1

Master Sword uit Legend of Zelda ligt nu in Groningen

Ontdek het verhaal over de game én over Hyrule in museum Storyworld

Expostie The Legend of Zelda Nieuws door
Foto 1. Link kijkt uit over Hyrule in Legend of Zelda - Breath of the Wild. Foto: Breath of the Wild © (2017) Nintendo

archief oud artikel 4 november 2023 Cultuur Groningen, Groningen Links Master Sword nog niet gevonden in Legend of Zelda - Tears of the Kingdom? Dat kan kloppen, want het ligt op dit moment in Groningen! In de spotlight-expositie The Legend of Zelda van museum Storyworld. Ja, we hebben een museum in Nederland dat games wél serieus neemt. Stap Hyrule binnen, zie hoe een van de belangrijkste gameseries in de wereld is ontstaan en ontdek meer over het verhaal achter Zelda.

Ontmoet Link, Zelda en Ganon

The Legend of Zelda van Nintendo is al sinds de eerste game in 1986 een gigantisch succes en heeft miljoenen fans. Meer dan 35 jaar later is ook de nieuwste game in de reeks, Tears of the Kingdom, weer een grote hit. Aanleiding voor museum Storyworld om deze beroemde game-reeks in de spotlight te zetten met een speciale expositie over The Legend of Zelda. Hier ontdek je tot en met 25 februari 2024 alles over het ontstaan en de groei van de game en stap je in de wereld van Hyrule, waar het verhaal van Link, Zelda, Ganon en de Triforce te zien is.

Foto 2. De expositie opent met een enorme afbeelding van de held Link, die een berg beklimt. Breath of the Wild spelers herkennen deze afbeelding meteen. Foto: Breath of the Wild © (2017) Nintendo

Wat is de legende van Zelda?

In de games van The Legend of Zelda speel je als de held Link, die prinses Zelda en het land Hyrule moet redden van de kwaadaardige Ganon(dorf). Hyrule en de landen rondom dit koninkrijk vormen een immense fantasiewereld, gebaseerd op de West-Europese middeleeuwen en sprookjesfiguren. Link, Zelda en hun volk lijken met hun puntige oren op elfen en ook veel monsters zijn gebaseerd op westerse sprookjesfiguren als trollen, centaurs en goblins (kobolden). In deze wereld dwaal je vrij rond, zoek je wapens en eten, ga je shoppen, vecht je met monsters, vang je een paard als rijdier en maak je in Tears of the kingdom zelfs je eigen wapens en voertuigen. Maar hoofddoel blijft het vinden van het meesterzwaard om daarmee Ganon te verslaan.

Inspiratie en invloed

De expositie is samengesteld door gamejournalist Bastiaan Vroegop, in samenwerking met Nintendo Nederland. "Storyworld in Forum Groningen is een van de weinige plekken in Nederland waar ze games een serieuze plek geven. Terwijl alleen al in Nederland games vele malen groter zijn dan films en muziek samen! The Legend of Zelda van Nintendo is misschien wel de belangrijkste game aller tijden vanwege de grote inspiratie en invloed die het had en heeft op andere gamedevelopers. Deze game blijft zichzelf vernieuwen."

Van pixels tot 3D

Zo was de The Legend of Zelda uit 1986 een van de eerste open games: je bepaalde zelf waar je als Link heenging in je tocht door allerlei kerkers vol gevaren om de kwaadaardige Ganon te verslaan en prinses Zelda te bevrijden. Die vernieuwende trend zette zich voort in Ocarina of Time uit 1998, een van de eerste 3D open wereld games. Zag je in Ocarina een bos of berg in de verte, dan was dat geen achtergrond, maar kon je er tot verbazing van de spelers echt naar toe en van alles doen. Ook inhoudelijk veranderden de games voortdurend, al bleef de kern van het verhaal hetzelfde: Link die de wereld en Zelda redt van Ganon. Bastiaan: "Maar in de eerste game was Zelda nog een traditionele prinses in roze jurk die niets deed. In Breath of the Wild en Tears of the Kingdom draagt ze makkelijke kleren en is ze zelf actief."

Foto 3. Het uiterlijk van de Zelda games veranderde flink in de meer dan 35 jaar dat ze gemaakt zijn. Zo heeft Skyward Sword een heel eigen, schilderachtige stijl. Foto: Skyward Sword (2011) © Nintendo

Door de wereld van Zelda

De expositie begint met een levensgrote afbeelding van Link die een berg beklimt. Breath of the Wild spelers herkennen dit meteen: het is het startscherm waar je je spel opstart. Daarna kom je bij het allereerste Zelda spel uit 1986, gemaakt in de voor die tijd kenmerkende vierkante pixels. Vervolgens zie je de ontwikkeling van de games naar de immense werelden van Breath of the Wild en Tears of the Kingdom. Muurvullende afbeeldingen uit de games nemen je even mee naar Hyrule.

Hoe ontstond Hyrule?

Interessant zijn de interviews met de belangrijkste designers en developers van de Zelda games en natuurlijk met bedenker en ontwerper Shigeru Miyamoto - ook wel de Steven Spielberg van de gamewereld genoemd. Hij wilde een game ontwikkelen waarin je hetzelfde gevoel van avontuur en mysterie kreeg, die hij als kind voelde op zijn ontdekkingstochten in de bossen van Kioto. En dat lukte hem met The Legend of Zelda. Verder kom je langs de tijdlijn van de Zelda games en een grote plattegrond van Hyrule. Bastiaan: "Ook in de plattegronden van de Zelda werelden zie je waar Miyamoto's inspiratie vandaan kwam. Je kunt er zo de Google maps van Kioto overheen leggen."

Foto 4. Reis met Link naar Hyrule en ontdek waar de inspiratie voor deze wereld vandaan kwam. Breath of the Wild © (2017) Nintendo

Master Sword

Je komt ook langs vitrines vol Zelda merch. "Die hebben we onder andere van Nintendo Nederland in bruikleen gekregen", vertelt Bastiaan. "Er zitten een aantal heel zeldzame exemplaren tussen." Bijzonder om ze nu van dichtbij te kunnen zien, in plaats van op een plaatje. Midden in de expositie ligt een levensgrote replica van Links meesterzwaard, alsof je hem zo kunt oppakken! Bastiaan vindt dit zelf een van de hoogtepunten van de expositie. "Zoals het zwaard in zijn eigen vitrine ligt, op fluweel, voelt het echt uit de wereld van Zelda getrokken. En dat wilden we met deze expositie: niet alleen het verhaal van de games vertellen, maar ook hun wereld tot leven brengen."

Foto 5. Link met het meesterzwaard. Foto: Skyward Sword (2011) © Nintendo

Bouw je eigen Zelda dungeon

Een geliefd onderdeel van de Zelda games zijn de dungeons vol geheimen en gevaren. Op de expositie The Legend of Zelda kun je nu je eigen Zelda dungeon maken! De vierkantjes uit de eerste game zijn uitgeprint en je kunt ze fysiek aan elkaar klikken om er een logische kerker van te maken die echt werkt. "Niet digitaal nee, maar heel analoog. Zo werkte Miyamoto ook", legt Bastiaan uit. "Hij begon op papier met schetsen en het uittekenen van plattegronden. Dat is trouwens niet veranderd, ook nu beginnen veel gamedesigners nog op papier. Later gaan ze digitaal verder, maar die eerste schetsen en ruwe storyboards zijn toch vaak analoog."

Helaas kunnen ze geen originele schetsen op de expositie laten zien. "Daar kom je niet aan, die liggen achter slot en grendel. Grote gamebedrijven houden het liefst alles geheim, daar zijn ze heel paranoïde in. Want als iets lekt, dan gaat het direct via het internet de hele wereld rond. Dat kan invloed hebben op hun aandelen en dat risico willen ze niet nemen. Hopelijk krijgen we ze toch een keer die originele kunstwerken te zien, misschien als ooit het auteursrecht erop vervalt."

Handig om te weten

  • De expositie The Legend of Zelda kun je van 4 november 2023 tot en met 25 februari 2024 zien in museum Storyworld;
  • Storyworld bevindt zich op de zesde verdieping van Forum Groningen en is ook bereikbaar met een roltrap of de lift. Hier passen grotere scootmobielen niet in, een kleinere of opklapbare wel en rolstoelen uiteraard ook.
  • Toiletten vind je overal in het Forum, ook voor mensen met een beperking (hiervoor wel even een sleutel vragen bij de balie). Verder hebben ze een aantal leuke horecaplekken, onder andere op het dak;
  • De expositie is goed te combineren met een bezoek aan Groningen, want je vindt het museum en het Forum midden in het historische centrum op de Nieuwe Markt, zo'n 1,5 km vanaf het Centraal Station. Onder het Forum is een parkeergarage.
Foto 6. Link kijkt uit over Hyrule in Breath of the Wild. Nu te zien op de expositie over The Legend of Zelda in Storyworld Groningen. Foto: Breath of the Wild © (2017) Nintendo

Laatst gewijzigd: 2023-11-16 17:12:45 · Gepubliceerd: 4 november 2023 - 2038