De Bruiden van Het Loo

Alle informatie voor bezoekers van Paleis het Loo |  
Redactioneel door

1 november 2005 Apeldoorn, Gelderland Van 5 november tot 5 februari is in Paleis Het Loo de tentoonstelling De Bruiden van Het Loo. Bruidskleding van Prinses Margriet en haar vier schoondochters is te zien, met als hoogtepunt een presentatie van de bruidsjurken van Prinses Margriet en de prinsessen Marilène, Annette, Anita en Aimée.

Met het huwelijk van Prins Pieter-Christiaan afgelopen augustus en Prins Floris in oktober, zijn alle vier de zonen van Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven in het echt verbonden. Het prinselijk gezin woonde tot 1975 op Paleis Het Loo, waarna het verhuisde naar het nabij gelegen Huis Het Loo. Bij alle vier de huwelijken heeft Paleis Het Loo als historisch décor gefungeerd: bij de voltrekking van het burgerlijk huwelijk en bij de huwelijksfeesten.

Op de expositie zijn de vijf bruidsjurken compleet met sluiers, diademen en bruidsboeketten opgesteld. De bruidsjurk van Prinses Margriet uit 1967 valt in vergelijking met de eigentijdse exemplaren op door de vijf meter lange sleep, bezaaid met ontelbare pareltjes en gitten in een patroon van margrieten. Daarnaast is de feestelijke kleding te zien, zoals gedragen bij de voltrekking van het burgerlijk huwelijk. In tegenstelling tot wat doorgaans gebruikelijk is, vond dat steeds plaats enkele dagen vóór de kerkelijke bevestiging. De bruidskledij wordt gecompleteerd met de uniformen en jacquets van de prinsen en de kleding van de diverse bruidskinderen.

Ook de knielbank, vervaardigd voor het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik in 1901, maakt deel uit van de expositie. Hij is voor de huwelijksplechtigheden van de jonge generatie diverse malen opnieuw bekleed.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-10-31 14:42:38 - 3660