1

Ontdek perfecte Stijl in Gemeentemuseum

Vleugel in Gemeentemuseum speciaal voor Mondriaan

Gemeentemuseum Den Haag Nieuws door

archief oud artikel 26 september 2011 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Sinds zaterdag heeft het Gemeentemuseum in Den Haag een vleugel speciaal voor de kunststroming De Stijl. Hier is het verhaal te zien van kunstenaars als Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld.

"Er moet een plek zijn waar je altijd minimaal dertig schilderijen van Piet Mondriaan moet kunnen bekijken", vindt directeur Benno Tempel van het Gemeentemuseum Den Haag. "Het is beschamend dat je naar New York moet gaan om het verhaal van De Stijl te zien." Sinds zaterdag kun je voortaan ook in Den Haag alles vinden over de kunststroming De Stijl.

Gerrit Rietveld

Er zijn maquettes van ontwerpen van Gerrit Rietveld te zien, maar ook bijvoorbeeld een Bruynzeelkeuken die Piet Zwart in 1938 ontwierp. Bijzonder is de collectie rondom Piet Mondriaan. Het museum heeft in totaal driehonderd kunstwerken van de kunstenaar in bezit, van het begin tot het einde van zijn carrière.'

De Stijl

De Stijl, genoemd naar het in 1917 opgerichte 
tijdschrift De Stijl, beïnvloedde kort na de Eerste Wereldoorlog sterk het straat- en stadsbeeld, en ook de woningbouw van toen. De Stijl staat bekend om de kleuren rood, geel en blauw, gecombineerd met zwart, grijs en wit.

Bijzonder zijn de driehonderd kunstwerken van Piet Mondriaan

Laatst gewijzigd: 2011-09-26 15:21:17 · Gepubliceerd: 26 september 2011 - 476