Wilde ganzen

Natuurmuseum Nijmegen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

12 januari 2007 Nijmegen, Gelderland In de wintermaanden trekken grote aantallen wilde ganzen van het hoge noorden naar warmere streken, zoals Nederland, om te overwinteren. In het rivierengebied rondom Nijmegen strijken jaarlijks duizenden vogels neer op de weilanden. Natuurmuseum Nijmegen biedt de mogelijkheid om de vele ganzen in de Gelderse Poort te bekijken. Elke zondag in januari en februari rijdt een speciale bus door dit gebied.

Overwinteren

In de bekende V-vluchten vliegen de ganzen jaarlijks over ons land. Velen duizenden van hen kiezen er voor enkele maanden door te brengen in het gebied rondom Nijmegen. Het is een mooi gezicht deze grote groep ganzen. De Gelderse Poort is een Nederlands-Duits natuurgebied met rivieren, uiterwaarden, polders en stuwwallen aan beide zijden van de Rijn. Dit gebied is uitgegroeid tot één van de belangrijkste pleisterplaatsen voor ganzen in West-Europa. Na het opbouwen van energiereserves trekken de vogels in het voorjaar naar hun broedgebieden in Siberië.

Rondrit door de natuur

De drie uur durende rondrit start vanaf het informatiecentrum Gelderse Poort in het Natuurmuseum. Na een ontvangst met koffie/thee en appeltaart vertrekt de bus. De tocht gaat door het rivierenlandschap, langs dijken en uiterwaarden in de Ooijpolder en het heggenlandschap van de Duitse Duffelt met kerken en boerenhoeven op terpen. Een gids, een deskundige vogelaar, geeft ondertussen informatie over de ganzen en het natuurgebied. De ontstaansgeschiedenis, de natuur en de recente ontwikkelingen komen aan bod. De gidsen weten de mooie locaties om de ganzen te bekijken en hebben daarnaast ook oog voor andere overwinterende vogelsoorten in het gebied. Onderweg stopt de bus, zodat men de ganzen met verrekijker en telescoop van dichtbij kan bewonderen. Aanmelden voor de excursie is verplicht.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-01-11 17:36:29 - 1907