Wegdromen in wereldberoemde kunst bij Fabrique des Lumières

Word onderdeel van wereldberoemde werken

Fabrique des Lumières Reportage door
Foto 1. De kunstwerken van Dalí­ dansen op de muren van Fabrique des Lumières. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

16 maart 2023 bijgewerkt: 8 januari 2024 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Fabrique des Lumières brengt wereldberoemde kunst tot leven. In de voormalige Zuiveringshal van de Westergasfabriek hangen de kunstwerken niet aan de muur, maar stap je er middenin. We gingen een dagje naar Amsterdam en waren behoorlijk onder de indruk.

Immersive experience

Wanneer we het Westergasfabriekterrein oplopen kijkt Salvador Dalí­, met zijn opvallende krulsnor, ons al indringend aan. Er hangen overal vlaggen en posters ter promotie van de nieuwe hoofdtentoonstelling van Fabrique des Lumières (waarin de markante kunstenaar de hoofdrol speelt). Ongeveer een jaar geleden opende deze gloednieuwe immersive experience haar deuren. Het werd voor DagjeWeg.NL wel eens tijd om langs te gaan bij deze spectaculaire attractie in onze hoofdstad. We hebben er zin in!

Foto 2. Waan je voor even in de Sagrada Familia in Barcelona. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Fabrique des Lumières heeft niet één vaste tentoonstelling. Ieder half jaar zet het 'museum' weer nieuwe kunstenaars in de spotlight. Tijdens ons bezoek staat alles in het teken van de Catalaanse grootheden Salvador Dalí­ en Antonio Gaudí­.

Acclimatiseren

Nadat we onze spullen in een van de gratis kluisjes hebben gelegd, gaan we naar binnen. Je komt eerst in een tunnel terecht die je in een minuutje naar de fabriekshal leidt. In de verte hoor je de muziek al vaag klinken. Wanneer we de gigantische hal binnenstappen, moeten we eerst even acclimatiseren. Wat een indrukken! De bekendste werken van Dalí verschijnen achter elkaar door op de muren. De gesmolten horloges, tijgers die worden opgeslokt door een vis, maar ook foto's van de markante kunstenaar zelf, het komt allemaal voorbij. Op de zeventien meter hoge wanden dansen de projecties in het rond en de kraakheldere muziek van Pink Floyd grijpt ons meteen bij de keel. Je wordt voor even onderdeel van Dalí­'s fantasiewereld. En niet alleen de grote muren, maar ook de vloeren zijn onderdeel van de ervaring. Zelfs in de verstopte hoekjes waar zelden iemand komt, hangen projectoren. Overweldigend, zo kun je het gerust noemen.

De tekst gaat verder onder de video.

Alleen op de wereld

Ondanks het feit dat er op deze dinsdagmiddag veel mensen in de fabriekshal aanwezig zijn, merk je daar eigenlijk weinig van. De ruimte is groot genoeg, waardoor de bezoekers er vanzelf in opgaan. Er is van alles te zien, maar er hangt ook een bepaalde rust. Op het moment dat er even een stilte valt in de muziek, hoor je helemaal niets. Niemand praat. Het zorgt voor een bijzonder alleen op de wereld gevoel. Overal in de fabriek staan bankjes en stoelen waar je even kunt bijkomen en alle indrukken op je kunt laten inwerken. Maar we blijven niet té lang zitten, want we willen natuurlijk ook alle hoeken en gangetjes ontdekken.

Foto 3. Ga rustig zitten en neem alles in je op. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Spiegels en muziek

In het midden van de hal staat een huisje. We lopen naar binnen. Wow, de hele ruimte is bekleed met spiegels! Op de vloer zitten mensen die vol verwondering om zich heen kijken. Sommigen liggen zelfs languit op de grond. De beelden worden geprojecteerd op het plafond, dat door de weerspiegeling eindeloos lijkt. Stilletjes staan we op en lopen we weer naar de grote fabriekshal. Behalve de gave beelden en projecties zijn ook de zestig speakers die in de hal hangen onmisbaar voor de experience. De muziek staat niet te hard, maar dringt wel bij je binnen. We merken ondertussen dat we elkaar regelmatig uit het oog verliezen. Wegdromen gebeurt namelijk automatisch.

Foto 4. Neem plaats in de spiegelruimte. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Entree als op een festival

Bij elkaar duren de tentoonstellingen bij elkaar zo'n veertig minuten (dertig minuten Dalí­, tien minuten Gaudí). En dat is eigenlijk net te kort om alles goed te kunnen zien. Gelukkig werkt Fabrique des Lumières niet met een standaard tijdslotensysteem, waarbij je op één vast tijdstip met de hele meute tegelijk naar binnen mag. Wij komen bijvoorbeeld binnen halverwege de Dalí tentoonstelling. Zonde, zou je zeggen. Maar eigenlijk vinden wij dat juist tof. Je zit er meteen middenin, waardoor het niet voelt als een bioscoopfilm, maar meer als een festival dat al even bezig is. Ook kun je op die manier eerst even wennen aan al het licht en de geluiden om je heen. Gelukkig mag je zo lang blijven als je wilt, dus je hoeft niet bang te zijn dat je iets mist.

Foto 5. Wandel rond en blijf je verwonderen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Breed publiek

Wat ook opvalt: er zijn bezoekers aanwezig van alle leeftijden. Zeventigers die een dagje uit zijn en Amsterdamse jongeren lopen bij Fabrique des Lumières dwars door elkaar. De keuze voor de tentoongestelde kunstenaars speelt hierbij uiteraard een rol. Kunstenaars als Dalí en Gaudí­ zijn bekend in alle leeftijdsgroepen en de werken zijn kleurrijk. Bij uitstek geschikt voor een breed publiek. Ook wanneer je niet perse een liefhebber bent van kunst en musea, kijk je hier je ogen uit. Een fijne en laagdrempelige manier om in aanraking te komen met kunst.

Foto 6. Wat een uitzicht. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Ook leuk

Foto 7. Laat je overdonderen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2024-01-08 12:38:16 · Gepubliceerd: 16 maart 2023 - 3781

Activiteiten Fabrique des Lumières

Nu te bezoeken

Hollandse Meesters: van Vermeer tot Van Gogh


In deze immersieve expositie komen meer dan 325 schilderijen van zo’n 50 verschillende schilders voorbij. Dompel je onder in de wereld van Vermeer en laat je betoveren door Rembrandts spel van...

Mondriaan: Een overdaad aan kleur


Rechte lijnen, primaire kleuren: dat is waar Piet Mondriaan kunstenaars van over de hele wereld mee geïnspireerd heeft én waarmee hij popcultuur heeft helpen ontstaan.