De leukste dagjes uit tijdens Hemelvaart

Geniet van een lekker lang weekend vol toffe activiteiten

Doen tijdens Hemelsvaart Nieuws door
Foto 1. Bezoek op Hemelvaartsdag de Nationale Stoomtreindag en maak meteen ook een ritje over de Veluwe. Foto: Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

archief oud artikel 4 mei 2024 Toerisme Landelijk Er komt weer een extra lang weekend aan: op 9 mei is het namelijk Hemelvaartsdag. Traditioneel dauwtrappen, Robin Hood ontmoeten of een dagje met de kinderen naar een kasteelpark vol dieren? Er is genoeg te doen! Dit zijn de leukste dagjes uit tijdens Hemelvaart.

Nationale Stoomtreindag op de Veluwe

Beekbergen, Gelderland - Hemelvaart betekent ook Nationale Stoomtreindag bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Stap op 9 mei voor een ritje tussen Apeldoorn, Beekbergen en Loenen in een van de stoomtreinen en geniet van het mooie uitzicht vanuit het treinraampje. Niks OV-chipkaart, een conducteur komt nog op de ouderwetse manier je kaartjes knippen. En speciaal voor alle dauwtrappers op de fiets, mag de stalen ros gratis mee de trein in. Waar je ook opstapt, plan sowieso wat tijd in om het stoomdepot in Beekbergen te verkennen. Daar is namelijk van alles te beleven. Zie hoe de stoomlocomotieven worden gemeerd en hoe de kolen worden geladen met een hijskraan! En geniet van een hapje en drankje op het terras.

Foto 2. Stap op Hemelvaartsdag in de stoomtrein. Foto: Veluwsche Stoomtrein Maatschappij © Hanna van Eijsden

Nog meer stoom in voormalig stoomgemaal

Medemblik, Noord-Holland - Bij het mooie oude plaatsje Medemblik steekt nog altijd fier de schoorsteen van het voormalige stoomgemaal Vier Noorder Koggen de lucht in. Nu vind je in dit historische gebouw het Nederlands Stoommachinemuseum, waar het in het hemelvaartsweekend allemaal draait om stoom! Nergens anders vind je zoveel nog werkende stoommachines bij elkaar onder één dak - en van 9 tot en met 12 mei gaan die ook nog eens echt draaien. Sensationeel om te zien en hét moment om te ontdekken wat de kracht van water en vuur is. Ook voor kinderen is er van alles te zien en te doen. Extra leuk: moeder mag op 12 mei (Moederdag) gratis naar binnen.

Foto 3. In dit prachtige stoomgemaal vind je het Nederlands Stoommachinemuseum, waar tijdens Hemelvaart de stoommachines aan worden gezet. Foto: Nederlands Stoommachinemuseum

Dauwtrappen met een gids van Staatsbosbeheer

Landelijk - Zoals eieren zoeken hoort bij Pasen, hoort dauwtrappen bij Hemelvaart. Lekker vroeg uit de veren om in alle rust een heerlijk rondje te wandelen en te ontbijten in de natuur. Traditioneel gezien loop je zelfs op je blote voeten! Je kunt natuurlijk zelf een mooi rondje uitstippelen, maar je kunt ook op pad met een gids van Staatsbosbeheer. Die nemen je mee naar de mooiste plekjes in de natuur en vertellen je alles over de flora en fauna in het gebied. Ga op 9 mei lekker vroeg op ontdekkingstocht door het Drents-Friese Wold, het Zwolse Bos, Munnikenland, de Groote Peel en nog veel meer groene pareltjes in ons mooie landje. Je mag trouwens gewoon je wandelschoenen aanhouden.

De tekst gaat verder onder de video.

Dauwklimmen bij Klimbos Garderen

Garderen, Gelderland - Is een rondje wandelen je niet avontuurlijk genoeg, start je Hemelvaartsdag dan sportief tussen de boomtoppen van Klimbos Garderen en ga Dauwklimmen! Ze hebben wel 10 spannende routes om uit te kiezen! Begin je dicht bij de grond of ga je meteen voor de uitdagende route op maar liefst 25 meter hoogte? Trotseer obstakels en zoef vervolgens via de zipline pijlsnel omlaag. Uiteraard ben je altijd veilig gezekerd. Je kunt op 9 mei terecht vanaf 7:00 uur 's morgens, maar voor iedereen die door z'n wekker heen slaapt zijn er ook starttijden om 8:00 uur en 8:30 uur. Dauwklimmen is inclusief ontbijtje, dus je kunt meteen als je uit je bed bent gerold je kloffie aantrekken en op weg gaan naar je avontuur. Ook hartstikke leuk als gezinsuitje.

Foto 4. Lekker klimmen in de vroege ochtend en dan zoef... op hoge snelheid naar de overkant. Foto: Klimbos Garderen © Jurjen Drenth

Ontmoet Robin Hood

Hertme, Overijssel - Robin Hood komt op 9, 11 en 12 mei met Lady Marian en hun drie kinderen naar Openluchttheater Hertme voor een reünie met zijn voormalige strijdmakkers. Deze roerige reünie vindt plaats op een grote en drukke jaarmarkt. Je kunt er zelf ook bij zijn en je even in de middeleeuwen wanen, want het openluchttheater is voor deze voorstelling helemaal omgebouwd tot een middeleeuwse dorp met een heus kasteel. Vanaf 13:30 uur ben je welkom om je tussen de bewoners te begeven, de marktkraampjes te bezoeken, mee te doen met de spellen en te luisteren naar live muziek. En vanaf 15:30 uur loop je er Robin Hood, Lady Marian, zijn vrolijke kameraden en - ai - ook de sheriff van Nottingham tegen het lijf. Hun verhaal ontvouwt zich overal om je heen. Dit is pure belevingstheater!

Foto 5. Ontmoet Robin Hood en zijn merry men in Hertme, tijdens een vrolijke voorstelling die overal om je heen plaatsvindt in een middeleeuws dorpje. Foto: Openluchttheater Hertme

Schaapscheerders in Kasteelpark Born

Born, Limburg - In het mooie Kasteelpark Born komen op 9 mei de schaapscheerders langs om de schapen van het park te scheren. Dat wordt een gezellige lentedag, waar je naast het schaapscheren ook demonstraties wol spinnen en verven ziet en je je eigen herdersstaf kunt maken. Voel hoe de vachten van de niet geschoren schapen, de lama's, de alpaca's en de kamelen aanvoelen en welke het zachts is. Ga op avontuur in de rest van het park rondom de afgebrokkelde kasteelmuren en ontdek alle andere dieren. Kasteelpark Born is namelijk een hartstikke groen dierenpark waar je onder andere lynxen, uilen en apen tegenkomt. Midden in het park ligt een grote speeltuin met terras. Genoeg te beleven dus rondom dit schaapscheerdersfeestje.

Ook leuk tijdens Hemelvaart

Foto 6. Ga een rondje dauwklimmen op Hemelvaartsdag. Foto: Klimbos Garderen © Jurjen Drenth

Laatst gewijzigd: 2024-05-02 22:38:35 · Gepubliceerd: 4 mei 2024 - 2245