1

Dit zijn de leukste dagjes uit voor de herfstvakantie

Spelen op kunstwerken, soldaten ontmoeten en een rondje in de draaimolen!

Herfstvakantie 2022 Redactioneel door
Foto 1. Kun je zelf een trein vooruit trekken? Foto: Het Spoorwegmuseum © Marleen Stoker

archief oud artikel 8 oktober 2022 Toerisme Landelijk Herfst! De blaadjes aan de bomen verkleuren en de warme truien kunnen weer uit de kast. Maar herfst betekent ook dat het bijna tijd is voor vakantie. En er zijn heel veel toffe dingen om te doen! Word uitvinder, bezoek de Oudhollandse kermis of leer alles over de techniek van de trein. Dit zijn de leukste dagjes uit tijdens de herfstvakantie 2022.

Ga ontdekken in De Spelerij en De Uitvinderij

Dieren, Gelderland Kunst is meestal alleen om naar te kijken, maar niet bij De Spelerij in Dieren. Hier mag je op alle speelbeelden klimmen en spelen tot je niet meer kunt! Sterker nog, de speeltoestellen zijn er zelfs speciaal voor ontworpen door kunstenaar Jos Spanbroek. Zet de hijskraan in beweging of ren als een hamster in een groot rad. Ontdek vervolgens je innerlijke Willie Wortel in De Uitvinderij, een grote werkplaats waar je zelf van alles kunt maken. Laat je fantasie de vrije loop. Fabriceer je eigen sleutelhanger van plexiglas, een bootje van piepschuim of een spettertekening in de verfmachine. Trek gekregen? Bak dan je eigen broodje. Aan één dagje uit heb je eigenlijk niet genoeg!

Foto 2. Maak je eigen kunstwerk. Foto: De Spelerij De Uitvinderij

Word zelf ooggetuige in Oorlogsmuseum Overloon

Overloon, Noord-Brabant Tijdens het Eyewitness Event in Oorlogsmuseum Overloon ben je zelf ooggetuige van wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde in de militaire kampementen. Op 15 en 16 oktober strijken meerdere re-enactment groepen neer bij het grootste oorlogsmuseum van Nederland. Kijk in de loopgraven van zowel de Britten, de Amerikanen als de Duitsers en zie de verschillende kampen met elkaar in gevecht tijdens de zogenaamde Mock Battles. En dat is niet mis, want er komt veel geluid bij kijken én er zijn volop special effects. Maar ook een bezoekje aan het museum zelf is de moeite meer dan waard. Hier vind je displays vol interactieve elementen. En vergeet niet een rondje te maken over de Militaria Markt.

  • Maar ook in de rest van de herfstvakantie zijn er heel veel leuke activiteiten voor jong en oud. Volg een gratis rondleiding, neem een kijkje in een echte Centurion Tank, leer alles over de wapens uit de Tweede Wereldoorlog en voel zelf hoe zwaar ze zijn. Voor de kleinste bezoekers is Zuster Christa aanwezig met haar schminkkoffer.

Foto 3. Ontmoet de soldaten in hun kampementen. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Madurodam: ontdek heel Nederland in een dag!

Den Haag, Zuid-Holland Bij Madurodam ga je deze herfstvakantie op reis met je eigen Madurodam-paspoort. Verzamel stempels bij zoveel mogelijk miniatuur-bestemmingen en ga aan de slag met stoere doe-dingen. Blus een brand in de Haven van Rotterdam, sluit de Oosterscheldekering om Nederland te redden van het water of mix plaatjes als Armin van Buuren. En valt er toch een drupje regen, dan is er ook binnen genoeg te beleven. Vlieg in een écht vliegtuig of bedien de grootste stoommachine ter wereld. Gloednieuw zijn de op afstand bestuurbare bootjes. Je bent zelf de kapitein terwijl je de schepen feilloos door de haven stuurt. En dat vinden stiekem niet alleen de kinderen heel leuk om te doen...

Foto 4. Blus een brandje in de Haven van Rotterdam. Foto: Madurodam

Western Wish Fall in Slagharen

Slagharen, Overijssel De herfst doet zijn intreden in Attractiepark Slagharen en dat zullen de bezoekers weten ook. Want hoewel het buiten steeds kouder wordt, geldt dat zeker niet voor de sfeer in het park. Tijdens Western Wish Fall verkleuren niet alleen de bomen, je vindt ook talloze lichtjes, lampionnen en pompoenen rond het Fonteinplein. Alles draait dit najaar om wensen. Hang je eigen wens in de een reusachtige wensboom, die wordt beschermd door vogelverschrikkers die tot leven zijn gekomen. Wow! Maar bezoek ook de herfstshow van Randy & Rosie, vol liedjes en verhalen. En krabbel ook een rondje schaatsbaan, waar je heerlijk kunt zwieren en zwaaien.

  • Al vanaf 8 oktober is Western Wish Fall in de weekenden te bezoeken, maar in de herfstvakantie kun je dagelijks terecht voor alle activiteiten.

Techlab XL in Het Spoorwegmuseum

Utrecht, Utrecht Treinen zijn behoorlijk indrukwekkend, zeker de robuuste exemplaren die je tegenkomt in Het Spoorwegmuseum. Maar hoe kan het eigenlijk dat die zware dingen zich 'vanzelf' lijken te verplaatsen over het spoor? Je komt er deze herfstvakantie achter in het Techlab XL. Doe mee met toffe activiteiten die je leren hoe de techniek van een trein precies in elkaar steekt. Verspreid door het museum vind je grote werkstations waar je aan de slag kunt met experimenten. Schiet iets weg met behulp van stoom en ontdek waarom locomotieven grote én kleine wielen hebben. En kun je zelf eigenlijk een trein vooruit trekken? Techlab XL bezoek je van 22 tot en met 30 oktober.

Foto 5. Hoe groot zijn de wielen van zo'n trein eigenlijk? Foto: Het Spoorwegmuseum © Marleen Stoker

T. Rex in Natuurmuseum Fryslân

Leeuwarden, Friesland Maak kennis met een van de gevaarlijkste én meest tot de verbeelding sprekende dieren die ooit op aarde leefde. Vanaf 15 oktober is in Natuurmuseum Fryslân de tentoonstelling T. Rex in Town te zien. Topstuk is een gigantisch skelet dat in Amerika werd opgegraven door Anne Schulp uit Sneek. Eén van de meest complete skeletten ooit gevonden! Kom alles te weten over het dier en doe mee aan spannende activiteiten. Zo fiets je voor je leven terwijl je de hongerige dino probeert voor te blijven. En lustte een tyrannosaurus rex eigenlijk wel mensen? Tijdens de herfstvakantie zijn er daarnaast gave workshops om de dinowereld beter te leren kennen. Op 18 oktober vertelt Anne Schulp je graag alles over zijn werk!

  • Sneak preview? Tijdens de Coole Kidsnacht, op 14 oktober van 17:00 uur tot 21:00 uur, is de T. Rex alvast te bekijken voor de jongste bezoekers.

Foto 6. Bekijk het skelet van een T.Rex. Foto: Natuurmuseum Fryslân © Mylene Siegers

Oudhollandse kermis in Zuiderzeemuseum

Enkhuizen, Noord-Holland Geniet van ouderwets vertier op de Oudhollandse kermis in het Zuiderzeemuseum. Van 15 tot en met 30 oktober spring je in tal van nostalgische attracties uit de jaren '20. Maak een rondje in de draaimolen of de zwanenzweefmolen, test hoe sterk je bent op de kop van Jut en zwaai zo hoog je kunt op de luchtschommel. En wil je weten hoe je toekomst eruit ziet? Laat die voorspellen dan door een echte waarzegster. Ben je van plan om op woensdag of zaterdag naar het museum te gaan? Pik dan ook een poppenkastvoorstelling van Marretje de Meeuw of Jan Klaassen en Katrijn mee. En bij de kermis hoort natuurlijk ook... een mierzoete suikerspin!

Foto 7. Maak een rondje in de zwanenzweefmolen. Foto: Foto Madelon Dielen

Ook leuk tijdens de herfstvakantie

Foto 8. Doe mee met leuke herfstactiviteiten in Het Spoorwegmuseum. Foto: Het Spoorwegmuseum © Marleen Stoker

Laatst gewijzigd: 2022-10-25 11:22:04 · Gepubliceerd: 8 oktober 2022 - 2331

Activiteiten Oorlogsmuseum Overloon

Binnen enkele weken te bezoeken

Meivakantie in Oorlogsmuseum Overloon


Tijdens de meivakantie is er van alles te beleven: * Maak een foto in een Jeep, veteranen vragen-uurtje, word verzetsstrijder, voel zelf hoe zwaar wapens uit WO2 zijn, etc. Kijk voor info op:...

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Waterwijs | Zuiderzeemuseum


Bezoek de tentoonstelling Waterwijs bij het Zuiderzeemuseum en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu!

Binnen enkele weken te bezoeken

Tussen Kunst & Kidz


Op 4, 5 en 6 mei organiseert het Zuiderzeemuseum Tussen Kunst en Kidz voor kinderen en hun families in het buitenmuseum.

Redders op zee


De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum is er in het Zuiderzeemuseum een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en gezichten...