5 tips voor het Amsterdam Dance Event (ADE)

Beats en shows nemen de hoofdstad over

Nieuws door
Foto 1. Amsterdam is vijf dagen lang het centrum van de elektronische muziek. Foto: Amsterdam Dance Event © Tom Doms

archief oud artikel 13 oktober 2023 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Voor even is Amsterdam van 18 tot en met 22 oktober het centrum van de dancewereld. Dan neemt het Amsterdam Dance Event (ADE) met zijn lekkere beats en uitgebreid randprogramma weer vijf dagen lang de hoofdstad over. De grootste artiesten uit de elektronische muziekscene verzamelen zich voor meer dan 1000 spetterende optredens op ruim 200 locaties en overal zijn tentoonstellingen en masterclasses. Wij zetten 5 toffe events en activiteiten voor je op een rijtje.

Shows van 's werelds grootste danceartiesten

Behalve de toffe sfeer die in de stad hangt is het belangrijkste tijdens het Amsterdam Dance Event natuurlijk... dansen! En ADE begint meteen goed met de openingsshow door Tinlicker en het Metropole Orkest in De Melkweg. Verderop in de week vieren ook Sam Feldt, Marcus Schulz, Paul van Dyk en Oliver Heldens hun feestje op hetzelfde podium. Wil je liever heel veel grote namen op één avond zien. Ga dan naar Amsterdam Music Festival op zaterdag 21 oktober in de Johan Cruijf ArenA. Daar schitteren onder andere Afrojack, Armin van Buuren, Charlotte de Witte, Purple Disco Machine en Dimitri Vegas & Like Mike on stage. Ook de nummer één dj van de wereld is van de partij tijdens ADE. Martin Garrix staat met zijn eigen evenement in de RAI. Op vrijdag 20 oktober voor 18+, op zaterdag 21 oktober voor fans van alle leeftijden.

Foto 2. Volop feesten tijdens honderden ADE-events. Foto: Amsterdam Dance Event © Marty Marn Photography / Martijn Barzilaij

Ontmoet Lucas & Steve in Our House

Our House is het allereerste dancemuseum ter wereld. Maar een klassiek museum is het niet. In het pand van Club AIR (de voormalige Club iT) stap je midden in een spectaculaire immersive experience. In anderhalf uur tijd ervaar je een complete festivaldag en duik je dieper in de dancecultuur. Die start met een openingsshow, waarna het publiek uitwaaiert over het museum en weer gezamenlijk afsluit bij de mainstage tijdens de eindshow. Grote namen werkten mee aan de totstandkoming van het museum. En op donderdag 19 oktober ontmoet je in de gave pop-up store zelfs een van Nederlands bekendste dj-duo's: Lucas & Steve. Ga erheen, volg een masterclass en laat je inspireren. Om 19:00 uur draaien de mannen bovendien een set in het museum. Uiteraard is het museum zelf de rest van de week ook gewoon te bezoeken.

Film kijken in Melkweg Cinema

Tijdens het Amsterdam Dance Event barst het van de talks en masterclasses, maar je kunt ook rustig achterover gaan zitten in een comfortabele bioscoopstoel. In Melkweg Cinema draaien op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag interessante films die allemaal iets te maken hebben met elektronische muziek. Zo zie je op vrijdag de Nederlandse première van een documentaire over het genre afro house. Op donderdag duik je in drie decennia techno, op vrijdag worden korte docu's van over de hele wereld afgewisseld met live optredens. Op zondag sluit het filmprogramma af met een exclusieve preview van de film Bad Like Brooklyn Dancehall, over de opkomst van de dancehall stroming van 1980 tot 1990. De documentaire is geproduceerd door Shaggy (bekend van de hit 'It wasn't me', 'Boombastic' en 'I want your love').

Expo over de Amsterdamse clubscene in Stadsarchief

Amsterdam neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van de dancemuziek. De rijke clubscene van onze hoofdstad vanaf 1980 tot nu was daarvan een van de voornaamste redenen. Het Stadsarchief Amsterdam toont op donderdag 19 oktober in de tentoonstelling To Dance to be Free bijzondere foto's, persoonlijke verhalen van clubbezoekers, video's, beeldende kunst en andere unieke objecten. En natuurlijk is er muziek! Kom erachter wie de belangrijkste mensen uit de scene waren, hoe ze werkten en welke invloed ze hadden. Mensen die zich vroeger 's nachts graag in Amsterdam ophielden, halen herinneringen op aan clubs als de RoXY, Club IT en Mazzo. Maar je hoort ook de verhalen achter de club en organisaties van nu. Ben je in Amsterdam tijdens ADE? Ga zeker langs, want de toegang is gratis.

Museum van de Geest: maak een reis naar binnen

Wie aan elektronische muziek denkt, denkt waarschijnlijk aan pompende beats en dampende clubs vol mensen. Maar in Museum van de Geest gaat het er op 19 oktober beduidend rustiger aan toe tijdens Mark to the Music. Daarbij ligt de focus namelijk op de rust die elektronische achtergrondmuziek kan brengen in je hoofd. Het museum organiseert een zogenaamde mindfull art experience. In je 'persoonlijke reis naar binnen', zoals het museum het zelf noemt, word je begeleid door een professionele mindfullnesstrainer. De muziek is afkomstig van DJ Nelly. Deze activiteit laat een andere kracht zien van muziek dan we gewend zijn in de club of op een festival. Er zijn twee sessies: om 13:00 uur en om 15:00 uur. Materiaal is bij de prijs inbegrepen.

Ander evenement bezoeken? Check het volledige programma van het Amsterdam Dance Event (ADE).
Foto 3. Voor iedere liefhebber van elektronische muziek valt er wel iets te feesten. Foto: © Amsterdam Dance Event

Laatst gewijzigd: 2023-09-26 15:50:39 · Gepubliceerd: 13 oktober 2023 - 479

Dit past bij '5 tips voor het Amsterdam Dance Event (ADE)'