MuZIEum succesvol na één jaar

De site van kunstenares Ineke Disveld |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

13 december 2005 Nijmegen, Gelderland Het museum in Nijmegen waar alles om de zintuig 'zien' gaat, is één jaar open. Het tweede en laatste deel is echter pas eind november 2005 opengegaan. Toch is al van een succes te spreken. Vooral kinderen vinden dit zogenaamde ervaringsmuseum erg interessant.

Dit zegt de persvoorlichter Janneke van Pelt van het MuZIEum. Het museum bestaat uit vier zalen. In de eerste zaal, misschien wel de meest bijzondere, is letterlijk niets te zien. Het zintuig zien wordt vervangen door de overige vier zintuigen. Een uur lang wordt de bezoeker door de pikkedonkere zaal, onder begeleiding van een blinde gids, geleid. “Op deze manier krijgt de bezoeker een impressie van wat het is om niet te zien. Het echte ervaren kan natuurlijk niet na slechts 1 uur, dat is te kort,” aldus Van Pelt.

Zien, doen, beleven

In de andere zalen kan de bezoeker braille leren lezen of zelfs een tekst in braille schrijven. In het Opticum kunt de bezoeker letterlijk een kijkje nemen in het oog. Wat er allemaal in het oog en de hersenen gebeurt voordat er 'beeld' ontstaat, is in deze, pas geopende zaal te zien. Ook nieuw is de tijdmachine. Hierin wordt een reis door de eeuwen gemaakt en kan de tijdreiziger onder andere een impressie krijgen van hoe vroeger tegen blinde mensen werd aangekeken.

LEUK!
In het volgende nummer van magazine Intermediair komt het MuZIEum uit de bus als beste museum van 2005.

Naast de vier ‘vaste’ zalen, is er ook een zaal waarin wisselende exposities te zien zijn. Momenteel hangt tot en met 12 februari 2006 een bijzondere expositie, die aansluit bij de thema’s van het ervaringsmuseum over zien en niet-zien. De Nijmeegse Ineke Disveld maakt verwarrende en intrigerende schilderijen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-12-13 12:26:00 - 1444