Slapen in een ton van 15.000 liter

Wijnvat als hotelkamer al sinds 1981 in Stavoren

Vrouwe van Stavoren - Slapen in een wijnvat Redactioneel door

1 maart 2010 bijgewerkt: 15 januari 2021 Stavoren, Friesland Tonnetje rond, zo voelt een overnachting in een wijnvat in hotel Vrouwe van Stavoren. In het Friese stadje is het goed toeven tussen de houten wanden. Eigenaar Bauke Kolk: "Alleen in dit hotel kun je in een wijnvat overnachten."

Wie kent het verhaal van 't vrouwtje van Stavoren niet? Ooit geweten dat in het knusse Friese stadje een hotel naar haar vernoemd is? Op zichzelf is dat niet zo bijzonder, ware het niet dat er in vier wijnvaten geslapen kan worden. Voor het hotel kijkt het stenen vrouwtje uit over het haventje, achter het hotel kunnen gasten in één van de wijnvaten bivakkeren.

Zwitserland

Het idee om de bijna 15.000 liter grote wijnvaten als hotelkamer te gebruiken, deed eigenaar Bauke Kolk meer dan 25 jaar geleden op in Zwitserland. "Tijdens een vakantie in het Alpenland zag ik een jeugdherberg in een wijnvat. Dat bracht me op het idee dat ook in Nederland te maken. Ik had het nog nergens anders gezien." Het duurde echter nog een jaar voor de vaten er stonden. Lastige wethouders en gemeenteambtenaren hielden het nog even tegen. Nadat de ambtelijke papiermolen was uitgewerkt kwam ze er. "Je bent wel een jaar bezig met de voorbereiding", treurt Kolk nog een beetje na. Maar in 1981 is Nederland dan eindelijk enkele wijnvaten rijker als hotelkamer. Sindsdien heeft de Friese ondernemer wekelijks vele gasten.

Belangstelling

Aan belangstelling heeft hotel De Vrouwe van Stavoren geen gebrek. Het bijzondere karakter van de hotelkamers lokt vele gasten naar het zuidwesten van Friesland. "Al direct nadat we de wijnvaten kregen, kwam er een foto in een lokale krant. Dat had ontzettend veel effect. We kregen meteen veel boekingen." Nog steeds zitten de kamers elk weekend vol. Ook doordeweeks heeft Kolk niet te klagen. "Het merendeel van de gasten komt uit Nederland", vertelt de hoteleigenaar. "Maar ik heb ook Brazilianen, Roemenen, Noren, Denen, Duitsers en natuurlijk Fransen, echte wijnliefhebbers, op bezoek gehad."

Nostalgisch

Een wijnliefhebber is Kolk zelf niet. "Ik raak geen glas alcohol aan en drugs gebruik ik ook niet", grinnikt de ondernemer. Desondanks zit het hotelierswerk Kolk in het bloed. Zijn ouders die eerst een hotelletje in Workum runden, verhuisden toen hij tien jaar was naar Stavoren. Een stadje aan de rand van het 'natte hart van Holland', ofwel het Friese merengebied aan de IJsselmeerkust. Die keuze was een slimme zet. Het hotel, waarvan de ouders van Kolk eerst eigenaar waren, staat aan het haventje. Boten, krijsende meeuwen en de geur van de vistent aan de overkant maken het tot een nostalgisch plaatje. Voeg daar het wijzende beeldje van 't Vrouwtje van Stavoren -welke dichtbij het hotel ligt- aan toe en het plaatje is compleet.

Jaren tachtig

Vanuit de vier wijnvaten is helaas weinig van het haventje te zien. De wijnvaten kijken uit op een terras en de weg. Wie binnenstapt, ziet aan de linker- en rechterzijde een bed. Geen van de wijnvaten bevat een tweepersoonsbed. Achter de grote tuin is een klein zitkamertje met een klerenkast. Daarnaast bevindt zich de badkamer. Hoewel het interieur degelijk en knus is, vieren de jaren tachtig er nog hoogtij. Jammer, want met een ietwat modernere uitstraling was het nog net iets leuker geweest in het knusse hotelkamertje.

Toestemming

Bauke Kolk is zijn knusse wijnvaten voorlopig nog niet zat. Vorig jaar liet hij er nog eens acht halen – waar anders – uit Frankrijk. Hij wil die gebruiken om achter de huidige wijnvaten nog meer kamers te bouwen. De wijnvaten nâg groter zijn dan de huidige exemplaren: maar liefst 23.000 liter. "Nieuwe laten maken, wat kan bij een Zwitsers bedrijf, vond ik te duur. Een kasteel in de bekende wijnstreek Beaujolais bood gelukkig tweedehands wijnvaten aan. Ze ging over op een modernere manier van wijnproductie. Die staan nu elders in het dorp opgeslagen tot we toestemming van de gemeente krijgen."

Allure

De nieuwe wijnvaten worden in ieder geval luxueuzer dan de wijnvatkamers die er al staan. "De bedoeling is dat er een tweepersoonsbed in komt. Ook moet er een stoomcabine of iets dergelijks in komen." Op de vraag of hij in de toekomst misschien de moderne aluminium of kunststof wijnvaten naar Stavoren haalt, moet Kolk hard lachen. "Reken daar maar niet op. We houden het écht op houten wijnvaten! Die hebben tenminste allure."

Plus
  • Origineel concept
  • Bijzondere sfeer

  • Min
  • Interieur doet erg jaren '80 aan.
  • Gehorig, voorbijrijdende auto's te goed hoorbaar.

Laatst gewijzigd: 2021-01-15 12:06:41 · Gepubliceerd: 2008-04-14 16:15:14 - 5227