1

Dalí en Gaudí komen tot leven in Fabrique des Lumières

Geniet van een vleugje Catalonië in Amsterdam

Fabrique des Lumières   Nieuws door
Foto 1. Parc Güell in Barcelona geprojecteerd op de hoge muren van Fabrique des Lumières. Foto: © Culturespaces / Eric Spiller

5 maart 2023 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Vanaf 10 maart waan je bij de Westergasfabriek in Amsterdam voor even in het warme Catalonië. Digitaal kunstcentrum Fabrique des Lumières haalt namelijk kunstenaars Salvador Dalí en Antonio Gaudí naar onze hoofdstad. Ervaar de werken van deze iconen in de vorm van gigantische projecties met bijpassende muziek en geluidseffecten tijdens twee nieuwe tentoonstellingen.

Nieuwe exposities in Fabrique des Lumières

Vanaf 10 maart 2023 bekijk je in Fabrique des Lumières twee nieuwe tentoonstellingen met daarin de gedigitaliseerde werken van twee wereldberoemde kunstenaars. De nadruk ligt tijdens het volledig vernieuwde programma onder andere op de kunst van Savador Dalí, met zijn excentrieke werk en dito uiterlijk en levensstijl. De tentoonstelling van een half uur toont de hoogtepunten uit zijn indrukwekkende oeuvre. En wat dacht je van architect Antonio Gaudí, een van Dalí's belangrijkste inspiratiebronnen. Met zijn opvallende en kleurrijke ontwerpen zette hij het straatbeeld van Barcelona naar zijn hand. Als laatste bekijk je de film Recording Entropia van de Franse producent François Vautier. Deze film neemt je mee naar een nieuwe realiteit, met als thema 'evolutie'.

Foto 2. Herken je de vormen van de Gaudí-huizen? Foto: © Culturespaces / Eric Spiller
DagjeWeg.NL ging langs voor een reportage in Fabrique des Lumières. Lees alles over onze ervaringen!

Salvador Dalí versus Pink Floyd

Ken je Savador Dalí niet van zijn surrealistische schilderijen, dan gaat er wellicht een lampje branden bij het zien van zijn opvallende uiterlijk. Maar wist je dat de werken van deze vreemde vogel ook uitstekend passen bij de muziek van Pink Floyd? Dat deze combi zo gek nog niet is, ervaar je tijdens de tentoonstelling 'Dalí: The Endless Enigma'. De beroemdste werken van Dalí worden dan geprojecteerd op de 17 meter hoge muren van de Zuiveringshal van de Westergasgabriek. Spot de smeltende horloges, tijgers die worden opgegeten door een vis en andere fascinerende fantasiewerelden. Na zijn geboorteplaats Figueres, Madrid, Florida en New York, is het nu de beurt aan Amsterdam. Met de vertaling van Dalí's werk door producent Gianfranco Iannuzzi ervaar je de werken nog intenser dan bij het zien van het origineel. De tentoonstelling duurt ongeveer een half uur.

Foto 3. Onmiskenbaar: Salvador Dalí. Foto: © Culturespaces / Eric Spiller

Barcelona in Amsterdam

Maar Dalí is niet het enige Catalaanse icoon dat je dit voorjaar tegenkomt in Amsterdam. De tweede nieuwe tentoonstelling van Fabrique des Lumières is namelijk volledig gewijd aan Antonio Gaudí. Gaat er niet direct een belletje rinkelen? Dan ken je zeker zijn bekendste ontwerpen in hartje Barcelona: basiliek Sagrada Familia, Parc Güell en meerdere beroemde huizen in de stad. Voor een vleugje Barcelona blijf je dit voorjaar dus gewoon lekker dicht bij huis. Het korte programma 'Architect of the Imaginary' brengt de kenmerkende golvende vormen en schitterend mozaïeken tot leven. Wandel door de hoofdstad van Catalonië terwijl op de achtergrond muziek klinkt van George Gershwin. Deze tentoonstelling duurt ongeveer tien minuten.

Foto 4. De nieuwe tentoonstelling 'Achitect of the Imaginary' opent op 10 maart 2023. Foto: © Culturespaces / Eric Spiller

Fabrique des Lumières: immersive experience

In de Zuiveringshal op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam opende in 2022 een nieuwe zogenaamde immersive experience: Fabrique des Lumières. In twee verschillende ruimtes laten bezoekers zich onderdompelen in de kunst ('immersie' betekent 'onderdompeling'). Tussen de hoge muren van het pand krijgen de werken van bekende kunstenaars een extra dimensie. Laat je overrompelen door de haarscherpe projecties, gemaakt door artiesten van nu, gespecialiseerd in digitale kunst. In combinatie met indringende muziek en geluidseffecten komt de kunst bij je binnen. Het kunstcentrum is een uitvloeisel van het beroemde Atelier des Lumières in Parijs en heeft broertjes en zusjes in onder meer New York, Bordeaux en Seoul.

Meer toffe tentoonstellingen en musea in Amsterdam?

Foto 5. Bekijk de Sagrada Familia vanbinnen. Gewoon in Nederland! Foto: © Culturespaces / Eric Spiller

Laatst gewijzigd: 2023-03-20 16:09:48 · Gepubliceerd: 2023-03-02 14:07:16 - 2297