1

Dagje suppen? 6 mooie plekken om het water op te gaan

Van de Biesbosch tot de Wadden: hier kun je met een supboard het water op

Redactioneel door
Foto 1. Verken natuurgebied de Weerribben-Wieden op een supboard van WeerribbenSUP. Foto: © Arjan Berger, WeerribbenSUP

21 augustus 2023 bijgewerkt: 29 augustus 2023 Toerisme Landelijk Suppen, het kan overal! In principe mag je waar je maar wilt met je supboard het water op. Maar het wordt nog een stuk leuker op deze plekken en met een mooie route! Pak je supboard maar op of boek een leuke sup clinic met een instructeur en peddel lekker een eind weg.

Suppen in de Biesbosch

Dordrecht, Zuid-Holland Een prachtige plek om te suppen is in de Biesbosch. In dit grote waterrijke natuurgebied peddel je door smalle kreekjes, omringd door groen, bomen en laaghangende takken. Als je onderweg goed oplet spot je misschien wel een bever! Deze dieren leven in grote burchten in de Biesbosch en laten zich vooral vroeg op de dag of later in de avond zien. Hou je ogen goed open tijdens het suppen en kunt ook zomaar een zeearend of een ijsvogel zien vliegen. Oh ja, en vergeet niet je evenwicht te bewaren! Waar je in de Biesbosch wel rekening mee moet houden zijn de getijden. Bij eb kunnen delen droog liggen, waardoor je daar niet langs kunt suppen. Win vooraf informatie in bij de Jachthaven of het Biesboschcentrum in Dordrecht. Handig: hier kun je ook meteen een sup huren en er start een bewegwijzerde route voor suppers.

Foto 2. Sup door de smalle kreekjes van de Biesbosch en ontdek dit bijzondere natuurgebied. Foto: Biesboschcentrum Dordrecht

Op een Mega Sup door Zutphen

Zutphen, Gelderland Stap op een supboard en peddel je een weg door de binnenstad van Zutphen. Of kies een andere route door deze prachtige Hanzestad en maak een tocht over de prachtige rivier de Berkel. Bij SUP@ZUTPHEN kan iedereen een supboard huren, inclusief peddel, zwemvest en waterdichte rugzak, en zelf een leuke route kiezen. Tijdens een tochtje door de binnenstad kom je onderweg genoeg plekken tegen om even af te stappen voor een drankje. En ook buiten de stad zijn voldoende mogelijkheden om even aan land te gaan. Voor een lekkere picknick misschien? Dat maakt suppen tot een echt dagje uit! Leuk: er is een Mega Sup voor 5 personen, waarop je gezellig samen kunt suppen. Wel even oefenen met je evenwicht, maar dan heb je wel extra veel lol.

Foto 3. Op een supboard van SUP@Zutphen door de mooie binnenstad van Zutphen. Foto: VVV Zutphen

Suppen op de Waddenzee

Vlieland, Friesland Een bijzondere ervaring is suppen op de open zee, met volop ruimte om je heen. Wil je het eens proberen? Dat kan op Vlieland! Bij Paal 50 nemen de ervaren instructeurs je graag mee de Waddenzee op voor een ontspannende suptour. Geniet van het weidse uitzicht over het water en de rust om je heen, terwijl je op je gemakje een heel eind kunt peddelen. Je gaat niet heel ver de zee op - het water is maximaal 1 meter diep - dus ook onervaren suppers kunnen mee. En wie weet, als je geluk hebt, zie je zomaar de kop van een zeehondje uit het water omhoog komen. Fingers crossed! Bij Paal 50 hebben ze ook mega sups, waar je met wel vier of zelfs acht personen op kunt suppen.

Foto 4. Een bijzondere ervaring: suppen op de Waddenzee bij Vlieland. Foto: Freek Roerdink

Suppen in de Weerribben en Giethoorn

Giethoorn, Overijssel Ga je mee suppen en verdwalen in het uitgestrekte moerasgebied van natuurgebied Weerribben-Wieden? Echt verdwalen kan hier niet, want alle vaarten komen weer uit op de Kalenbergergracht, maar het voelt hier wel als een groot doolhof. Op een supboard kun je heerlijk ontspannen varen, helemaal omringd door groen. Huur een supboard bij WeerribbenSUP in Ossenzijl of Giethoorn en je krijgt een routekaart mee. Er zijn drie routes uitgezet van 7, 8 en 14 kilometer. Hoe lang je daar over doet? Dat bepaal je lekker zelf. Geniet van het bijzondere gebied, wat door de winning van turf is ontstaan. En misschien laat de otter zich zien! Handig: je kunt bij WeerribbenSUP eventueel een wetsuit, een waterdichte tas of smartphonehoes huren. En op afspraak kun je mee met een begeleide suptour, ook in de avond!

Foto 5. Heb je het al eens geprobeerd? Suppen is super populair en leuk als groepsuitje, zoals je hier ziet in de Weerribben. Foto: © Arjan Berger, WeerribbenSUP

Suppen door Gouda

Gouda, Zuid-Holland Ga heerlijk het water op met een SUP-board van Jaba Sup. Kies uit een toffe tour door de grachten van Gouda en hijs jezelf aan de kade in een reddingsvest. Na de veiligheidsinstructies kun je al snel zelf het water op en peddelen maar! En vergeet niet op tijd te bukken wanneer je onder bruggetjes of een tunnel door moet. Een spannende en actieve toevoeging voor je stedentrip in Gouda. Liever wat verder het water op en door naar het Groene Hart? Boek dan een supboard voor de hele dag en je kunt een heel eind suppen. Je krijgt bij Jaba Sup een routebeschrijving mee, een zwemvest en een waterdicht tonnetje om je waardevolle spullen veilig in op te bergen. Doe sneldrogende kleding aan, wat te eten voor onderweg, zonnebrand en je bent klaar voor het supavontuur.

Vinkeveense Plassen

Vinkeveen, Utrecht Het heldere water van de Vinkeveense Plassen is een prachtig decor voor een paar uurtjes of een dagje suppen. Je supt hier over smalle slootjes en langs eilandjes, maar kunt ook het diepere water op. Let op: dit is niet geschikt voor de beginnende supper, omdat hier een stevige stroming kan ontstaan. Bij Vinkeveen Haven kun je een supboard huren, inclusief zwemvest, een waterdicht tonnetje en een waterkaart van de Vinkeveense Plassen. Ga op weg en rust onderweg uit op een van de gezellige eilanden. Op een warme dag duik je lekker het water in om af te koelen. Blijkt het suppen bij nader inzien toch niks voor je te zijn? Dan heb je bij Vinkeveen Haven volop keuze uit andere vaartuigen: van kano's en kajaks tot waterfietsen met een glijbaan!

Wat is suppen?

Suppen is een groeiende watersport, die steeds populairder wordt. SUP staat voor Stand Up Paddling en dat maakt meteen duidelijk wat je gaat doen! Staand op een stevig en stabiel board peddel je ontspannen over het water van een rivier, meer of vaart. Je kunt ook suppen op zee, zelfs op heel wild water. Wat suppen zo leuk maakt is dat het gemakkelijk te leren is, in tegenstelling tot veel andere watersporten met een board. Je hebt natuurlijk wel een zwemdiploma nodig! En misschien sta je de eerste keer wat wiebelig, toch val je niet snel in het water. Daarnaast kun je het zo intensief maken als je zelf wilt. Houd een rustig tempo aan, ga een poosje op het board zitten of probeer juist zo snel mogelijk te varen! Tijdens het suppen gebruik je de meeste spieren in je lichaam, het is een fijne workout waarbij je veel calorieën kunt verbranden. En dat met een portie buitenlucht erbij, win-win!

Bekijk hier meer plekken waar je kunt suppen of kies voor een andere watersportactiviteit.
Foto 6. Peddel door de smalle kreekjes van de Biesbosch. Foto: Biesboschcentrum Dordrecht

Laatst gewijzigd: 2023-08-29 10:41:29 · Gepubliceerd: 21 augustus 2023 - 903

Dit past bij 'Dagje suppen? 6 mooie plekken om het water op te gaan'