1

Stijlvolle toer door lieflijk Limburg

Beleef Maastricht en omgeving op de Vespa

La Dolce Vespa Reportage door

archief oud artikel 10 juli 2010 Toerisme Maastricht, Limburg Geen lange zoektocht naar een parkeerplaats, geen pijnlijke voeten van het lopen, maar toch heel Maastricht zien? Kies voor een hip vervoermiddel: de Vespa! Rijd in stijl op deze strakgelakte beauty's van La Dolce Vespa. Twee redacteuren van DagjeWeg.NL maakten een proefrit.

Onze auto draait de oprit van La Dolce Vespa op en komt bijna in aanraking met een lange rij kleurige Vespa's. Bij deze aanblik stijgt ons enthousiasme en we stappen snel naar binnen. Jean, de trotse eigenaar van de Vespa's, begroet ons hartelijk. Binnen in de showroom staat het vol met de Italiaanse schones. Een paar handtekeningen verder en een flinke borgsom lichter, is het tijd voor de instructie. Nog wat onwennig staan we naast onze rode en oranje Vespa. In sneltreinvaart legt instructeur Bert ons de basisprincipes uit. Gas, remmen, voeten naast de scooter, op de rem en er weer vanaf. Dat lijkt simpel genoeg. Nu de praktijk nog...

Glanzende Vespa´s in de kleuren van Italië.


Voorzichtig starten we de Vespa's en Bert geeft nog een laatste aanwijzing: "Je ziet wel eens mensen met een hele grote hond, waarvan je denkt: wie laat wie nou uit? Zo moet het met dit ding dus niet zijn! Ga maar even oefenen, totdat je voelt dat je de scooter helemaal onder controle hebt." Rem los en het gas erop, de Vespa sputtert even en brult dan van genoegen. Hortend en stotend schieten we vooruit. Bibberende benen of niet, het is nu tijd om zelfstandig op pad te gaan. "Veel plezier!", roept Bert. En dan slaan we onze vleugels uit en rijden Maastricht in. 

Controleer de Vespa

De eerste bochtjes gaan nog wat stroef. Constant gas geven en ook nog op de weg letten blijkt een moeilijke opgave. Maar na een minuut of tien krijgen we de smaak te pakken. Een grote zonnebril op en we voelen ons echte Gooische vrouwen. Bewonderende blikken volgen ons op de weg naar het platteland rond Maastricht. Wanneer we eindelijk de bebouwde kom verlaten, blijkt het lastig om een leuke route te vinden. Gelukkig krijgen we hulp van een complimenteuze voorbijganger. "Oh, wat mooi! Zijn die van jullie?", vraagt de vrouw bewonderend. Haar hand streelt over de glanzende lak van de Vespa's. Gelukkig weet deze vrouw wel een leuke route en we zetten koers richting het dorpje Kanne.

Zorgeloos op ontdekkingstocht.

Met de kaart, gekregen van Bert, verdwalen we niet en rijden onbezorgd door het heuvelachtige landschap. De omgeving doet haast buitenlands aan en met onze haren wapperend in de zachte wind voelen we ons ver van huis. In het dorpje Kanne aangekomen ontdekken we een echte bezienswaardigheid: Chateau Neercanne. Dit is het enige terrassenkasteel van Nederland, liggend op de grens met België. Het kasteel is op een helling gebouwd en heeft rondom vier verdiepingen terrastuinen. Deze mooie baroktuinen zijn beschermd door UNESCO. In het luxe á la carte restaurant genieten de gasten van een prachtig uitzicht over het Jekerdal. Na een aantal bewonderende blikken besluiten wij onze tocht te vervolgen door de prachtige natuur.

De prachtige omgeving van Maastricht. In het midden Château Neercanne.

Afscheid

Na een uurtje rijden neemt de bravoure de overhand en vinden we 35 kilometer per uur een slakkegang. Uit alle macht proberen we wat meer kracht uit de motor te trekken, maar zonder resultaat. En helaas moeten we na twee uurtjes weer terug zijn bij La Dolce Vespa. Maar eerst gooien we de tank nog even vol. Het neerzetten van de Vespa blijkt een flinke klus en na wat hopeloos gesjor aan het stuur biedt een vriendelijke medetanker een helpende hand. We tanken de Vespa's netjes vol en gaan richting La Dolce Vespa. Dan is de rit weer ten einde en we nemen met moeite afscheid. Ook een scooter huren? De redacteuren van DagjeWeg.NL adviseren: "Huur 'm de hele dag!"

Extra informatie

  • De borgsom voor de huur van twee scooters bedroeg 300 euro. Dit is een flinke smak geld, dus houd hier rekening mee. Als je zonder beschadigingen weer terug komt, krijg je dit uiteraard terug. De borgsom is te voldoen via creditcard autorisatie, deze wordt na de rit weer ongedaan gemaakt.
  • Aan het eind van de rit moet de huurder de tank weer helemaal volgooien. Na twee uurtjes hadden we amper een liter verbruikt. Dus, hierom hoef je het niet te laten!
  • La Dolce Vespa biedt verschillende leuke arrangementen voor de hele dag. Vanaf 49,50 euro per persoon huur je een scooter en een gevulde picknickmand.


Meer zien van de Limburgse hoofdstad? Ga een dagje uit of weekendje weg naar Maastricht.
Foto 1. Glanzende Vespa's. Foto's: Grytsje Anna Pietersma

Laatst gewijzigd: 2022-01-19 17:13:15 · Gepubliceerd: 2010-07-20 15:19:58 - 16013


-advertentiepositie-