1

Sta stil bij het slavernijverleden tijdens Keti Koti

Workshops, wandelingen, expo’s, festivals en ontmoetingen

Redactioneel door
Foto 1. Geniet van muziek, lekker eten en ontmoetingen tijdens het Keti Koti festival in Utrecht. Foto: Arti Nokhai

archief oud artikel 25 juni 2023 Geschiedenis Ieder jaar vieren we in Nederland op 1 juli Keti Koti. Deze, van oorsprong Surinaamse, feestdag staat stil bij de afschaffing van de slavernij. De naam Keti Koti betekent dan ook: ketenen gebroken. Op 1 juli 1863 schaft Nederland in Suriname de slavernij af, vandaar dat de feestdag op deze datum wordt gevierd. In het hele land schenken organisaties aandacht aan deze datum. Hierbij enkele activiteiten die de moeite waard zijn!

Maanden vol activiteiten

Groningen, Groningen - In Groningen wordt Keti Koti niet alleen op 1 juli gevierd maar in de maanden juni, juli én augustus! Genoeg tijd dus om aan één van de activiteiten deel te nemen. Bezoek bijvoorbeeld op 25 juni een lezing over de geschiedenis van het slavernijverleden in Groningen. Deze vind je in het Groninger Museum. Of neem op 1 juli deel aan het Keti Koti Festival bij de Akerk. Hier geniet je van lekker eten en live muziek. Op dezelfde datum is Museum aan de A de hele dag gratis open. Neem een kijkje bij de expositie Zwart in Beweging die gaat over het doorzettingsvermogen en de veerkracht van de Zwarte Mens. Naast deze activiteiten zijn er ook workshops, lezingen en stadswandelingen. Check het hele programma op de website van Bitterzoet Erfgoed.

De tekst gaat verder onder de video.

Workshops bij het Wereldmuseum

Rotterdam, Zuid-Holland - Het Wereldmuseum viert Keti Koti niet op 1 maar op 2 juli. Met allemaal leuke en interessante workshops vliegt de tijd zo voorbij. Leer hoe je op traditionele wijze een Curaçaose hoofddoek om je hoofd bindt of ontdek hoe je prachtige textielen borduurt op Saramakaanse wijze. Ook is er een rondleiding door Rotterdam waarbij wordt stilgestaan bij het koloniale verleden van de havenstad. Voor de kinderen is een vertelling waarin schrijfster Henna Goudzand Nahar komt vertellen over haar boek dat op een kindvriendelijke manier ingaat op de slavernij. In Winston’s Feestkeuken kunnen kids vanaf zes jaar een Keti Koti button maken. Het programma van het Wereldmuseum is gratis, je betaalt alleen je entreekaartje voor het museum. Bij sommige workshops moet je je wel even aanmelden.

Koloniaal Den Haag

Den Haag, Zuid-Holland - Den Haag pakt groots uit tijdens Keti Koti. Met lezingen, theatervoorstellingen, wandelingen, maaltijden met ontmoeting en een tentoonstelling is er genoeg keuze. De tentoonstelling Koloniaal Den Haag vind je in het Haags Historisch Museum. Aan de hand van verschillende objecten wordt laten zien hoe het koloniale verleden terugkomt in taal, muziek, architectuur en meer in Den Haag. Op 1 juli bezoek je de expositie kosteloos. Voor een theatervoorstelling over verzetshelden die hebben gestreden voor de vrijheid, moet je bij de Koninklijke Schouwburg zijn. Deze bezoek je op 29 en 30 juni en op 1 juli. En er is meer te doen! Bekijk het complete programma op de website van Den Haag.

Foto 2. Twee moren' van Rembrandt bezongen door Joya Mooi. Foto: Mauritshuis

Gratis museumbezoek

Amsterdam, Noord-Holland - Op 1 en 2 juli opent het Amsterdam Museum gratis de deuren. Hier bekijk je De Maasdamme Collectie, waarbij je beelden ziet uit het koloniale verleden van Panorama Amsterdam. Op de zaterdag kun je ook kosteloos een rondleiding volgen langs de beelden. Op de zondag is er rondom deze collectie een familieprogramma gemaakt, speciaal voor kinderen. Vind je het leuk om creatief aan de gang te gaan? Volg dan de workshop servies kleien in de binnentuin. Zoek een plekje en maak je eigen meesterwerk, ervaring is niet nodig! De volgende dag wordt de binnentuin nog verder opgevrolijkt door singer/songwriter Izaline Calister die haar concert ‘Tula Leeft!’ geeft. Genoeg te doen dus!

Festival in Utrecht

Utrecht, Utrecht - Ook de stad Utrecht heeft van alles rondom Keti Koti georganiseerd. Houd je van muziek, lekker eten en verbinding? Dan moet je bij het Griftpark zijn. Hier wordt op 1 juli het Keti Koti Festival Utrecht gevierd. De line-up voor het podium bevat onder andere Skitta Experience, Passion Urban Kawina en KUENTA. Dat belooft wat! Op het terrein kun je ook leuke workshops volgen. Denk aan het maken van vrijheidsvogels of een creatieve streetart workshop. Kinderen kunnen terecht bij Marley Praat Passie waar wordt voorgelezen en kleurplaten klaarliggen. Ook is er een pop-up bibliotheek waar heerlijk gelezen kan worden. Voor de foodliefhebbers zijn er genoeg foodstands om uit te kiezen. Zien we je daar?

Foto 3. Geniet van vrolijke optredens tijdens het Keti Koti Festival in Utrecht. Foto: Arti Nokhai

Ook de moeite waard:

Foto 4. Jhilani Weismann treedt op in Theater Diligentia in Den Haag. Foto: Anne Reitsma

Laatst gewijzigd: 2023-08-02 13:46:49 · Gepubliceerd: 25 juni 2023 - 1261