1

Geniet van een dagje uit in het Nederlands Openluchtmuseum

Duik in het verleden en maak kennis met het leven van vroeger

Nederlands Openluchtmuseum Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Het Nederlands Openluchtmuseum is een leuk dagje uit met kinderen! Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

archief oud artikel 1 mei 2023 Cultuur Arnhem, Gelderland De zon komt steeds vaker tevoorschijn, de bloemen staan prachtig in bloei en de temperatuur stijgt langzaam: het is lente! En dat betekent dat het Nederlands Openluchtmuseum de deuren weer opent. Stap terug in de tijd en ontdek de ambachten van vroeger en doe mee met toffe workshops. Ieder jaar heeft het museum een ander thema en dit seizoen gaat het om zorg voor elkaar. Met een tentoonstelling over mensen met een beperking en een participatiekunstwerk voor en door mantelzorgers wordt het gesprek over dit onderwerp aangemoedigd. Lees snel verder en ontdek wat je kunt verwachten van het Openluchtmuseum in 2023.

Ontmoet ambachtslieden

Het Arnhemse museum is al jaren een begrip in Nederland en een populair dagje uit voor jong en oud. Tijdens een bezoek maak je een tijdreis en kom je in een park terecht met zo’n honderd historische gebouwen, elk een eigen verhaal. En je kunt ze allemaal van binnen én buiten bekijken! Scoor een lekker warm broodje bij de Zaanse Bakker uit de 17e eeuw, stap binnen in een Plaggenhut waar de allerarmste mensen uit de twintigste eeuw in woonden en neem een kijkje in de smederij, waar de smid live aan het werk is. Maar er is nog veel meer! Laat je verrassen door verschillende ambachtslieden door de jaren heen, zoals de molenaar en de scheepsbouwers.

Foto 2. Kijk hoe ambachtslieden hun werk doen. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Probeer het zelf!

Niets laat je de ambachten van vroeger beter ervaren dan door het zelf te proberen. Daarom organiseert het Openluchtmuseum leuke workshops in de Ambachtenwerkplaats. Versier een linnen tas met het Staphorster stipwerk, een stempeltechniek waarmee stoffen en materialen worden versierd. Of timmer een krukje of kapstok. Ook is er een borduurworkshop waarbij je op een creatieve manier leert hoe je gaatjes in kleding kunt herstellen. De workshops zijn gratis, maar je moet je wel van tevoren aanmelden! Voor sommige activiteiten geldt een minimale leeftijd.

Het museumpark is heel groot, dus gelukkig is er een tram. Stap aan boord en laat je ergens anders in het park weer afzetten. Scheelt toch weer wat kilometers lopen. Zelf een tram besturen? Dat kan ook! Bij de Tramremise volg je een heuse tramles waarbij je (in uniform!) leert hoe het is om in een tram te rijden.

Foto 3. Handen uit de mouwen! In dit museumpark ga je ook zelf aan het werk. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Tijdreis in de Canon

Vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan de Canon van Nederland. Dit is een overdekte tentoonstelling waarin je een tijdreis maakt langs tien verschillende tijdvakken. Leer mensen en voorwerpen kennen die een belangrijke rol hebben gespeeld in ons land en sta stil bij het ontstaan van Nederland. Speel spelletjes, kijk interessante films en probeer het 18 meter brede aanraakscherm uit.

Foto 4. Maak een tijdreis langs tien verschillende tijdvakken in het Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Zorg voor elkaar

Ieder seizoen heeft het Nederlands Openluchtmuseum een ander thema en in 2023 gaat het over zorg voor elkaar. Dit onderwerp kom je gelijk bij binnenkomst tegen. Op het entreeplein staat namelijk een participatiekunstwerk voor en door mantelzorgers. Hier ga je in gesprek met Nikki Loef, kunstenaar en mantelzorger, en kom je in aanraking met hartverscheurende en -verwarmende verhalen over de zorg.

Ken of weet je een persoon die wel een kaartje verdient? Schrijf er één op het Kindererf. Met een kaartje kun je iemands dag helemaal oplichten! Wie stuur jij jouw lieve groeten?

Foto 5. Schrijf een lief kaartje voor een ander op het Kindererf. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Sjors Evers

(On)beperkt

Bij zorgen voor elkaar denk je al gauw aan mensen met een beperking. In Nederland wonen er zo’n twee miljoen mensen die een beperking hebben. In de tentoonstelling (On)beperkt | Leven met een handicap staat het museum stil bij toegankelijkheid en hoe de samenleving de wereld ontoegankelijk maakt. Vier jonge mensen met beperking geven je een kijkje in hun leven. Zij delen hun hobby's, passies en vertellen hoe ze tegen de maatschappij aankijken. Volg de virtuele gids Tim die je meeneemt langs voorwerpen en afbeeldingen van jarenlange omgang met Nederlandse mensen met een beperking. Ook de inboedel van Mary Tebbens, een bewoner van Het Dorp met een beperking, staat tentoongesteld. De expositie vind je in de Wagenhal.

De tekst gaat verder onder de video

Op bezoek bij de woonwagenbewoners

Woonwagenbewoners zijn echt zorgers. Van kinderopvang en verzorgingstehuizen willen ze niets weten, ze zorgen voor elkaar! Benieuwd naar hun manier van leven en zorgen? Kom dan naar de wei achter de Zuivelfabriek. Hier staan twee woonwagens waarin het verhaal van de reizigers wordt verteld. Een bijzonder inkijkje in de cultuur en gastvrijheid van deze hechte gemeenschap.

Foto 6. Wandel mee met ambachtslieden en ontdek hoe het leven er vroeger aan toe ging. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Laatst gewijzigd: 2023-05-11 15:25:16 · Gepubliceerd: 1 mei 2023 - 2971