Groninger Museum 150 jaar - Behind The Scenes

Bewonder Van Gogh's 'Lentetuin' en meer!

Groninger Museum Redactioneel door
Foto 1. Het verhaal van de Lentetuin van Van Gogh, Afbeelding: Barbara Stok

29 maart 2024 bijgewerkt: 5 april 2024 Cultuur Groningen, Groningen Van het tot stand komen van een collectie tot de presentatie van de kunstwerken: er komt een hoop kijken bij het opzetten van een tentoonstelling. Bij Groninger Museum 150 jaar - Behind The Scenes ontdekken bezoekers dit met een blik achter de schermen van het museum. Vanaf 29 maart wordt met deze interactieve tentoonstelling het 150-jarig bestaan van het Groninger Museum gevierd. Als kers op de taart is de Lentetuin van Vincent van Gogh weer voor het eerst te zien, na gestolen te zijn in 2020!

Groninger Museum bestaat 150 jaar

Het iconische Groninger Museum bestaat 150 jaar en dat wordt groots gevierd met de bijzondere tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar - Behind The Scenes. Je bewondert hier niet alleen de kunst zelf, maar ook het hele proces erachter: van de totstandkoming van een kunstwerk tot de presentatie in het museum. Alles wat normaal gesproken voor bezoekers onzichtbaar is komt hier aan het licht. Het leuke is dat je op verschillende manieren zelf mag meedoen aan deze tentoonstelling om zo je creatieve vermogen te prikkelen. Bepaal bijvoorbeeld welke lijst het mooist is voor een bepaald kunstwerk, of welke belichting de schoonheid van een werk het best tot zijn recht laat komen.

Foto 2. Ontwerp uit de collectie Refinery Smoke, 2008, Foto Iris van Herpen.

Het verhaal van het Groninger Museum

Nu kun je het je haast niet voorstellen, maar het Groninger Museum ontstond 150 jaar geleden in een klein kamertje van het Groningse provinciehuis. De collectie bestond uit niet meer dan een paar rare objecten. Toen in 1894 het echte Groninger Museum van Provinciale Oudheden opende in Preadiniussingel, kon niemand meer om het museum heen. Vandaag de dag is het een kleurrijk, opvallend gebouw in het water, rijk aan een collectie van ruim 60.000 stukken met meer dan 200.000 jaarlijkse bezoekers. Een verhaal dat zeker gevierd mag worden!

Van Gogh's Lentetuin

Wist je dat het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' (1884) van Vincent van Gogh in 2020 werd gestolen uit het Singer Museum Laren? Een grote domper voor de liefhebbers van de kunst van deze legendarische schilder. Gelukkig is het werk in 2023 weer boven water gekomen, dankzij de inspanningen van kunstdetective Arthur Brand. Het schilderij heeft wel wat beschadigingen opgelopen als gevolg van de diefstal, iets wat je als bezoeker zal kunnen zien. Na het terugvinden van het schilderij is nog iets interessants ontdekt: Van Gogh startte aan het werk als Wintertuin, maar uiteindelijk werd dat een Lentetuin. De Lentetuin is hét hoogtepunt van de tentoonstelling 150 jaar Groninger Museum, en terecht!

Foto 3. Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, 1884, Groninger Museum. Foto: Marten de Leeuw

Strip over het verhaal van Lentetuin

Het schilderij Lentetuin heeft dus een behoorlijke reis gemaakt. Van het atelier in Nuenen tot terugkomst na de diefstal en tot de presentatie in het Groninger Museum. Stripmaker Barbara Stok verbeeldt deze reis in een kleurrijke, muurvullende strip, vlak naast het originele werk van Van Gogh. Het is niet de eerste keer dat Stok zich bezighoudt met het werk van Van Gogh, want haar beeldromen 'Vincent' is inmiddels in meer dan twintig landen verschenen.

Foto 4. Lentetuin strip, Foto: Barbara Stok

Handig om te weten

  • De tentoonstelling is te bewonderen van 29 maart 2024 t/m 1 juni 2025;
  • Je bezoekt de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar - Behind the scenes met een normaal toegangskaartje voor het museum;
  • Voor volwassen is de toegangsprijs €16,50 en voor studenten vanaf 19 jaar €10,-. Mensen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang;
  • Hier kun je vast je tickets kopen.
Foto 5. Charley Toorop, Zelfportret met drie kinderen, 1929. Foto: Marten de Leeuw

Laatst gewijzigd: 2024-04-05 20:03:10 · Gepubliceerd: 29 maart 2024 - 709