Kom kijken bij de Waalcrossing in Nijmegen

Twee dagen vol gratis activiteiten in Nijmegen

Waalcrossing Nijmegen 2023 Nieuws door
Foto 1. Op 16 en 17 september wordt de Waalcrossing nagespeeld. Foto: Rèzlin Kiekebos

archief oud artikel 6 september 2023 Geschiedenis Nijmegen, Gelderland 79 jaar geleden, op 20 september 1944, stak de Amerikaanse 82nd Airborne divisie de Waal over om Nijmegen te bevrijden van de Duitse bezetters. Dit jaar wordt deze Waalcrossing herdacht op 16 en 17 september met een tof programma vol activiteiten, en ook de Waalcrossing wordt nagespeeld bij stadsbrug ‘De Oversteek’.

Waar komt de Waalcrossing vandaan?

Als onderdeel van Operation Market Garden staken 79 jaar geleden de Amerikanen de Waal over. Om dit ambitieuze plan te volgen, moesten alle bruggen en strategische punten ingenomen worden, inclusief de verkeersbrug bij Nijmegen. Om de Duitsers in Nijmegen af te snijden van de Duitsers aan de noordkant van de Waal, moest de Waal overgestoken worden. Dit ging echter gepaard met veel tegenslagen; van de 26 bootjes haalden er 16 de overkant. Uiteindelijk lukte het om de brug te veroveren, maar het was te laat om de Britse parachutisten in Arnhem te hulp te schieten, en zo liep Operation Market Garden uit op een mislukking.

Foto 2. De soldaten stappen op de bootjes tijdens de Waalcrossing in 2022. Foto: Rèzlin Kiekebos

Programma Waalcrossing Nijmegen 2023

Om de heldhaftige acties te herdenken, wordt dit jaar voor de tweede keer de Waalcrossing op de Waal nagespeeld. Op zaterdag 16 september, 14:00 uur, kun je de proefoversteek bewonderen bij het Waaloversteek-monument en op zondag 17 september, dezelfde tijd, is de echte Waalcrossing bij stadsbrug ‘De Oversteek’. Naast de oversteken zijn er op beide dagen, van 10:00 uur tot 17:00 uur, ook andere toffe activiteiten.

Foto 3. Peddelend naar de overkant tijdens de Waalcrossing in 2022. Foto: Rèzlin Kiekebos

Wat is er nog meer te doen tijdens de Waalcrossing

De hoofdlocatie van de Waalcrossing vind je bij Rivierpark Nijmegen. Hier is een Tweede Wereldoorlogkampement opgezet. Stap terug in de tijd en neem een kijkje bij de voorzieningen zoals de foodstands. Hier lopen ook de hele dag deelnemers in authentieke militaire kleding rond, die de sfeer en ervaring helemaal compleet maken. Vergeet niet om een gratis missieboekje bij één van de infopunten op te halen. Daarmee kun je tijdens de interactieve wandeltochten toffe opdrachten doen. Verzamel onderweg bijvoorbeeld stukje morsecode en decodeer die aan het einde van de route tot een eindboodschap. De wandeltocht leidt je langs allemaal locaties die wat te maken hebben met de Waalcrossing. Denk aan de Memory Lane, waar een vlag staat voor iedere bekende overleden soldaat van de Waaloversteek. Daarnaast kun je halverwege ook nog een stormbaan verwachten. En het allerleukste: de toegang is gratis!

Foto 4. Bekijk de plattegrond van het evenemententerrein van de Waalcrossing. Foto: Waalcrossing Nijmegen

Ook interessant om te bezoeken rondom de Operation Market Garden-herdenkingen

Foto 5. De soldaten worden beschoten. Foto: Rèzlin Kiekebos

Laatst gewijzigd: 2023-09-22 12:04:02 · Gepubliceerd: 6 september 2023 - 4871