Spookhotel ontwaakt uit zijn coma

Ryugyong Hotel wil van slechte imago af

Nieuws door

archief oud artikel 18 juli 2008 Het Noord-Koreaanse Ryugyong Hotel komt weer tot leven. Zestien jaar lang werd het gebouw zwartgemaakt, van foto's gewist en stond het symbool voor de falende economie van het communistische land. Is er een teken van verandering?

Buitenlandse inwoners van de Noord-Koreaanse stad Pyongyang melden dat er sprake is van enige activiteit bij het 330 meter hoge gebouw. Werknemers van het Egyptische investeringsmaatschappij Orascom knappen op dit moment de bovenste verdiepingen van het hotel op. Daarnaast heeft het bedrijf glazen panelen in de betonnen buitengevel geplaatst en werden er telecommunicatieantennes geïnstalleerd. Opmerkelijk, want het is in Noord-Korea verboden om een mobiele telefoon op zak te hebben.

"Gigantische fout"

Het Esquire magazine benoemde het Ryugyong Hotel ooit tot "slechtste gebouw in de geschiedenis van de mensheid" en een "gigantische economische fout". Het kost nog twee miljard dollar om het piramidevormige gebouw te voltooien en veilig te maken. Pas dan kunnen de 3.000 kamers geboekt worden. Of dat ooit gaat gebeuren is de vraag, aangezien Noord-Korea mondjesmaat toeristen toelaat.

Noord-Korea begon in 1987 met de bouw van het Ryugyong Hotel. Waarschijnlijk om de loef af te steken met Zuid-Korea, dat in 1988 als gastland optrad van de Olympische Spelen. In 1992 werden de werkzaamheden gestaakt. Noord-Korea zou niet over de ruwe materialen en financiƫle middelen beschikken om de bouw van het hotel af te ronden. De 'witte olifant van Noord-Korea' is vanuit ieder punt in Pyongyang duidelijk te zien en dat maakt de pijn voor veel Noord-Koreanen nog ondraaglijker. Nu wordt het hotel na zestien jaar eindelijk voltooid.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 juli 2008 - 1462

Dit past bij 'Spookhotel ontwaakt uit zijn coma'