Smakelijke fietstochten langs het witte goud

Geniet van het aspergeseizoen met deze activiteiten

Fietsen door Nederland Nieuws door
Foto 1. Zie hoe aspergetelers aan het werk zijn tijdens een aspergetocht. Foto: Limburg Marketing © Petra Lenssen

6 april 2024 Toerisme Landelijk Het is voorjaar en dat betekent dat het tijd is voor asperges! Ben jij ook zo gek op het witte goud? Dan zijn de aspergeroutes echt iets voor jou! Stap op de fiets en geniet van velden vol asperges, verkooppunten waar je deze bijzondere groente direct van het land scoort en horeca-stops met smakelijke hapjes. Het aspergeseizoen loopt tot en met 24 juni, dus plan snel een dagje uit! Wij hebben vijf mooie aspergeroutes in Nederland voor je op een rij gezet.

Limburgse trots

Venray, Limburg - Limburg is dé aspergeprovincie van Nederland en daar zijn ze maar wat trots op. Daarom vind je in deze regio ook de meeste aspergetochten. Kies bijvoorbeeld de Asperges en Vers fruit-route in Venray. Deze is 37 kilometer lang en gaat langs aspergevelden, boomgaarden en boerderijen. Ook kom je voorbij enkele bezienswaardigheden zoals de Sint-Petrusmolen of het Odapark, waar je gratis de beeldentuin bezoekt.

● Tip: Gaan de kinderen mee? Op de route ligt Kinderboerderij ‘t Platteland. Stap hier zeker even af en maak kennis met de boerderijdieren. Cross een rondje over de grote skelterbaan en smul van een heerlijke ambachtelijke pannenkoek.

De tekst gaat verder onder de video.

Een aspergeveld heeft een gek patroon doordat elke rij met asperges een halve meter is opgehoogd. Waarom? Scheuten groeien naar het licht toe en worden geoogst als ze het oppervlak van de aarde bereikt hebben. Een andere reden is dat de asperges wit blijven als ze onder de grond groeien. Als ze boven de grond verder opkomen, worden ze groen. De speciale bedden van aspergevelden zorgen voor een bijzonder gezicht dat je een keer gezien moet hebben!

Peel en Maas

Helden, Limburg - Maak kennis met de afwisselende en veelzijdige natuur van Limburg tijdens de Aspergeroute Peel en Maas. De tocht start midden in de bossen van Helden en via aspergevelden en historische dorpskernen kom je daar ook weer terug. De route is 34 kilometer lang en brengt je langs boerderijen en telers waar je de lekkerste asperges direct van het land koopt. Daar kun je mee thuiskomen!

Brabantse Wal

Bergen op Zoom, Noord-Brabant - Ontdek het opvallende landschap van de Brabantse Wal tijdens een tocht langs Brabantse Wal Aspergetelers. Je kunt kiezen uit Aspergeroute Noord van 43 kilometer en Aspergeroute Zuid van 34 kilometer. De routes zijn gebaseerd op fietsknooppunten, waardoor je dus zelf bepaalt op welke locatie je begint. Onderweg kom je langs meerdere telers waar je een kijkje kunt nemen en verse streekproducten scoort.

Foto 2. Maak kennis met de aspergetelers van de Brabantse Wal. Foto: VVV Brabantse Wal

Sallandse asperges

Deventer, Overijssel - Het zuiden van het land is zeker niet de enige plaats met asperges. Ook in Overijssel kunnen ze er wat van! Tijdens de Aspergeroute Deventer-Olst start je in het historische Deventer, ontdek je de prachtige natuur van Salland en sta je oog in oog met Schotse Hooglanders. De route van 67 kilometer komt onder andere langs aspergebedrijf De Boerkamp. Hier koop je het witte goud direct bij de teler. Verser kan niet! In het seizoen zijn ze iedere dag open.

Roermond en de Meinweg

Roermond, Limburg - En weer terug naar de Limburgse natuur. Er is hier zoveel moois te zien! De Aspergetocht Roermond en de Meinweg is 58 kilometer lang en gaat langs Nationaal park de Meinweg, rivier de Roer en het historische Sint Odiliënberg. De aspergevelden kom je op verschillende plekken op de route tegen, samen met locaties waar je ze kunt proeven. Hmm, je begrijpt meteen waarom de asperge zo populair is!

Bekijk ook deze seizoensuitstapjes:

Foto 3. Scoor lekkere asperges direct van het land! Foto: Limburg Marketing © Petra Lenssen

Laatst gewijzigd: 2024-04-06 21:44:25 · Gepubliceerd: 6 april 2024 - 1661