1

Dit wil je zien en doen in 2023

Grote exposities, een nieuw museum en nieuwe attracties

Wat is er te doen? Redactioneel door
Foto 1. Een impressie van de nieuwe attractie Pixarus, een vliegtuigmolen in de bocht van achtbaan Fēnix. Foto: concept © Toverland

archief oud artikel 1 januari 2023 Trends Landelijk Een nieuw jaar strekt zich voor ons uit. Tijd voor nieuwe avonturen! Wat staat er op je to-do lijstje van 2023? Er staat van alles te gebeuren, dat zochten wij vast voor je uit. Nieuwe attracties, gave tentoonstellingen en zelfs een compleet nieuw museum: dit wil je zien en doen in 2023.

Nieuwe attracties in Toverland

Sevenum, Limburg - Attractiepark Toverland trekt de portemonnee in 2023 en presenteert maar liefst vier nieuwe attracties. Met 1 miljoen euro wordt er flink wat extra magie in themagebied Avalon gestopt en dat kunnen we vanaf medio 2023 gaan beleven. In de bocht van achtbaan Fēnix verrijst de vliegtuigmolen Pixarus, waar je leert vliegen als een heuse leerling van Tovenaar Merlijn. Nog een keertje extra over de kop? Dat bepaal je zelf! In Dragonwatch, de family droptower, ga je 17 meter omhoog om vervolgens weer naar beneden te vallen. Voor de kleine bezoekers is er de nieuwe Garden Tour: een rondrit door de weelderige tuin van Tovenaar Merlijn. En in Jumping Juna, een bijzondere draaimolen, maken ze kennis met eenhoorn Juna en het draakje Sparky. Zoveel nieuws in 2023, dat is wel een bezoekje aan Toverland waard!

Opening nieuw Mediamuseum

Hilversum, Noord-Holland Meer dan twee jaar lang had Hilversum geen Beeld & Geluid experience, maar gelukkig komt daar dit jaar verandering in! Op 11 februari opent in Beeld & Geluid het fonkelnieuwe Mediamuseum. En dat belooft een hele bijzondere ervaring te worden, want dit museum creëert door slimme technologieën voor iedere bezoeker een persoonlijke ervaring. Met een eigen profiel reis je door de verschillende mediathema's, van informeren en delen tot verkopen, vertellen en spelen. Kruip in de huid van een influencer, maak een succesvolle campagne en zie hoe je zelf verleidt wordt door de media. Of ga aan het werk als verslaggever of interviewer. Bij elk thema worden bezoekers uitgedaagd om zelf iets te creëren en na te denken over de rol van de media. Je kunt zelfs een eigen speelfilm of een game maken!

Foto 2. In het splinternieuwe Mediamuseum wacht iedereen een persoonlijke ervaring in medialand. Foto: Jorrit Lousberg

The Rolling Stones komen terug

Groningen, Groningen Slechts vier weken kon het dolenthousiaste publiek in 2020 genieten van The Rolling Stones in het Groninger Museum. Door de coronamaatregelen was de populaire expositie over de rockband maar eventjes te zien. Maar de fans weten het allang: in juni 2023 komen The Rolling Stones terug naar Groningen! In de expositie Unzipped bewonder je ruim 400 originele items die het leven en de muziek van The Stones illustreren. Kostuums, handgeschreven lyrics, instrumenten, zeldzame audio- en video-opnames en natuurlijk alle hits komen voorbij. Een must voor de echte fans, maar ook een entertainende les in 50 jaar muziekgeschiedenis en popcultuur voor fans in spe. De tentoonstelling Unzipped is te zien van 30 juni 2023 tot en met januari 2024.

Foto 3. Reis mee door de geschiedenis van de band, de muziekindustrie en de popcultuur in The Rolling Stones - Unzipped. Foto bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Bron: Groninger Museum. Foto: Claude Gassian.

Grootste Vermeer-expositie ooit

Amsterdam, Noord-Holland Het meisje met de parel, Het melkmeisje, Het meisje met de rode hoed, zoveel schilderijen van Vermeer zag je nog nooit bij elkaar. Van over de hele wereld haalt het Rijksmuseum dit jaar 27 Vermeers bijeen voor een unieke overzichtstentoonstelling. Het is voor het eerst in dertig jaar dat er zo'n grote tentoonstelling over Vermeer te zien is in Nederland. De aanleiding waren de drie Vermeers uit de Amerikaanse The Frick Collection, die voor het eerst alledrie tegelijk uitgeleend zijn voor deze tentoonstelling. Bewonder de werken van de meester en leer hem beter kennen door alle nieuwe inzichten die het Rijksmuseum met je deelt. De tentoonstelling Vermeer is te zien van 10 februari tot en met 4 juni 2023. Let op: je moet vooraf tickets en een tijdslot boeken. Tickets zijn nu al te koop.

Foto 4. Links: Johannes Vermeer, Meisje met de parel, 1665. Foto: Mauritshuis, Den Haag. Rechts: Johannes Vermeer, Brieflezend meisje bij het venster, ca. 1657 - 1659. Foto: Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden

Primeur: koala's in Nederlandse dierentuin

Rhenen, Utrecht - Opnieuw heeft Ouwehands Dierenpark de primeur en introduceert een nieuwe en aansprekende diersoort in de Nederlandse dierentuinen. Er komen koala's naar Rhenen! In januari start de dierentuin met de bouw van hun verblijf, waar de koala's na de zomer van 2023 hun intrek nemen. In deze Australian Experience, zoals het bouwproject voorlopig heet, hebben de dieren lekker de ruimte. Het verblijf heeft een oppervlakte van 1800 m2, met een eigen dag- en nachtverblijf voor elk dier. Voor bezoekers is er voorlopig dus nog niet zoveel te zien, maar na de zomer kun je echt koala's spotten in eigen land.

Foto 5. Deze bijzondere dieren haalt Ouwehands Dierenpark naar Nederland. Maak kennis met de koala's! Foto: Pixabay

Draaksteken - eens in de zeven jaar!

Beesel, Limburg Na zeven jaar ontwaakt de draak in 2023 opnieuw in het Limburgse Beesel! Eens in de zeven jaar brengen de inwoners van het dorp de meeslepende legende van Sint Joris en de Draak tot leven in een groots openluchtspektakel. Bijzonder: de ongeveer 400 (amateur)acteurs wonen allemaal in het dorp of zijn er geboren. Ze maken zelf een decor - met een dorp en een kasteel -, de kleding en de enorme draak. Deze indrukwekkende en vuurspuwende hoofdrolspeler is dit jaar nog groter dan de vorige edities! Beleef het Draaksteken dit jaar op 11, 12, 13, 17, 18 en 19 augustus of je moet weer zeven jaar wachten.

Meer dingen om te doen in 2023

  • Paleis Het Loo opent in 2023 een ondergrondse uitbreiding van wel 5000 m2. Hier is volop ruimte voor een expositie over de geschiedenis van de Oranjes en het ontstaan van de monarchie. Ook zijn hier tijdelijke tentoonstellingen te zien.
  • Ga op bezoek bij de Orchideeën Hoeve waar je sinds eind 2022 een aantal nieuwe vogelsoorten kunt spotten, waaronder een toekan!
  • Nog te zien tot en met 9 april 2023: een grote expositie over het leven van Juliana.
Foto 6. Test de gamevloer en zie hoe games worden ontworpen in het nieuwe Mediamuseum. Foto: Jorrit Lousberg

Laatst gewijzigd: 2023-08-31 17:41:55 · Gepubliceerd: 1 januari 2023 - 4518