1

Over de blanke toppen van de Schoorlse Duinen

Weidse vlaktes, zandpaden en hoge toppen: wat is het hier mooi!

Wandelen door de Schoorlse Duinen Reportage door
Foto 1. Ontdek hoe mooi de Schoorlse Duinen zijn. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

24 maart 2023 bijgewerkt: 7 juni 2023 Natuur Schoorl, Noord-Holland De duinen langs de Nederlandse kust zijn prachtig. Zand, helmgras, schrale begroeiingen, weidse uitzichten en vaak ook mooie stukken bos. Wij zijn fan en dus stonden de Schoorlse Duinen al een poosje op onze bucketlist. Hier vind je namelijk een breed duingebied met de hoogste duintoppen van Nederland! Op een zonnige dag gaan we op pad en ontdekken een fantastisch wandelgebied.

Kopje koffie bij het Natuurcentrum

We beginnen onze dag bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. Voor hun deur starten namelijk heel veel wandelingen. Eerst even een kopje koffie en dan wordt het kiezen. We bestuderen de routes op de grote kaart: met welke wandeling zien we het meest? De keuze valt uiteindelijk op de 11 kilometer lange Duinheidewandeling. We volgen de richting van de paarse pijl en gaan op weg. Zin in!

Foto 2. Ons startpunt: het Buitencentrum. Een lange paal vol pijlen naast de kaart wijst ons de juiste kant op. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Is dit Nederland?

Achter het Buitencentrum duiken we vrijwel meteen de bossen in. Aan weerszijden van het wandelpad klimmen de bomen de hoogte in naar verre heuveltoppen. Het pad begint vlak, maar even later wordt het toch een beetje klimmen. Al snel hebben we het gevoel heel ergens anders te zijn dan in ons vlakke landje. Wat mooi is het hier... En wat heerlijk rustig.

Foto 3. Zijn we nog in Nederland? Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Langs de heide

Het bos lijkt eindeloos, zo tussen de heuvels. Maar dan opent het pad zich en stappen we uit de schaduw van de bomen op een vlakte vol heide en lage struiken. We snuiven diep de zeelucht op. Tussen de bomen waren we even vergeten dat we aan de kust zijn. Op ons gemak slenteren we verder over het zandpad. We genieten, al bloeit de heide niet. Hé, daar zien we ook stuifzand. Het is een kleine plek, maar geeft al aan wat er nog komen gaat.

Foto 4. Struiken, heide en losse bomen: opeens is het landschap helemaal anders. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 5. Fotomomentje. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Door het zand

In de verte zien we een brede duintop en even later ploeteren we door rul zand. We zijn in een typisch duinlandschap aangekomen, lekker kalig, met overal het zand zichtbaar tussen het groen. In de verte ligt een lage duinenrij waar we de zee achter vermoeden. Toch maar de route verlaten en doorlopen naar het strand? We besluiten het niet te doen, want dan is de kans groot dat we daarna de kortste route terug nemen en we willen juist veel van de Schoorlse Duinen zelf zien. Dus blijven we de paarse pijlen volgen.

Foto 6. Door het rulle zand van het duinlandschap. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Zicht op de zee

We krijgen geen spijt van onze keuze, want de tocht blijft prachtig. We zien blanke duintoppen naast begroeide. Kleine bloemetjes in het zand. Plekken vol bijzondere mos. En een vennetje dat aan het dichtgroeien is. Af en toe schiet een hagedisje weg. Dan komen we bij een duintop met uitkijkpunt. Dat lijkt ons een mooie plek voor de lunch. En dat is het inderdaad. Er staan bankjes en we hebben uitzicht op de zee. Zien we die toch even.

Foto 7. Lunchen met uitzicht op de zee. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Zwarte koeien

Niet alleen de zee is te zien vanaf onze hoge plek. We hebben naar alle kanten een wijds uitzicht. Oh, kijk, een kudde zwarte koeien. Dat moeten de Japanse Wagyu koeien zijn die het gebied begrazen. Daardoor groeit het duingebied achter de eerste duinenrij niet helemaal dicht met gras, struiken en bomen en kan het zand blijven stuiven. Ze zijn ook de reden dat je deze wandeling niet met een hond kunt lopen, maar op andere routes kan dat gelukkig wel.

Foto 8. De Japanse Wagyu koeien die het open duingebied begrazen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Het Vogelmeer

De zandige paadjes brengen ons uiteindelijk bij een groot meer dat midden in het open duingebied ligt: het Vogelmeer. We ploffen neer aan de waterkant om een poosje over het blauwe water te staren naar het eilandje in het meer en de duintoppen aan de andere kant. Dit meer is het bovenste deel van een grote waterbel in het zand.

Foto 9. Het Vogelmeer midden in het open duingebied van de Schoorlse Duinen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Raar idee, zoveel water onder ons. In Nederland kennen we de duinen vooral als een droog, zanderig gebied omdat we het duinwater gebruiken als drinkwater. Gebeurt dat niet, dan zijn duinvalleien eigenlijk heel vochtig. En fantastisch voor vogels. Helaas zijn er op deze dag amper vogels in en om het meer. Alleen een eenzaam visdiefje hangt boven het water, op zoek naar vis.

Foto 10. Een visdiefje boven het water. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Over de hoogste duinen van Nederland

Van het Vogelmeer wandelen we terug richting het bos aan de buitenste rand van de Schoorlse Duinen. We komen langs verborgen duinvalleitjes, lopen over smalle paadjes die tegen de helling van de duinen liggen en passeren bomen met lange grillige wortels boven de grond. Het is soms flink klimmen, want dit is het gebied met de hoogste duintoppen.

Foto 11. Een verborgen duinvallei in het bos. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Uitzicht over het achterland

Dan komt toch het moment dat we over de toppen van de bomen het lager gelegen land achter de duinen zien liggen. De wandeling eindigt bovenop het hoge duin achter het Buitencentrum. We genieten nog even van het mooie uitzicht voor we de lange trap naar beneden afdalen. Dit was beslist een tocht met een hoge wauw-factor, dus we komen zeker nog eens terug voor één van de andere wandelingen. Of misschien pakken we dan wel de fiets, want er lopen ook mooie fietspaden door dit unieke duinlandschap.

Foto 12. Bijna terug bij ons beginpunt. Alleen nog even de hoge trap af. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Ook interessant

  • Bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen starten zeven verschillende wandelingen. Wij liepen de paarse Duinheidewandeling van 11 kilometer door de verschillende landschappen van de Schoorlse Duinen;
  • Wil je wandelen én naar het strand? Kies dan de Noordzeewandeling van 10 kilometer en volg de blauwe pijlen. Net zo afwisselend én met een stukje over het strand;
  • Hou je van een pittige hike? Volg dan de rode pijlen over de hoogste duintoppen met de Duintoppenroute van 23 kilometer. Stijl omhoog en stijl omlaag door mul zand;
  • Er is ook een familieroute door duin en dorp van 4,4 kilometer. Of pak de Roetroute van 5 kilometer. In beide zitten digitale dierkaarten verstopt, te vinden met de Perfect Earth Animals app;
  • Achter het Buitencentrum ligt een speeltuintje met blotevoetenpad. Daar beginnen ook een Kabouterpad en een Elfendeurtjesroute;
  • Liever fietsen? Pak dan de Fietsroute Schoorlse Duinen van 28 kilometer. Als je de route-app downloadt kun je onderweg luisteren naar verhalen over de geschiedenis van dit duinlandschap;
  • Met een rolstoel ben je aangewezen op de verharde fietspaden. Dit zijn mooie paden, maar door de soms flinke hellingen kun je beter met begeleiding gaan.
Foto 13. Ontdek hoe prachtig de Schoorlse Duinen zijn. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2023-06-07 13:24:34 · Gepubliceerd: 24 maart 2023 - 2610