1

Lichtfestival GLOW maakt Eindhoven magisch

Laat je betoveren door licht tijdens GLOW 2023

GLOW Eindhoven 2023 Nieuws door
Foto 1. Ontdek spectaculaire lichtkunst door de hele stad. Foto: GLOW Eindhoven © Bart van Overbeeke

archief oud artikel 5 november 2023 Toerisme Eindhoven, Noord-Brabant De dagen worden in november steeds korter en donkerder, maar niet in Eindhoven! Van 11 tot en met 18 november licht de stad op tijdens het magische lichtkunstfestival GLOW. Kunstenaars maken van de stad een waar lichtspektakel. Loop op je gemak de route door de Eindhovense binnenstad en zie hoe prachtige lichtkunst en projecties de stad steeds veranderen.

Genieten van schitterende lichtkunst

Acht dagen lang is Eindhoven een stralend openluchtmuseum, met op bijna elke straathoek een lichtprojectie. Het thema van GLOW 2023 is The Beat. En dat is goed te zien in de indrukwekkende lichtkunstwerken en installaties die je tegenkomt op de gratis looproute. Allemaal speciaal gemaakt voor de straten, pleinen, plantsoenen en onverwachte plekken waar je ze tegenkomt. En allemaal bewegend op de beat van de stad en de muziek. Je val onderweg van de ene verbazing in de andere.

Foto 2. Een magische ervaring voor jong en oud. Foto: GLOW Eindhoven © Sabine Swinkel

Ook buiten Eindhoven

Dit jaar is GLOW voor het eerst ook bij de buren! Geldrop-Mierlo, Oirschot, Best en Waalre haken namelijk aan met hun eigen lichtkunstwerken. In elk dorp kun je op één speciaal gebouw een lichtkunstwerk zien van het Portugese kunstenaarscollectief Ocubo. In Geldrop op de Weeffabriek en in Mierlo op de Standerdmolen, in Oirschot op de eeuwenoude Sint-Petrusbasiliek en de Kloostertuinen, in Best op Het Gemeentehuis en de kapel en in Waalre op Het Huis van Waalre. Met rondom elk kunstwerk ook een lichtwandeling.

Enkele highlights onderweg

GLOW zit ook dit jaar vol stralende hoogtepunten. Zoals het Explosian Light Organ van Kinetic Humor in het Victoriapark. Muziek en luide knallen in gigantische stalen buizen veranderen met hun vibraties voortdurend de vorm en patronen van lichtstralen. En er zijn meer bijzondere blikvangers die je absoluut niet wil missen.

  • Grand Mix van Inook brengt op het Wilhelminaplein portretten van Napoleon, Van Gogh, Maria van Strijp en andere VIPs van vroeger tot leven op de beat van pop, hip hop, rock en nog veel meer muziekstijlen. Zing en dans vooral mee!
  • GLOWBLE van Team IGNITE is een grote, mysterieuze bol in het Anne Frankplantsoen. Aanraken is een must, want hoe meer mensen dat doen, hoe meer de bol laat zien en horen.
  • Painting the city van Daan van der Linden is een primeur: zijn originele olieverfschilderijen van Eindhoven zijn uitvergroot tot lichtgevende kunst in de buitenlucht en daarmee meteen ook ’s werelds grootste openluchttentoonstelling.
  • Bij Ik zie, ik zie in de Paterskerk stap je in een zee van lichtgevende bloemen, gemaakt door kinderen uit Eindhoven en omgeving. Na GLOW gaan alle bloemen naar bewoners van verzorgingstehuizen en andere Eindhovenaren die niet in staat zijn om het lichtfestival te bezoeken. Dubbel mooi dus...

Foto 3. Wandel van het ene naar het andere wauw-moment. Foto: GLOW Eindhoven © Vincent van den Hoogen

Ga mee met een gids

Wil je meer weten over de prachtige installaties en projecties? Boek dan een tour met gids. Die kan je alles vertellen over de lichtkunst, kunstenaars en de stad Eindhoven. Je bent ongeveer twee uur onderweg en de gids zorgt ervoor dat je geen enkel detail mist, hoe klein ook. Privé tours zijn ook mogelijk. Helemaal bijzonder wordt je bezoek aan GLOW met de culinaire tour: genieten van lichtkunst én van een viergangendiner in vier verschillende restaurants.

Foto 4. Raak betoverd door de wonderlijke wereld van lichtkunst. Foto: GLOW Eindhoven © Bart van Overbeeke

Handige weetjes over GLOW 2023

  • GLOW 2023 is open van zaterdag 11 tot en met zaterdag 18 november en is gratis te bezoeken;
  • De route is ongeveer 5 kilometer lang en je kunt hem tijdens GLOW elke avond lopen vanaf 18:30 uur lopen. Om 23:00 uur gaan de lichtjes weer uit;
  • In Geldrop-Mierlo, Oirschot, Best en Waalre is de lichtkunst te zien van 18.30 uur tot 22.00 uur;
  • Op de route kom je langs meerdere horecaplekken, uiteraard ook sfeervol verlicht. Ideaal om even tijdens de wandeling bij te komen en jezelf op te warmen met een hapje en drankje;
  • Een GLOW Tour met gids kost €15,- per persoon, een culinaire tour is €82,50.
Foto 5. Volg de route van vijf kilometer lang en mis niets. Foto: GLOW Eindhoven © Bart van Overbeeke

Laatst gewijzigd: 2023-11-06 10:05:13 · Gepubliceerd: 5 november 2023 - 2938