Vernieuwd Royal Delft Museum opent met nieuwe expositie

Is het beschilderen van Delfts aardewerk echt kunst?

Royal Delft Museum Nieuws door
Foto 1. Bewonder de vernieuwde museumzalen in het Royal Delft Museum. Foto: Royal Delft Museum

archief oud artikel 6 november 2022 Cultuur Delft, Zuid-Holland In 2021 kreeg het Royal Delft Museum officieel de museumstatus. De reden om de mouwen eens flink op te stropen en de boel te renoveren. Stukje bij beetje krijgt het museum in de eeuwenoude aardewerkfabriek in Delft een make-over. Op 7 november opent de eerste wisseltentoonstelling Van Ruisdael tot Frytom in een splinternieuwe expositiezaal.

Echte primeur

Voor de eerste wisseltentoonstelling bracht het Royal Delft Museum werken van twee kunstenaars samen: Jacob van Ruisdael en Frederik van Frytom. Beide schilderden prachtige landschappen, alleen deed van Ruisdael dit op doek en Van Frytom meestal op plateel. Oftewel, hij beschilderde het beroemde Delftse keramiek! Hij deed dit zo prachtig en met zoveel detail, dat zijn aardewerk heel populair werd. Het zijn echte kunstwerken. Door zijn werk naast dat van de beroemde landschapschilder Jacob van Ruisdael te laten zien stelt het Royal Delft Museum een belangrijke vraag. "Wat is kunst? En wat is ambacht?" Als je die vraag in de negentiende eeuw had gesteld was het antwoord: schilderen op doek is kunst, schilderen op keramiek is een ambacht. Bijzonder: het museum wist ruim de helft van Van Frytom's werk wereldwijd bijeen te brengen voor de expositie. De werken van beide kunstenaars komen uit verschillende (inter)nationale kunstcollecties.

Foto 2. Jacob Isaacksz van Ruisdael. Zandweg tussen geboomte, circa 1649. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Uit de nalatenschap van: F.J.O. Boijmans 1847 / Foto: Studio Tromp. En Frederik van Frytom Plaquette. Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam.

Vernieuwing Royal Delft Museum

Het Royal Delft Museum is al een tijdje aan het renoveren en vernieuwen. In de keramische kamers, met prachtige pilaren, tegeltableaus en ander bouwkeramiek, is een mooie gietvloer aangebracht. Ook het keramiek in de binnentuin is gerenoveerd. De collectie van onder andere Koninklijke Delfts Blauwe stukken, Polychroom aardewerk en hedendaags Delfts Blauw komt in de vernieuwde museumzalen nog mooier uit. In de nieuwe tentoonstellingszalen laat het museum steeds nieuwe tijdelijke exposities zien. De volgende tentoonstelling op de agenda is het werk van hedendaagse kunstenaar Bas Meeuws. Hij maakt portretten van kleurrijke 17e-eeuwse bloemstukken in originele Royal Delft vazen.

Foto 3. De collectie van onder andere Koninklijke Delfts Blauwe stukken, Polychroom aardewerk en hedendaags Delfts Blauw komt in de vernieuwde museumzalen nog mooier uit. Foto: Royal Delft Museum

Zie de schilders aan het werk

De Koninklijke Porceleyne Fles in Delft is de enige overgebleven aardewerkfabriek uit de zeventiende eeuw. Hier beschilderen de meester-schilders het alom bekende Delfts blauwe porselein nog volledig met de hand. Je kunt dit authentieke productieproces van dichtbij bekijken in het Royal Delft Museum, waar de schilders nog altijd aan het werk zijn. Leuk: bezoekers kunnen tijdens een workshop zelf Delfts Blauw schilderen en een kunstwerk creëren voor thuis.

Ook interessant

Foto 4. Bewonder het prachtige Delfts Blauw in het vernieuwde museum. Foto: Royal Delft Museum

Laatst gewijzigd: 2022-11-10 11:33:03 · Gepubliceerd: 2022-11-03 16:56:29 - 1401