zijn de duistere plannen van een geheimzinnige dirigent en componist? Gelukkig krijgt de olijke tweeling hulp van agent Zwart, het meisje Sara, boerenknecht Gerben en een mysterieuze waarzegster. Te zien van 7 oktober 2022 tot en met 5 maart 2023.

Foto 6. De cast van De Schippers van de Kameleon: met de muziek mee! Foto: Homemade Productions © Annemieke van der Togt

Checkpoint Charlie

LANDELIJK - De musical Checkpoint Charlie draait om de bouw van de Berlijnse Muur. Opeens veranderen in één nacht de levens van de mensen aan beide kanten van de versperring drastisch. Een zangeres aan de oostelijke kant die niet meer op wereldtournee kan om te proberen door te breken. Een zwangere vrouw in het westelijke deel die haar familie in het oosten ontzettend mist. Maar ook de groenteman die het prima vindt, omdat zijn leven gewoon doorgaat als daarvoor. Een onduidelijke tijd voor deze mensen, net als de onduidelijke tijd van nu, waar van alles kan gebeuren. En dat maakt deze musical over een historisch moment ook heel actueel. Te zien van 14 januari tot en met 29 april 12023.

Foto 7. De musical Checkpoint Charlie, over de bouw van de Berlijnse Muur en de gevolgen daarvan voor de Berlijners aan beide kanten. Afbeelding: Goedemorgen Theaterproducties

Robin Hood

LANDELIJK - De musical Robin Hood is een episch muzikaal spektakel van jongeren voor jongeren. Hij is namelijk gemaakt door het Nationaal Jeugd Musical Theater. Het bekende verhaal speelt nog altijd in de middeleeuwen, maar met een moderne twist. Prinses Marian keert na jaren terug naar het kasteel van Nottingham en schrikt van de situatie in en om de stad. De onrechtvaardige sheriff van Nottingham buit het volk uit. Dan is daar opeens een onherkenbare held die met pijl en boog de mensen beschermt. Een musical vol grote massascènes en spannende gevechten, maar ook met intieme nummers over angst en machteloosheid. Te zien van 14 januari tot en met 4 juni 2023.

Foto 8. De jonge cast van de musical Robin Hood in een verhaal speciaal voor jongeren dat nog steeds actueel is. Foto: Nationaal Jeugd Musical Theater © Marije Slingerland Fotografie

Les Misérables

LANDELIJK - Ook de musicalklassieker Les Misérables komt naar Nederland. Dat wordt genieten van de bekende meeslepende musicalnummers, overweldigende scènes en natuurlijk het aangrijpende verhaal van schrijver Victor Hugo over het miserabele bestaan van de armen in het Frankrijk van voor de revolutie. Zoals hoofdpersoon Valjean die jarenlang dwangarbeid moest verrichten voor het stelen van een brood. Als hij eindelijk vrijkomt blijft politieagent Javert hem achtervolgen. Toch weet Valjean uiteindelijk iets van zijn leven te maken. En dan begint de revolutie. Ervaar zelf waarom deze musical de langstlopende musical op het Londense West End is. Te zien van 18 februari tot en met 23 juli 2023.

Foto 9. De Nederlandse cast voor de musicalklassieker Les Misérables, binnenkort te zien in Nederland. Foto: De Graaf en Cornelissen Entertainment © Roy Beusker

Red Starline

Puurs, België - Net over de grens, in een pop-up theater onder Antwerpen, komt Studio 100 in 2023 met een nieuwe musical: Red Starline. Deze opvolger van de succesmusical 40-45 belooft net zo'n episch muzikaal spektakel te worden. Bij de presentatie van de musical werd de toon meteen gezet: de doorsnede van een een enorm passagiersschip blijkt onderdeel van het podium te zijn. Red Starline gaat over de vele mensen die zo'n honderd jaar geleden de oversteek waagden van Antwerpen naar Amerika, op zoek naar een beter leven. Wie maakt zijn dromen waar, voor wie wordt de reis een grote teleurstelling en hoe gaat het verder met de mensen die achterblijven? Te zien van 23 maart tot en met 1 mei 2023.

Foto 10. Het enorme schip waarmee de immigranten naar Amerika varen in de musical Red Starline. Foto: Studio 100

Dagboek van een Herdershond

MAASTRICHT - Ook in Nederland kunnen we spektakelmusicals maken. Eén van de succesvolste was Dagboek van een Herdershond, naar de populaire tv-serie uit 1978-1980 over de jonge kapelaan Erik Odekerke. De musical komt in 2023 weer acht weken terug, in pop-up theater MECC Maastricht. Met een immens podium waar de kapelaan met zijn fiets zonder problemen overheen kan rijden en voldoende plek is voor de vele fanfares en vrijwilligers. Zij toveren dit podium om tot een Limburgs landbouwdorpje in 1914, waar de opkomst van de steenkolenmijnen grote invloed heeft op het leven. De onhandige en naïeve kapelaan probeert de mensen te helpen, maar zijn goede bedoelingen pakken vaak verkeerd uit. Er valt dus ook veel te lachen bij deze nostalgische musical. Te zien van 12 maart tot en met 4 juni 2023.

Foto 11. Alleen een enorm podium in een speciaal pop-up theater biedt genoeg plek voor het muzikale en nostalgische spektakel Dagboek van een Herdershond. Foto: Albert Verlinde Producties © Roy Beusker

Ook leuk

Foto 12. Hiep, hiep hoera, de populaire musical Dagboek van een Herdershond is in 2023 weer even te zien op het podium. Foto: Albert Verlinde Producties © Roy Beusker

Laatst gewijzigd: 2022-09-25 13:27:26 · Gepubliceerd: 2022-09-22 13:33:49 - 852