Verken de Vestingdriehoek


-advertentiepositie-Verken de Vestingdriehoek: land van vestingen en rivieren

Voel de wind in je haren terwijl je vanaf de veerboot in de verte een kasteel ziet opdoemen. De Vestingdriehoek, onderdeel van de Nieuw Hollandse Waterlinie, bestaat uit vijf prachtige plekken die je kunt bezoeken: Gorinchem, Woudrichem, Zaltbommel, Slot Loevestein en Fort Vuren. Geniet van weidse uitzichten over het rivierenlandschap, verken een eeuwenoud kasteel en dwaal door pittoreske straatjes tijdens een stadswandeling door Gorinchem. En dat allemaal in één dag!

De rivieren op

Een veerpont brengt je van fort naar stad en andersom. Opstappen kan vrijwel ieder half uur en de fiets mag gratis mee. Boot gemist? Verken de rivieren dan per watertaxi of, helemaal leuk: een voetveer! Dit kleine bootje is speciaal voor wandelaars en vaart over de Afgedamde Maas tussen Woudrichem en Slot Loevestein.

Fiets- en wandelroutes

Aan wal ontdek je de prachtige natuur tijdens een frisse fietstocht of wandeling. Download een stadswandelroute op je telefoon of koop een papieren versie bij de VVV en ontdek de mooiste plekjes langs de rivier de Linge en in het historische Gorinchem. Deze stad bloeide op in de Gouden Eeuw en dat zie je nu nog in alle mooie panden terug. In het Gorcums Museum worden typische Gorcumse verhalen verteld: over diepgelovige martelaren en schilders uit de Gouden Eeuw. Beklim ook de Grote Toren voor een fascinerend uitzicht met een gids die je alles over het uitzicht kan vertellen. In deze vestingstad maak je ook kennis met zeeheld Hendrick Hamel. Hij leed schipbreuk in Korea en was jarenlang de enige bron van informatie uit dit onbekende land. In Gorinchem stap je op de boot en ontdek je de rest van de Vestingdriehoek.

Verken vestingen en een kasteel

  • Op het punt waar de Maas en Waal samenkomen ligt het middeleeuwse Slot Loevestein. In 1621 vluchtte Hugo de Groot uit dit kasteel per boekenkist. Ga op onderzoek uit met je eigen sleutel en leer via spellen alles over kruit en wapens.
  • Zet je tocht voort met een bezoekje aan Fort Vuren aan de andere kant van de rivier. Geniet hier van een stevige soldatenlunch in de Fortwachterij of blijf een bijzonder nachtje slapen.
  • Een bezoekje aan het Visserijmuseum in Woudrichem is de moeite waard. Woudrichem is namelijk dé visserijplaats voor wat betreft zalm.
  • Sluit je dag af in het gezellige Zaltbommel. In Museum Stadskasteel Zaltbommel leer je alles over een beroemde inwoonster van Zaltbommel: Fiep Westendorp.
Tip: boek een gids! Dan ontdek je pas echt alle eeuwenoude verhalen van de omgeving. Om de beleving compleet te maken, kun je overnachten in een van de vestingen.

Verken de Vestingdriehoek in Gorinchem leent zich ook goed voor een familiedag, weekendje weg en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek de Vestingdriehoek

Verken de Vestingdriehoek
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.