Prijs hotelkamer naar record

Gemiddelde kamerprijs stijgt dit jaar mogelijk naar 118 euro

Nieuws door

archief oud artikel 18 april 2008 De prijs van een Nederlandse hotelkamer bereikt dit jaar mogelijk een record. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Horwarth blijkt dat de gemiddelde kamerprijs blijft stijgen.

Horwarth meldt dat de gemiddelde kamerprijs vorig jaar met bijna vijf procent steeg. Het bureau zegt rekening te houden met verdere prijsstijging dit jaar. Betaalden gasten in 2007 nog gemiddeld 113 euro voor een overnachting, in 2008 zou dat wel eens 118 euro kunnen zijn. Daarmee zou voor het eerst het record van 2002 verbroken kunnen worden; destijds betaalden gasten gemiddeld 114 euro per nacht.

Inhaalslag

"De oorzaak van de stijging is een inhaalslag", zegt Marco van Bruggen van Horwarth. "In 2003 en 2004 daalden de prijzen. Vanaf 2006 werd pas weer een stijging merkbaar, die in vorig jaar is doorgezet." De consultant verwacht dat ook komende jaren de prijs voor een hotelkamer zal stijgen. "Alleen al de verwachte inflatie voor 2008 en 2009, die volgens CPB hoger zullen zijn dan in de afgelopen jaren, geeft aan dat ook hotels de prijzen zullen moeten verhogen."

Gevolgen

Toch denkt Van Bruggen niet dat de prijsstijging grote gevolgen zal hebben. "Omdat de prijsstijgingen over een langere periode genomen relatief bescheiden zijn, zullen de directe gevolgen naar verwachting niet zo groot zijn. Belangrijk is dat de prijsstijgingen geen extreme vormen aannemen en dat de prijs-kwaliteit verhouding in de ogen van de consument goed blijft."

Dollar

De consultant denkt dat de waardevermindering van de dollar van belangrijkere invloed is. "Een verdere stijging van de eurokoers ten opzichte van de dollar versterkt het effect van de prijsstijgingen voor buitenlandse bezoekers. Dit kan ertoe leiden dat meer Amerikanen zullen besluiten niet naar Europa op vakantie te gaan."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 april 2008 - 7083

Dit past bij 'Prijs hotelkamer naar record'

1 reactie