Duik in de Rotterdamse hiphopscene

Wereldmuseum |  
Nieuws door
Foto 1. The world is yours!: tentoonstelling over de Rotterdamse hiphopscene. Foto: Brand New Guys

Tentoonstelling in Wereldmuseum: The world is yours

21 september 2022 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Hiphopcultuur speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van Rotterdam. Jongeren vinden elkaar op straat, in de muziek, in kledingstijl én vinden een manier om zichzelf te uiten. Tentoonstelling The world is yours! in het Wereldmuseum neemt je mee naar deze way of life. Ontdek hoe belangrijk hiphop is voor de stad van diverse culturen.

Meer dan rapmuziek

Bij hiphop denk je waarschijnlijk meteen aan rapmuziek. Maar in de tentoonstelling The world is yours! - hiphop maakt de stad kom je erachter dat deze subcultuur veel meer is dan beats en een lekkere flow. Het is een levensstijl. Voor sommige groepen die minder makkelijk gehoord worden, is de muziek bovendien een belangrijke manier om hun stem te laten horen. Om letterlijk hun plek in de stad te claimen. Ontdek in het Wereldmuseum bijzondere verhalen die je vertellen wat hiphop betekent voor de ontwikkeling van de stad 'van onderaf'.

The world is yours! is te zien van 23 september tot en met 31 december.

Vier organisaties, vier ruimtes

The world is yours! bestaat uit vier verschillende expositieruimtes, samengesteld in samenwerking met vier Rotterdamse organisaties: reclamebureau Brand New Guys, kledingmerk Clan de Banlieue, inclusiviteitsplatform Croncrete Blossom en eventorganisator Notes. Iedere instantie vult één eigen museumzaal met foto en video-installaties die iets vertellen over de hiphopcultuur in de Maasstad. Plekken in Rotterdam waar mensen samenkomen en waar jeugd zichzelf ontwikkelt. Graffititags en ontmoetingen op straat, het hoort er allemaal bij.

Tien belangrijke locaties

Inmiddels is hiphop niet meer weg te denken uit Rotterdam. De stroming ontwikkelde zich in de voorbije decennia in een rap tempo. En bij deze opkomst hoort inmiddels ook een hiphopgeschiedenis. Daarom is naast de vier bovengenoemde ruimtes ook een ruimte gevuld die tien belangrijke locaties toont, zoals buurthuizen, kledingwinkels, muzieklabels en clubs. De plekken zijn geselecteerd door tien personen die prominent deel uitmaken van de Rotterdamse hiphopwereld en stijlvol in beeld gebracht in tien portretten door fotograaf Ouxu Weng en illustrator Enrico Smit.

Foto 2. De crew van muzieklabel Rotterdam Airlines. Foto: Ouxu Cheng

Ook interessant

Foto 3. The world is yours! Foto: Brand New Guys

Laatst gewijzigd: 2022-09-21 09:02:25 · Gepubliceerd: 2022-09-19 15:59:59 - 315