Ontdek muziek van over de hele wereld op het Musica Mundo festival

Van een muzikale Marokkaanse parade tot hypnotiserende gitaren

Musica Mundo festival Nieuws door
Foto 1. Het Musica Mundo festival trakteert je op diverse mooie en toffe muziek van over de hele wereld. Foto: © Jacob Crawfurd

archief oud artikel 18 juni 2024 Cultuur Amersfoort, Utrecht Als je van muziek houdt én openstaat voor nieuwe genres, dan is het gratis Musica Mundo festival in Amersfoort echt iets voor jou. Laat je van 27 tot en met 30 juni overrompelen door een palet aan diverse muziek van over de hele wereld en geef je leven nóg meer kleur.

Gezellige parade door de stad

Net als voorgaande jaren begint festival Musica Mundo met een Braziliaanse parade door de stad onder leiding van Bloco033: dé sambaband van Amersfoort. Of je het van tevoren weet of niet, de kans is klein dat je deze muzikale parade mist! De tocht begint ergens na etenstijd en gaat vervolgens dwars door het centrum van Amersfoort. Het geeft daardoor meteen een gezellige sfeer aan de keistad. Wedden dat niemand het kan laten om even mee te deinen op het ritme? En dit is nog maar het begin van een bomvol muzikaal weekend!

Tip: bezoek op donderdag 27 juni ook de muziektheatervoorstelling Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder, de slavin. Tijdens het festival wordt dit opgevoerd door Izaline Calister in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden en de Keti Koti-maand. Na de voorstelling wordt ook de documentaire Tula Leeft! vertoond.

Van Afrika tot Arabië

Op het Lieve Vrouwekerkhof stellen zich elke dag diverse artiesten voor afkomstig uit verschillende landen. Zo kun je onder meer genieten van de relaxte, instrumentale muziek van Massada, een Nederlands-Molukse band die is ontstaan in de jaren 70. Of waag een dansje op de energieke beats van Majaz, een band uit het Midden-Oosten. Hun muziek maakt een mooie brug tussen Afrika en Arabië. Een dag later word je vervolgens meegenomen naar Marokkaanse sferen tijdens een bijzondere muzikale parade. Remork & Karkaba, gehuld in prachtige Marokkaanse kledij, brengen de straten van Amersfoort binnen no time tot leven!

Foto 2. De muzikale parades door het centrum toveren heel Amersfoort om in één groot podium. Foto: © Jasper Léonard

Muziek met een boodschap

De muzikale acts laten niet alleen de voetjes van de vloer gaan. Ook brengen ze graag een bepaalde boodschap over aan het publiek. In het geval van de veel bekroonde Italiaanse band Korishanti gaat het vooral om een krachtige en positieve boodschap. Hun muziek is een fijne mix van Italiaanse folk, songwritermuziek en opzwepende pop. Waarschijnlijk versta je niets van wat ze zingen door de taalbarrière, maar je voelt het wel. Als dat gebeurt, dan weet je dat het goede muziek is.

Groot spektakel

Toch zou je gedurende het festival soms teksten ter plekke willen vertalen. Vooral als je luistert naar de Marokkaanse rockband Lazywall. Zij zingen in hun muziek altijd over belangrijke, maatschappelijke onderwerpen zoals klimaatverandering en sociale onrechtvaardigheid. Deze band wil je bij thuiskomst dus nog wel even opzoeken. Maar eerst eindig je het muzikale festijn bij de leden van Bamba Wassoulou Groove. Laat je lekker meevoeren door hun hypnotiserende gitaren en soulvolle stemmen. Een knallende afsluiter van een muzikaal spektakel!

Foto 3. Musica Mundo belooft ook dit jaar weer een gevarieerd, muzikaal spektakel met zowel betekenisvolle muziek als hypnotiserende gitaren. Foto: © Peter Putters

Handig om te weten

  • Het Musica Mundo festival is een gratis festival en vindt plaats van 27 tot en met 30 juni in Amersfoort;
  • De optredens zijn meestal rond het Lieve Vrouwekerkhof, dat op zo'n kwartier loopafstand ligt van Amersfoort Centraal;
  • Op zondag 30 juni kun je 's middags een workshoppresentatie bijwonen van jonge talenten van VioolLab Amersfoort;
  • Kijk op de website van Musica Mundo voor de volledige agenda van het festival.
Foto 4. Ontdek op Musica Mundo allerlei wereldmuziek, waarin soms ook bepaalde boodschappen verborgen zitten. Foto: Musica Mundo

Laatst gewijzigd: 2024-06-18 11:54:12 · Gepubliceerd: 18 juni 2024 - 697