Sail Kampen: schepen, attracties, muziek en meer

Of je nu schipper bent of liever op het droge blijft: mis dit niet!

Sail Kampen 2024 Redactioneel door
Foto 1. Indrukwekkende boten en eindeloos vertier. Foto: Sail Kampen, Richard Tennekes.

archief oud artikel 18 maart 2024 Cultuur Kampen, Overijssel Sail Kampen 2024 is het grootste paasevenement van Nederland! In de prachtige historische hanzestad Kampen is dit jaar van 29 maart tot en met 1 april het hele gezin welkom om te genieten van dit spectaculaire nautische evenement. Laat je meevoeren over het water en kijk je ogen uit met de vele schepen die hier voorbij komen. Met de talloze activiteiten voor jong en oud belooft dit een top paasuitstapje te worden!

Spectaculaire vlootschouw

Pak je kans en bewonder de vijftig unieke schepen uit binnen- en buitenland, die allemaal speciaal voor dit evenement aan het mooie waterfront van Kampen liggen. Alle schepen komen binnenvaren op vrijdagavond 29 maart tijdens de spectaculaire vlootschouw. Hun eigenaren trekken alles uit de kast met volle zeilen en sfeervolle verlichting om dit paasweekend groots in te luiden. Sail Kampen 2024 is dit jaar groter dan ooit tevoren!

Talloze zeilschepen tegen een prachtig decor

Het hele weekend heb je de mogelijkheid om schepen als De Piet Hein, Statenjacht De Utrecht, De Abel Tasman, De Willem Barentsz en de Veerman van Kampen allemaal van dichtbij en van binnen te bekijken en er alles over te leren. Wist je bijvoorbeeld dat luxeboot De Piet Hein een nationaal huwelijksgeschenk was in 1937 aan Prinses Juliana en Prins Bernard? Een stukje koninklijke charme! De inrichting van de Abel Tasman doet daarentegen een beetje denken aan een grand café van binnen, met veel koper en een stoere houten vloer.

Foto 2. De mooiste schepen van Nederland, allemaal verzameld aan de mooiste kades van Nederland. Foto: Sail Kampen, Richard Tennekes.

Schoeners, tjalken, vrachtschepen en meer boten

Benedenstrooms zijn tevens boten te zien zoals schoeners, tjalken, botters en replica’s van Vechtzompen. Dat zijn vrachtschepen die speciaal voor vervoer op de Overijsselse Vecht zijn gebouwd. Bovenstrooms liggen er onder meer stoomschepen en zeekadetten klaar voor het publiek, zoals stoomschip Christian Brunings. Dat is een ijsbreker uit circa 1900, eigendom van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Zeggen deze boten je allemaal niks? Geen probleem, het gaat er juist om dat je je vandaag laat betoveren door de magie van de boten en het varen!

En varen maar!

Het beste van Sail Kampen is toch wel dat je in bijna alle boten een eindje mag meevaren! Sommige schepen kunnen zelfs worden afgehuurd. En daar houdt het niet bij op, want voor jong en oud zijn er historische parades, komieken, straattheather, levende standbeelden en nautische demonstraties te bewonderen. Wat dacht je van een ritje in één van de kermisattracties, zoals het reuzenrad?

Foto 3. Bewonder het evenement van boven in het reuzenrad. Foto: Sail Kampen, Richard Tennekes.

Voetjes van de vloer

Je oren komen ook niks tekort met de muziek van dweilorkesten, zeemanskoren, shanty-koren en straatartiesten. Vrijdagavond komt de band Beethoven met een grandioze show en videowall en als kers op de taart treedt Jan Smit op. Zaterdag is er een Hollandse avond gepland met een nautisch tintje met Django Wanger. Voor de jeugd zijn er vrijdag dj’s en diverse bands uit Kampen en omstreken geboekt. Als grote klapper wordt het evenement met een gigantische show op maandag afgesloten!

Foto 4. Vele optredens, goede muziek en vertier voor jong en oud! Foto: Sail Kampen, Richard Tennekes.

Handig om te weten

  • Een ticket kost 7,50 euro per persoon en daarmee heb je alle dagen toegang tot het festivalterrein. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis mee. Het ticket kun je kopen bij de kassa op Sail Kampen 2024, er is geen online kaartverkoop;
  • Je kunt Sail Kampen met de auto bereiken en parkeren op het officieel parkeerterrein op Haatlandhaven 21 Kampen. Vanaf daar kun je een pendelbus pakken naar het festivalterrein. Je kunt ook de trein pakken en vanaf Station Kampen Zuid een pendelbus pakken. Hier vind je de volledige informatie rondom vervoer;
  • Hier vind je het volledige programma van Sail Kampen. Veel plezier!
Foto 5. Het grootste paasevenement van Nederland. Dit wil je niet missen! Foto: Sail Kampen, Richard Tennekes.

Laatst gewijzigd: 2024-03-20 17:38:11 · Gepubliceerd: 18 maart 2024 - 2041