DOMunder bestaat 10 jaar: vier het mee op 2 juni!

Feestelijke activiteiten met een historisch tintje

10 jaar DOMunder Nieuws door
Foto 1. In DOMunder kom je alles te weten over de bijzondere geschiedenis van Utrecht. Foto: Utrecht Marketing

archief oud artikel 25 mei 2024 Geschiedenis Utrecht, Utrecht Zorg dat je op zondag 2 juni in de buurt van het Domplein bent: dan houdt DOMunder Open Huis en zijn er allerlei activiteiten te doen voor jong en oud. De attractie DOMunder, waar je op ontdekkingstocht gaat door de geschiedenis van Utrecht, bestaat dit jaar namelijk 10 jaar. En dat gaat niet ongemerkt voorbij. Bewonder een muntschat uit de vroege middeleeuwen die speciaal voor deze dag uit de kluis wordt gehaald en graaf zelf archeologische vondsten op met je (klein)kind.

10 jaar DOMunder

Als je over het Utrechtse Domplein loopt, heb je nauwelijks door dat zich hier tweeduizend jaar (!) aan geschiedenis heeft afgespeeld. Totdat je afdaalt naar DOMunder, waar je met een zaklamp op ondergronds avontuur gaat. Al tien jaar lang vertelt DOMunder de historische verhalen van de stad, van het Romeinse fort tot de storm die het middenschip van de Domkerk verwoestte. Op 2 juni wordt het jubileum van DOMunder gevierd met een Open Huis.

Misschien heb je al gezien dat de Domtoren langzaam weer tevoorschijn komt. Dit jaar gaat de Dom volledig uit de steigers en dat wordt gevierd met een feestelijk programma: De Dom pakt uit.

Activiteiten op 2 juni

Tussen 12:00 uur en 16:00 uur kun je in en rondom het Domplein terecht voor feestelijke activiteiten met een historisch tintje.

  • Op het Domplein kun je samen met je (klein)kinderen naar archeologische vondsten 'graven'.
  • In de Domkerk vindt tussen 13:30 uur en 15:00 uur de ‘Domplein Archeologie Show’ plaats.
  • Bijzonder: in de Domkerk kun je ook eenmalig de vroegmiddeleeuwse muntschat bewonderen, die voor de gelegenheid één dag uit de kluis wordt gehaald. Sowieso is de kathedraal al de moeite waard om te bezoeken – en sla de Domtuin zeker niet over.
  • Over het Domplein worden mini-tours georganiseerd.
  • Ooit wat verloren op het Domplein? Er is op deze dag ook een expositie ‘Gevonden Voorwerpen’.

Het Domplein: waar het allemaal begon

Utrecht is natuurlijk een perfecte stad voor een dagje uit. Maar achter het hippe winkelcentrum Hoog Catharijne en de sfeervolle terrassen aan de Oudegracht schuilt een verleden van wel 2000 jaar – tot aan de Romeinse tijd. Keizer Claudius van het Romeinse Rijk bouwt in 45 na Chr. een fort op de plek van het huidige Domplein. In de Middeleeuwen wordt de Domkerk gebouwd, met de Domtoren die hoog boven de stad reikt – nog steeds is de Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland. Wist je dat het schip van de Domkerk instortte tijdens een storm, maar nooit meer is opgebouwd? Daarom kun je nu tussen de Domkerk en de Domtoren doorlopen! Voor nog meer interessante geschiedenis moet je toch écht in DOMunder zijn.

Foto 2. Op ondergrondse ontdekkingstocht door de geschiedenis in DOMunder. Foto: Utrecht Marketing

Tips voor een dagje Utrecht

Foto 3. Wist jij dat de geschiedenis van het Domplein tot 2000 jaar teruggaat? Foto: Jelle Verhoeks

Laatst gewijzigd: 2024-05-24 15:03:13 · Gepubliceerd: 25 mei 2024 - 521