Bredevoort Schittert 2023: lichtgevende installaties en straattheater

Bredevoort Schittert 2023   Nieuws door
Foto 1. Alles in Bredevoort is feestelijke versierd en verlicht. Foto: Bredevoort Schittert © Peter de Vos

archief oud artikel 15 september 2023 Toerisme Bredevoort, Gelderland Elk jaar viert Bredevoort in het laatste weekend van september Bredevoort Schittert: een feestelijk lichtfestijn met licht, muziek, theater en kunst. En ook in 2023 is weer alles uit de kast gehaald voor een magisch spektakel. Van straattheater en optredens tot dansworkshops en natuurlijk duizenden sprankelende lichtjes. Dit staat er op het programma van Bredevoort Schittert 2023.

Bredevoort Schittert 2023

Bredevoort Schittert, hiervoor Gondelvaart, is een sprookjesachtig evenement in het centrum van het oude stadje Bredevoort. Het plaatsje staat bekend om haar boeken, maar is veel meer dan dat. Met Bredevoort Schittert viert Bredevoort haar rijke kunst en cultuur, groen, boeken, ambachten en gastvrijheid. En op 22, 23 en 24 september ben je van harte welkom om het feestje mee te vieren. Het thema van deze editie is Back to the 90's, wat in elk aspect van het programma terugkomt.

Foto 2. Grote gebouwen en monumenten in Bredevoort lichten op. Foto: Bredevoort Schittert © Peter de Vos

Sprookjesstad Bredevoort

In- en omwonenden van het historische stadje Bredevoort trekken ieder jaar alles uit de kast om de stad te laten schitteren tijdens Bredevoort Schittert. Bekende monumenten zijn prachtig opgelicht en ook door de straten hangen gezellige lampjes. Daarnaast krijg je dit jaar de kans om video-mapping zelf mee te maken. Met video-mapping creëren beeldjutters met licht, geluid, rook, water, performers en decor een magisch lichtkunstwerk. Stap midden in zo’n lichtkunstwerk en je vergeet even de realiteit. Tijdens Bredevoort Schittert is een visueel videokunstwerk te zien bij de silo bij de molen aan de Ambthuiswal. Door de Bredevoorters zelf is er ook flink wat gebouwd en geschilderd en de lichtobjecten die zij hebben gemaakt, vind je door de hele stad heen. Denk aan een sprankelende lichtfontein en een Mainstreet van Disneyland. Ook zijn er interactieve objecten waar kinderen mee kunnen spelen. Op alle drie de avonden is het hoogtepunt om 22:00 uur bij de Gracht. Dan kleurt de lucht in alle kleuren van de regenboog met een spectaculaire vuurwerkshow.

Foto 3. De straten zijn versierd de inwoners van Bredevoort. Foto: Bredevoort Schittert © Peter de Vos

Wat is er te doen tijdens Bredevoort Schittert?

Het programma staat helemaal vol met allemaal toffe activiteiten. Zo is er iedere dag op de Markt en in de Boterstraat een leuke braderie met diverse marktkramen. En op de Podium Markt geniet je het hele weekend van gezellige optredens van diverse bands en muzikale duo’s. Op de Ambthuiswal wordt je verwend door straattheater en hier staan ook oldtimers uit de jaren ‘90 tentoongesteld. In de Muziekkoepel kunnen kinderen zich laten schminken. En neem ook zeker een kijkje bij de molen Prins van Oranje, want die is het hele weekend opengesteld voor publiek. Of volg een workshop Hakkûh, dat is een dansstijl uit de Nederlandse hardcore en gabber-scène.

Foto 4. Wees welkom tijdens Bredevoort Schittert 2023. Foto: Bredevoort Schittert © Peter de Vos

Nog meer? Ja!

Het beloofd een weekend te worden vol spektakel. In de Joriskerk geniet je elke avond van een andere activiteit zoals een optreden van Koper ensemble De Eendracht of de ‘Anders dan anders’-kerkdienst en op zaterdag en zondag kun je in de Gregoriuskerk terecht voor een optreden van Popkoor DAzzLE. Voor meer gezelligheid en muziek moet je bij ‘t Zand zijn, hier vind je Stefs café, dat het hele weekend aanwezig is om er een tof feestje van te maken. En kijk ook niet gek op als er een versierde huifkar langs komt, die gaat in het weekend alle buurten langs.

Foto 5. Alles in Bredevoort is feestelijke versierd en verlicht. Foto: Bredevoort Schittert © Peter de Vos

Laatst gewijzigd: 2023-09-12 09:34:54 · Gepubliceerd: 2023-09-08 11:35:41 - 2762