Bezienswaardigheden, musea en natuur in Bergen en omgeving

Dagje uit in Bergen   Redactioneel door
Foto 1. Laat je inspireren in de mooie omgeving van Bergen. Foto: Hart van Noord-Holland regio- en stadsmarketing

1 oktober 2022 Toerisme Bergen, Noord-Holland Is het de zeewind? De mooie omgeving met bossen en duinen? Vele schilders, schrijvers en architecten raakten geïnspireerd in het Noord-Hollandse dorp Bergen. Volg in hun voetsporen, waai uit aan zee en ontdek wat er te zien en te doen is in het gezellige Bergen en Bergen aan Zee. Je vindt er vast nieuwe inspiratie

Bergen en Bergen aan Zee zijn geliefde bestemmingen voor een dagje, weekendje of zelfs een weekje weg. En geen wonder, want naast een heerlijk uitgestrekt strand vind je hier ook bossen, een gezellig centrum en allerlei bezienswaardigheden.

Kerkgebouwen met een twist

  • Het middelpunt van Bergen is de eeuwenoude Ruïnekerk. Dit gebouw houdt je eerst voor de gek: is het een ruïne of zie je toch echt een volledig kerkgebouw? Eigenlijk is de Ruïnekerk het begin van Bergen, want het dorp is rond een kapel op de plek van de huidige kerk gebouwd. Door de jaren heen, vanaf 1422, groeide de kapel uit, brandde af en werd opnieuw gebouwd. Op zondag is er een kerkdienst en daarnaast is de Ruïnekerk in gebruik als locatie voor bruiloften, concerten en andere evenementen. Wil je de kerk van binnen bekijken? Bezoek een concert of de kerkdienst op zondag!
  • Ook Bergen aan Zee heeft een eigen kerk, gesticht bij het ontstaan van de badplaats door de burgemeestersvrouw Marie van Reenen. Dit Vredeskerkje is niet verbonden aan een kerkgenootschap, maar is er voor iedereen. Het kerkje ligt prachtig in de duinen en is in juli en augustus iedere dinsdagmiddag open voor bezoekers. Dan kun je de mooie gebrandschilderde ramen bewonderen in het verder eenvoudige interieur.

Foto 2. Het is een ruïne, maar de Ruïnekerk in het centrum van Bergen is ook echt een compleet kerkgebouw. Foto: Hart van Noord-Holland regio- en stadsmarketing

Om kunst kun je niet heen

  • Bergen is een echt kunstenaarsdorp, waar al veel kunstenaars, schrijvers en architecten zich (tijdelijk) vestigden. Misschien ken je de kunstenaars van de Bergense School, de eerste expressionisten in Nederland? Bekende namen zijn Charley Toorop, Leo Gestel en John Radecker. De collectie van Museum Kranenburgh bestaat voor een groot deel uit werk van kunstenaars van deze stroming. Bekijk topwerken van onder meer Jan Sluijters, Charley Toorop, Else Berg en Gustave de Smet en wie weet zie je een stukje Bergense inspiratie terug. Wandel door de museumtuin en plof neer in het fijne museumrestaurant voor een taartje, borrel of lekkere lunch.
  • Hoe Bergen van een boerendorp ineens razendsnel veranderde in een toeristische trekpleister? Museum Het Sterkenhuis kent de geschiedenis! Met een indrukwekkende collectie streekmode - uit verschillende tijdsperiodes -, zilver, glaswerken en prenten vind je in dit museum alles wat je over Bergen wilt weten. Topstuk van het historische gebouw is de 19e eeuwse stijlkamer en de boerenkeuken.
  • Maak in Bergen ook een rondje door Villapark Meerwijk, waar vijf architecten zeventien landhuizen bouwden 'als waren het kunstwerken'. Deze villa's zijn in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. De huizen zijn bewoond, dus je kunt ze niet van binnen bekijken, maar dit stukje beschermd dorpsgezicht is zeker een wandeling waard! Tip: er zijn verschillende wandelroutes uitgezet die door Villapark Meerwijk leiden.
Tip: de Kunst10daagse van 21 tot en met 30 oktober! Bijna 300 kunstenaars exposeren dan hun werk op 160 verschillende locaties.

Foto 3. Bewonder de villa's in Villapark Meerwijk in de stijl van de Amsterdamse School. Foto: Hart van Noord-Holland regio- en stadsmarketing

Eropuit in de duinen en het bos

  • Als je van Bergen naar de zee loopt over de Zeeweg, dan kom je langs Bezoekerscentrum De Schaapskooi. Hier vind je geen schapen meer, want die lopen dag en nacht buiten in de duinen. Maar je vindt hier wel veel informatie over wandel- en fietsroutes in de omgeving én je kunt een kopje koffie halen. Een goed begin!
  • In Bergen aan Zee vind je het Parnassia park, een mooie groene plek vlakbij de zee. Er is een kleine kinderboerderij met verschillende dieren en een speeltuin voor de kinderen. Midden in het park zit het IVN Natuureducatiecentrum, waar regelmatige educatieve activiteiten op het programma staan.

Foto 4. Uitwaaien aan het strand bij Bergen aan Zee. Foto: Hart van Noord-Holland regio- en stadsmarketing

Leuke activiteiten in Bergen - Bergen aan Zee

  • Zin in een beetje ontspanning? Speel dan een spelletje midgetgolf op Midgetgolfbaan de Merelhof, in het centrum van Bergen. Deze midgetgolfbaan is naar eigen zeggen de oudste van Nederland en je speelt hier op originele gravelbanen. Met 18 holes hebben bezoekers hier een mooie uitdaging, die je na het spelen afsluit met een drankje of iets lekkers op het terras.
  • Bergen aan Zee heeft een eigen Zee Aquarium, waar je meer dan driehonderd verschillende vissoorten kunt bewonderen. Er zijn onder andere clownvisjes, zeepaardjes, zeesterren, haaien en giftige koraalduivels te zien. Wie durft over het bruggetje te lopen over de vijver vol piranhas? Ook leuk is het Roggenrif, waar je zelf roggen mag aaien.

In de buurt van Bergen

Foto 5. Wandel door de duinen en waai uit aan zee. Foto: Hart van Noord-Holland regio- en stadsmarketing

Laatst gewijzigd: 2022-10-01 23:28:11 · Gepubliceerd: 2022-09-27 14:33:37 - 1946