1

Dier of ding?




Dier of ding?

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Kleine schoothondjes worden soms vertroeteld als een kind. Kleertjes aan, naar de kapper, gezellig met het baasje mee-eten. Er is weinig meer over van de gevaarlijk wilde wolf waar het diertje van afstamt. Hoe kijken wij naar dieren? Onze relatie met dieren is in de loop der tijd veranderd en neemt vele vormen aan. Daarover gaat de tentoonstelling Dier of Ding?, die vanaf 1 november 2012 tot en met 26 mei 2013 in het Natuurmuseum Nijmegen te zien is.

In deze tentoonstelling worden de verschillende relaties tussen mens en dier bekeken. Wij proberen dieren te laten voldoen aan onze behoeften. Daarin gaan we soms heel ver. De dieren komen zelf aan het woord om te vertellen wat hun bijdrage is aan de ontwikkeling van de mens. We hoeven bijvoorbeeld niet meer te jagen, omdat we koeien, varkens en kippen houden.

In de expositie is een grote collectie opgezette huisdieren te zien. Bezoekers worden onthaald op een bonte stoet aan hoenders, duiven, konijnen, katten en cavia’s. Verbaas je over de grote diversiteit aan hondenrassen, van de piepkleine pincher tot de lobbes Sint-Bernhard. Maak kennis met dieren die om hun bijzondere kwaliteit als huisdier worden gehouden: de aardhommel, het knabbelvisje of de explosieven-speurrat. Ook te zien is de kop van topstier Celsius, die meer dan 700.000 nakomelingen over de hele wereld heeft verwekt.

Als je het hebt over de manier waarop wij met dieren omgaan, komen er vele morele kwesties naar boven. Bij Dier of Ding? kun je zelf actief aan de slag gaan met het Dieren-dilemma-spel op een levensgrote koe. Je krijgt stellingen voorgelegd over diverse problemen rondom het gebruik van dieren. Van bontkragen tot het genetisch veranderen van varkens. Beschouw jij dieren als echte levende wezens? Of zie je ze meer als handige gebruiksvoorwerpen?

Wil jij erachter komen wat jouw relatie is met dieren? Kom dan naar het Natuurmuseum Nijmegen en bezoek Dier of Ding?.

 Bezoek www.natuurmuseum.nl

Dier of ding?
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.