Zand tussen je tanden

Stoere uitjes op het strand

Actieve dagjes uit Redactioneel door
Foto 1. Scheuren over het strand in een blokart. Foto: Natural High © Milan van der Meer

7 juli 2024 bijgewerkt: 8 juli 2024 Sport Landelijk Voel het zand tussen je tanden kraken en ga het avontuur aan met deze stoere strand - en zanduitjes. Flyboarden op het strand, racen met een quad of survivallen aan het water. Niet vies van een beetje modder? Kies dan een uitje uit deze uitdagende Zand Top 7!

1. De lucht in!

IJmuiden, Noord-Holland - Alleen naar het strand als het warm en zonnig is? Mooi niet! Juist als het hard waait moet je er wezen, zeker voor iedereen die houdt van een adrenalinekick. Bij Flyboarden IJmuiden vinden ze een stevige wind ideaal. De skateboards komen tevoorschijn, net als hun enorme vliegers. Door die vliegers schiet je met je skateboard razendsnel over het strand en soms zelfs de lucht in! Een heerlijk gevoel van vrijheid... Liever met beide benen op de grond? Laat dan het board achterwege en houd alleen de touwtjes van een grote powerkite in handen. Bij Flyboarden.nl hebben ze cursussen voor beide.

Flyboarden op dé flyboardplek van Nederland: het strand van IJmuiden. De tekst gaat verder onder de video.

Ook heel sportief én heel bijzonder: trek je voeten uit de modder tijdens een tocht over het Wad! Lees er alles over in onze reportage over wadlopen.

2. Scheuren over het strand

Callantsoog, Noord-Holland - Zand, wind en opspattend water: dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een rondje blokarten. Hijs je zeil en scheur met een driewieler van LekkerUitwaaien over het mooie Noord-Hollandse strand bij Callantsoog. De buggy met zijn brede banden gaat keihard doordat het zeil de wind vangt. Het karretje kan uiteindelijk een snelheid van wel zeventig kilometer per uur bereiken! Zeilervaring is niet nodig, wel lef.

Blokarten kun je doen van Noord-Holland tot en met Zeeland - zoals bij Natural High in Ouddorp. Bekijk nog meer plekken om te blokarten en zoek iets bij je in de buurt.

Hijs je zeil en race over het strand met een blokart van LekkerUitwaaien. De tekst gaat verder onder de video.

3. Galopperen langs de zee

Renesse, Zeeland - Met een paard het strand op heeft iets magisch. Eerst de weggetjes door de duinen verkennen en dan door het zand langs de zee, terwijl de golven rond de hoeven van je fiere ros spelen en het zonlicht schittert op het water. Wie durft, in vliegende galop langs de golven? Oei, dan is zo'n paardenrug best hoog als je nog een beginneling bent. Daar heeft Manege Grol gelukkig rekening mee gehouden. Er zijn verschillende routes om uit te kiezen, zodat ook beginners een leuke tocht kunnen meemaken. En er is altijd begeleiding die een oogje in het zeil houdt. Wedden dat één keer niet genoeg is? Hier kom je weer terug!

Foto 2. Het strand verkennen te paard: een geweldige ervaring. Foto Andreas Iken via Pixabay

4. Piratenavontuur met de Beach Escape Game

Scheveningen, Zuid-Holland - Trommel snel je vrienden bij elkaar, want er moet een schat gevonden worden! Niet zomaar een schat, maar eentje die op het strand van Scheveningen verborgen is door een piraat. Reken maar dat je daar wat voor moet doen. Een spannende escape game die meer is dan puzzels oplossen en codes kraken. Want de legendarische piratenkapitein die de schat heeft verstopt, heeft ook gezorgd voor spannende uitdagingen. Een avontuur in het zand, met uitzicht op de Noordzee, wat wil je nog meer? Af en toe in het water springen natuurlijk, als het daar warm genoeg voor is. Deze activiteit van Fonk Beach start bij hun populaire Scheveningse beachclub, waar je meteen wat kunt eten en drinken.

5. Mountainbiken over de hoogste duintoppen

Aagtdorp, Noord-Holland - Krappe bochten tussen de bomen door, zorgen dat je niet onderuit gaat over een grote boomwortel en dan het 48 meter hoge duin De Schoorlse Nok op voor een prachtig uitzicht. Wie haalt hem op de trappers, of wordt het toch een stukje lopen? Bossen, vennetjes, fraaie uitzichten richting de zee, de hoogste duintoppen van Nederland en natuurlijk ploeteren door het duinzand: de Mountainbikeroute Schoorl van 14,2 kilometer is er eentje waar je je spieren bij moet gebruiken! En je scherpte, want hij heeft soms gemene afdalingen. De paaltjes met blauwe pijlen en het blauwe fietslogo wijzen je de weg. Starten kan onder andere bij Het Witte Huis, Postweg 2 in Aagtdorp.

6. Survivallen bij het water

Vught, Noord-Brabant - Stranden vind je niet alleen aan de kust! Daag jezelf uit en ga met je vrienden of familie survivallen bij recreatieplas De IJzeren Man. Balanceer over een junglebrug, klim over de hoge houten muur, overwin de survivalbaan en leer boogschieten. Of beleef zelf Expeditie Robinson! De echte die-hards bouwen natuurlijk ook nog even een vlot om het water over te steken. Niet met een groep op pad? Ga dan klimmen, want ze hebben ook het grootste klimparcours van de Benelux! Voor wie dat toch wat te hoog gegrepen is hebben ze ook nog een enorme nettenpark. Wat je ook kiest: bij De IJzeren Man voel je je een echte avonturier!

Beleef avonturen op en om het strand van De IJzeren Man. De tekst gaat verder onder de video.

7. Motors en modder

Nuenen, Noord-Brabant - Fans van ronkende motors komen slecht aan hun trekken op het strand, want daar zijn auto's en motoren verboden. Je enige kans op een rit over het strand is van oktober tot en met maart op Terschelling. Meerdere organisaties bieden je dit unieke uitstapje, maar dan wel met chauffeur want er zijn strenge regels voor.

Gelukkig kun je wel zelf achter het stuur bij Fundustry Eindhoven, waar je met een 4x4 over een spannend parcours scheurt! Modderkuilen, steile hellingen, scherpe bochten en gladde stukken: je komt het allemaal tegen. Het enige wat je nodig hebt is een rijbewijs en een flink portie lef. Heb je nog geen rijbewijs? Pak dan een quad, zo mogelijk nog spannender dan een terreinwagen. De wind waait in je gezicht, de modder spat over je heen en je voelt de wielen wegslippen in de bocht. Maar als je eenmaal het circuit hebt overwonnen neemt niemand je dat trotse gevoel meer af. Wat was dat gaaf!

Foto 3. Gaat het lukken? Houd een 4x4 in bedwang op een spannend outdoor parcours. Foto: Fundustry Eindhoven © Pim Geerts

Ook leuk

Foto 4. In galop over het strand. Foto: Kobus van Leer via Pixabay

Laatst gewijzigd: 2024-07-08 09:39:15 · Gepubliceerd: 7 juli 2024 - 449