1

Leuke Sinterklaasactiviteiten

Bezoek De Stoomboot of ga aan de slag in de Speculaasfabriek

Redactioneel door
Foto 1. Bezoek De Stoomboot, de echte! Foto: Mariniersmuseum

archief oud artikel 20 november 2023 Cultuur Landelijk Hoera, Sinterklaas is in het land! We mogen weer schoenen zetten, liedjes zingen en pepernoten bakken in aanloop naar Pakjesavond. Kun je geen genoeg krijgen van al die gezelligheid voor 5 december? Hier vind je nog veel meer leuke Sinterklaasactiviteiten voor het hele gezin! Neem een kijkje op de Echte Stoomboot, reis mee met de Pieten Expres of kraak de kluis van Sint.

Stap aan boord van de echte Stoomboot

Verschillende locaties - Ieder jaar vaart Sint met zijn beroemde Pakjesboot van Spanje naar Nederland. En hoewel de Pakjesboot 12 vorig jaar naar de zeebodem zonk is de nieuwe Stoomboot van Sint een waardige vervanger (stiekem gewoon hetzelfde schip natuurlijk!). Maar wist je ook dat de stoomboot van Sinterklaas na aankomst op tournee gaat? En alle kindertjes zijn tot 5 december van harte welkom om rond te kijken op het schip! Ga naar een van de havens die de Stoomboot aandoet en stap aan boord om te gluren in de pakjeskamer, de kombuis en de slaapkamer van Sint. Wedden dat je Sinterklaas ook tegenkomt? De Stoomboot is te bezoeken in:

  • 21 & 22 november: Hellevoetsluis
  • 23 tot en met 26 november: Rotterdam, bij het Mariniersmuseum
  • 27 tot en met 29 november: Leiden
  • 30 november & 1 december: Lisse
  • 2 & 3 december: Haarlem
  • 4 & 5 december: Weesp

Foto 2. En kijk hoe Sinterklaas aan het werk is op zijn pakjesboot. Foto: Mariniersmuseum

Chocolade- en Speculaasfabriek van Sint

Zaandam, Noord-Holland Mmm, dit is misschien wel het lekkerste Sinterklaasuitje! Het Zaans Museum is veranderd in de Chocolade- en Speculaasfabriek van Sint en je mag gezellig langskomen om te zien hoe de fabriek reilt en zeilt. En alle kinderen moeten de handen uit de mouwen steken, want de inpakmachine is kapot en de verpakkingen liggen verspreid door de fabriek. Zoek ze snel bij elkaar en versier ze met stiften, verf en stickers. Klaar? Wie zoet is en goed helpt krijgt natuurlijk wat lekkers!

De Chocolade- en Speculaasfabriek van Sint is doorlopend te bezoeken van 19 november tot en met 5 december 2023. Let op: voor deze activiteit geldt een toeslag van € 3,50 op de entreeprijs van het museum.

Foto 3. Kom helpen in de Chocolade- en Speculaasfabriek van Sint. Foto: Zaans Museum

Reis naar Sinterklaas met de Pieten Expres

Hoorn, Noord-Holland Hé, zit daar nou een echte Piet in de trein? Jawel hoor, dat is de Pieten Expres! Ga mee met deze ouderwetse stoomtrein en stap op in Hoorn voor een reis naar niemand minder dan Sinterklaas zelf. Van het station in Hoorn gaat de reis onder aanvoering van een versierde locomotief naar het oude station van Wognum. Alle reizigers bezoeken hier een goochelshow en ontmoeten de goedheiligman. Die natuurlijk voor alle kinderen een cadeautje heeft. En dan gaat iedereen met de buit en een prachtige herinnering weer naar huis!

De Pieten Expres rijdt op zaterdag en zondag 25 & 26 november en 2 & 3 december. De rit duurt ongeveer twee uur.

Foto 4. Het is een gezellig boel op de Pieten Expres. Foto: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Sinterklaasworkshops in Museum aan de A

Groningen, Groningen In de schaduw van de Akerk, in het eeuwenoude Canterhuis van Museum aan de A, is een bijzondere logé gearriveerd. Sinterklaas slaapt hier in de chique directiekamer van het museum! Oh, kom er eens kijken! Er liggen allerlei spulletjes van Sint, maar ook kun je zien hoe Groningse kindertjes vroeger Sinterklaas vierden. Wist je dat zij niet een schoen klaarzetten, maar een bord? Op 22, 25, 29 november of 2 december maken kinderen zelf een Sinterklaasbord tijdens een gezellige workshop. Laat het bordje maar achter in het museum en kom na 5 december kijken of er iets op ligt!

Foto 5. Sinterklaas logeert ook in het Museum aan de A in Groningen. Foto: Museum aan de A

Pakhuis Sinterklaas bij Museum BroekerVeiling

Broek op Langedijk, Noord-Holland - De Pieten zijn al hard aan het werk in het Pakhuis van Sinterklaas en op een echt trainingsparcours blijven ze in topconditie. Kom je mee trainen en klusjes opknappen? Dat mag maar heeeel soms, dus je hebt geluk! Wie goed z'n best doet en het hele pietenparcours aflegt, gaat met een echt Pietendiploma naar huis. En ben je moe van al dat klimmen en springen? Kom dan naar de afmijnzaal waar de spannende voorstelling "Piekerpiet, pieker niet!" te zien is. Op woensdagmiddag mag iedereen mee met de Bingo-rondvaart.

Het Pakhuis van Sinterklaas is van 18 november tot en met 3 december open op woensdagmiddag van 14:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag- en zondagmiddag van 12:00 uur tot 17:00 uur.

Foto 6. Kom je helpen in het Pakhuis van Sinterklaas? De Pieten zijn er klaar voor! Foto: Museum Broekerveiling

Kraak de kluis van SuperSint

Venlo, Limburg Wie kraakt de kluis van SuperSint? In het Limburgs Museum moet je er flink voor speuren en oefenen, maar dan kun je de kluis met verlanglijstjes vast open krijgen. Via een speurtocht vol leuke activiteiten gaan kinderen samen met hun (groot)ouders op onderzoek uit en leren spelenderwijs alles over Sint Nicolaas. Klim op de daken en zorg ervoor dat alle kinderen toch hun cadeautjes krijgen. Zo leren kinderen dat ze net als Sint Nicolaas een ander heel goed kunnen helpen. Voor oudere kinderen en volwassenen is er extra informatie over het Sinterklaasfeest en waarom we dat nu vieren zoals we doen. En waarom rijdt Sint eigenlijk met zijn paard over de daken?

Tip: Sinterklaas is ook aanwezig in het museum op elke woensdag om 14:00 en 15:30 uur en op elke zaterdag en zondag om 11:00, 12:30, 14:00 en 15:30 uur. Met uitzondering van zaterdag 18 en zondag 19 november.

Foto 7. Kinderen kraken de kluis van SuperSint en leren ondertussen andere mensen te helpen. Foto: Limburgs Museum

Meer leuke activiteiten

Foto 8. Stap op de Pieten Expres en reis mee met deze gezellige Pieten. Foto: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Laatst gewijzigd: 2023-11-27 17:09:29 · Gepubliceerd: 20 november 2023 - 1104

Activiteiten Limburgs Museum

Nu te bezoeken

Feest!


In de familietentoonstelling Feest! ontdek je met allerlei spelelementen welke feesten er in Limburg worden gevierd. Maar ook hoe, met wie, waarom én op welke manier die feesten door de tijd heen...