1

Feestje, want de Forten gaan weer open! Kom je ook?

Speurtochten, bunkers bezoeken en eindelijk weer de forten in!

Bezoek een fort Nieuws door
Foto 1. Kom ook vieren dat de forten weer open gaan! Duik bijvoorbeeld neer op het terras van Fort aan de Klop. Foto: Abe Jonker

archief oud artikel 13 april 2023 Toerisme Landelijk Wist je dat Nederland maar liefst 150 forten telt? En in april gaan ze weer open! Dat wordt op 15 en 16 april gevierd met allerlei leuke activiteiten. Geniet tijdens de start van het fortenseizoen van excursies, speurtochten, bunkerbezoeken, terrasjes en vooral van de forten zelf waar je weer in kunt. Dit zijn onze tips.

Vuurshow bij Fort aan de Klop

UTRECHT - Strijk dit weekend neer op het terras van Fort aan de Klop. Alsof je op een festival bent. Je zit lekker buiten (op een eiland!) en je eten haal je bij een foodtruck en de buitenkeuken van het fort. Vooral zondag 16 april is een feestje, want dan kun je van 11:00 uur tot 12:00 uur en van 13:00 uur tot 14:00 uur genieten van magische vuurshows! Waaghalzen gaan 's middags vanaf 14:30 uur zelf aan de slag in een workshop vuurspuwen. Sorry kids, deze workshops zijn alleen voor volwassenen.

Langs de bunkers van IJmuiden

IJMUIDEN - Op zaterdag 15 april ontdek je met de Buitenrondleiding bunkers IJmuiden hoe uitgebreid het bunkercomplex is dat de Duitsers hier hebben gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je komt langs kleine betonnen kazematten waar ooit de schutters zaten te wachten om de vijand neer te schieten. Ziet de grote manchappenbunkers waar groepen soldaten in konden schuilen. En je dwaalt tussen de bombestendige geschuts- en vuurleidingsbunkers. Neem een zaklamp mee voor de momenten dat deze excursie ook even een bunker induikt.

Op avontuur in Fort Pannerden

DOORNENBURG - Fort Pannerden is één van de forten die het hele jaar open zijn, maar dat weerhoudt ze er niet van om gezellig mee te doen met de start van het Fortenseizoen. Doe ook mee op 15 en 16 april en red het fort in de real life game Expeditie Pannerden, die je meevoert door de duistere gangen van het fort en langs allerlei gevaren. Luister naar de fortverhalen, volg een gids door het fort, bezoek het soldatenmuseum en kijk of je met het grote kanon kunt schieten.

Muziek en tinnen soldaatjes bij Fort aan den Ham

UITGEEST - Fort aan den Ham is relatief klein en ligt tussen twee grotere forten. Maar het is wel het enige fort van de Stelling van Amsterdam dat nog de originele inrichting heeft van de periode rond de Eerste Wereldoorlog. Er is zelfs nog een originele bergloods die gebruikt werd voor de opslag van wapens. Zondag 16 april is één van de weinige momenten in het jaar dat je dit bijzondere fort kunt bezoeken, want dan doen ze mee met de start van het fortenseizoen. Tussen 11:00 uur en 16:00 zijn er doorlopend rondleidingen en een leuke workshop waarin je je eigen tinnen soldaatje maakt. Van het gieten tot en met het beschilderen!

Vogeldag op Fort benoorden Spaarndam

VELSERBROEK - Kom voor een echt lentegevoel op zondag 16 april naar de Kennemer Vogeldag in en om Fort benoorden Spaarndam. Hier staat alles in het teken van deze gevederde lenteherauten met vogelexcursies, vogels tellen, vogeldemonstraties en de vogelverhalen van een meesterverteller. Voor kinderen is er een leuke vogelspeurtocht over het hele forteneiland, je kunt uilenballen uitpluizen en natuurlijk een kijkje nemen bij de verschillende vogeltentoonstellingen. Daaronder ook eentje over vogelgeluiden: ogen dicht en luisteren of je iets herkent... De dag vliegt hier voorbij! Tip: vroege vogels kunnen al om 7:00 uur mee met de Vroege Vogelfietstocht. Wel even van tevoren aanmelden via een mailtje.

Lentespeurtocht en boogschieten

NIEUWEGEIN - Het hele weekend kun je gratis de Expeditie Waterlinie spelen tijdens de Fortenopening bij Fort Jutphaas. Met behulp van een tablet of mobiel ga je op jacht naar posters die via een QR-code je meer vertellen over twaalf verschillende forten. Als bonus krijg je ook nog eens tips voor allerlei online activiteiten die je thuis kunt doen. Maar het allerfeestelijkst is toch wel zondag 16 april, want dan kun je ook kiezen voor de leuke lentespeurtocht waar een verrassing mee te verdienen valt. Of ga knutselen en boogschieten. Honger en geen zin in een broodje? Er is die dag ook een poffertjeskraam op het fort.

Ook interessant

  • Er is nog veel meer de doen, zoals de Schutterdag in Vestingmuseum Naarden, fietsexcursies vanaf Fort K'IJK bij Uitgeest en allerlei interessante rondleidingen. Bekijk het hele programma op de site van Forten.NL;
  • Overal op de forten kun je het FORT! Magazine meenemen, of lees het alvast op Forten.nl;
  • Wandel over (een stukje van) Het Waterliniepad.
Foto 2. In Fort Pannerden is ook tijdens de start van het fortenseizoen van alles te doen voor jong en oud. Foto: Fort Pannerden © Duncan de Fey

Laatst gewijzigd: 2023-04-13 12:24:44 · Gepubliceerd: 13 april 2023 - 347