1

Mysterie van de verdwijnende bijen

Waarom zijn er steeds minder bijen?

Stadsboerderij Het Buitenbeest Nieuws door

archief oud artikel 9 april 2010 Natuur Alterra gaat museumcollecties afstoffen op zoek naar oud stuifmeel. Zo hoopt onderzoeker David Kleijn te weten te komen welk voedsel de afgelopen eeuwen beschikbaar was voor wilde bijen.

De afgelopen decennia nam het aantal honingbijen af. Wetenschappers proberen te achterhalen hoe dit komt en of de afname is veroorzaakt door veranderingen in plantengroei en landschap.  Zo is al bekend dat de klaver, een belangrijke plant voor hommels, nu veel minder voorkomt dan een eeuw geleden.

Er wordt op verschillende manieren gezocht naar oorzaken en verbanden. Zo gaat het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek bij imkers inventariseren hoe groot de sterfte in de bijenhouderij is. Onderzoekers Sjef van der Steen van Plant Research International onderzoekt bijenziekten, zoals de rol van de parasiet Nosema ceranae en omgevingsfactoren.

Varroa-mijt of pesticiden?

Wat de grote sterfte onder bijenvolken veroorzaakt, is nog niet helder. Er zijn twee stromingen met een eigen verklaring: de ene wijst de Varroa-mijt aan als belangrijkste ziektebron, de andere de hoge concentratie pesticiden in de natuur.

"De Europese bijenonderzoekers houden het er op dat de Varroa-mijt en verkeerde bijenhoudertechnieken de hoofdoorzaken zijn van de bijensterfte", zegt Van Der Steen. "Dat bleek vorige week nog op een wetenschappelijk congres in Duitsland. Een bepaalde groep onderzoekers is ervan overtuigd dat de pesticiden een rol spelen. In Franse en Duitse studies is deze mogelijke oorzaak onderzocht. Negentig procent van de bijen heeft residuen van pesticiden, maar het verband met bijensterfte is niet aangetoond."

Leer alles over bijen en honing bij Stadsboerderij Het Buitenbeest in Zoetermeer. Een imker legt kinderen op begrijpelijke wijze alles uit over deze fascinerende diertjes. Of kom langs in het Imkermuseum in Amsterdam. Imkerij 't Schuurtje en Imkerij Immenhof zijn ook de moeite waard.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 april 2010 - 320