Vakantiebeurs 2010: smeltkroes van culturen

Jaarbeurs Utrecht |  deel via WhatsApp | Reportage door

Eindeloos veel vakantiebestemmingen laten je hoofd duizelen

13 januari 2010 Utrecht, Utrecht Prachtige ringen uit India en Thailand, stoere survivaljassen voor een reis naar Australië, of Turkse baklava scheppen zoveel je maar wilt. Daarna even uitrusten op een gezellig terrasje en genieten van Marokkaanse thee. Op de achtergrond speelt een Oostenrijks uitziende vrouw viool. In Jaarbeurs Utrecht komen culturen samen op de Vakantiebeurs 2010. Vier alvast een beetje vakantie in eigen land en doe inspiratie op voor aankomende zomer. Buiten is het koud, maar in Utrecht stijgen de temperaturen tot tropische hoogten.

De Vakantiebeurs bestaat uit negen immense hallen vol met kraampjes waar 'locals' hun land aanprijzen. Gelukkig staan er op elke hoek wegwijspalen, want zonder deze kom je zo ergens terecht waar je eigenlijk niet wil zijn. Zoals het naturistenpaviljoen. De beurs heeft wel iets weg van een markt, waar elke marktkoopman denkt dat hij de beste koopwaar heeft. Maar hier hoor je niet: "Lekkere appels, drie euro! Hier moet u zijn.” Nee, hier hoor je: “Italië: de mooiste stranden en het lekkerste eten!” Of: “Turkije: altijd zonzeker!” Maar als je een beetje door de verkooptechnieken heenprikt, ontdek je de mooiste en meest originele vakantiebestemmingen.

Ligbad en hemelbed

Hoewel kranten vol staan met verhalen over de crisis, is er op de Vakantiebeurs niets van te merken. Wat dacht u bijvoorbeeld van een vakantiehuisje met vrijstaand ligbad en hemelbed. Luxer kan toch bijna niet? Naast dit luxe huis staat een iets kleiner huisje. "Dat is het verblijf voor de kinderen", vertelt Kristina Weber van Selectcamp. "Vorig jaar zijn we begonnen met het verhuren van luxere vakantiehuisjes. Dat sloeg zo aan, dat we besloten hebben er nog een schepje bovenop te doen."

Bekende en onbekende bestemmingen

Als Nederlanders op vakantie gaan, grijpen ze snel terug naar bekende bestemmingen. Niet voor niets staan Frankrijk, Duitsland en Italië al jaren bovenaan in de Vakantielanden Top 10 van de ANWB. Italië staat op nummer drie. De Italiaanse Adie Sanenas verzorgt reizen in het noorden van Italië, en ook zij vindt het er prachtig. "Het mooiste gedeelte van Italië is Toscane. Daar vind je de echte VIP-stranden. Een beetje het Saint-Tropez van Italië."

Wil je toch eens wat anders proberen? Denk dan eens aan Kirgizië. In het midden van de hal met Verre Bestemmingen staat een grote ronde tent, gemaakt van dierenhuiden. "Herders uit Kirgizië krijgen zo'n tent mee als ze gaan trouwen, maar je kunt er als Nederlander ook in kamperen", vertelt Adri de Koning. "Ik heb dat gedaan bij zeer koude temperaturen ver onder nul, en nog was het heerlijk warm." Binnen liggen warme Perzische tapijten en het plafond is zo hoog, dat iedereen er kan staan. Dat is weer eens wat anders dan een miezerig koepeltentje, waarbij de regendruppels naar binnen vallen zodra je het tentdoek aanraakt.

Camping

De beurs bestaat uit drie delen: Europa, Mediterrane Landen en Verre Bestemmingen. Je kunt er van alles bekijken, maar er is ook veel te doen. Zoals een ritje maken op een ezel bij de stand van Ezelstal de Edelingen. Of wijn proeven bij Vacanceselect. Ook kun je bij de Vakantiebingo een geheel verzorgde vakantie winnen. Voor kinderen is hal 12 het einde. Deze is namelijk helemaal omgetoverd tot camping. Hier kunnen ze zich uitleven op het springkussen, geschminkt worden of meedoen aan een speurtocht.

Na een dagje Vakantiebeurs duizelt het in je hoofd van al die vakantiebestemmingen. Waar moeten we heen? Wat gaan we doen? Een tip: doe gewoon wat u leuk vindt en bezoek de Vakantiebeurs als een gezellig dagje weg. Koop een Indiase ring en drink wat Afrikaanse wijn. Dan kunt u in de zomer gewoon weer lekker ouderwets met de sleurhut naar Frankrijk.

De Vakantiebeurs 2010 is te bezoeken van woensdag 13 januari tot en met zondag 17 januari in Jaarbeurs Utrecht.
De entree bedraagt 17,50 euro.
Foto 1. Op de Vakantiebeurs beland je zo in het Braziliaanse carnaval!
Foto's: Vakantiebeurs 2010
Foto 2. Typische muziek zorgt voor een cultureel sfeertje.
Met negen hallen is de Vakantiebeurs eindeloos.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-01-13 12:12:47 - 631