Verwennerij in bourgondisch Maastricht

Sterrenrestaurants en streekproducten

Ga een dagje naar Maastricht   Reportage door

26 juli 2010 Cultuur Maastricht, Limburg De Limburgers staan bekend om hun bourgondische levensstijl. En wie hier eenmaal van proeft, raakt voorgoed verslingerd. Raak in vervoering in één van de sterrenrestaurants of bij de aanblik van een ambachtelijk bereide mosterd. DagjeWeg.NL keek om het hoekje in de keuken van Maastricht.

Een dag begint het best met een kopje verse koffie. Dus de eerste stop brengt ons bij de lekkerste koffie van Maastricht. Onze gids Tons van Daelen (VVV Maastricht) vindt de koffie in de Dominicanerkerk de allerbeste. In een kerk? Ja, deze kerk is omgebouwd tot een boekenwinkel van Selexyz. Bezoekers snuffelen eerst een poosje door de vele, vele boeken en ploffen dan neer voor een kopje koffie. Coffeelovers heeft een gezellige koffiebar ingericht in het koor van de kerk. Zelfs voor bezoekers die niet van lezen houden, is deze boekwinkel een absolute aanrader. Alleen al om de sfeer van deze prachtige kerk te ervaren. Wie thuis ook de beste koffie wil, kan het volgende adres niet voor bij lopen. Blanche Dael is een koffiebranderij en theepakkerij, die de koffie van Coffeelovers levert.

Foto 1: Dominicanerkerk. Foto 2: Koffie van Blanche Dael Flickr. Foto 3: Sjinkerij de Bóbbel © Hugo Thomasen

Streekproducten

Bij Adriaan De Smaakmaker omhult een kruidige geur de bezoekers en achter de toonbank is te zien hoe de producten tot stand komen. De geur van mosterd of chutney, reden te meer om even binnen te lopen. Hier worden streekproducten op ambachtelijke wijze bereidt. In het knusse winkeltje staan alle producten uitgestald in de houten schappen. Wanneer je geen kat in de zak wilt kopen, mag je gerust even proeven. Het is bijna té verleidelijk om niet één van de leuke potjes te kopen, al is het maar als cadeautje voor de thuisblijvers.

Binnen lopen bij Adriaan De Smaakmaker en de Bisschopsmolen.


Werkende watermolen

De laatste nog werkende watermolen in Nederland staat in hartje Maastricht. Door een steegje draaien we de hoek om en voelen we de koelte van het water. We kunnen de watermolen gewoon aanraken en zien het water onstuimig over de molen klotsen. De molenaar van de Bisschopsmolen laat bezoekers met liefde kennis maken met zijn ambacht. En in de bijbehorende bakkerij komt het gemalen meel meteen van pas. Deze ambachtelijke speltbakkerij maakt van dit oergraan de heerlijkste broden. En natuurlijk de bekende Limburgse vlaaien. Wie wil mag een eigen vlaai komen maken. Een culinair uitje om je vingers bij af te likken. Helaas moeten wij verder, zonder ook maar een kruimeltje vlaai. 

Preuvenemint

Dé tijd voor levensgenieters om naar Maastricht te komen is tijdens het jaarlijkse Preuvenemint. Dit culinaire evenement trekt duizenden bezoekers naar het Maastricht. Op het Vrijthof kan iedereen genieten van culinaire verrassingen van goede restaurants. Tons van Dael vertelt: "Het is eigenlijk één groot openluchtrestaurent, waar 30 tot 40 restaurants kleine gerechtjes serveren. Je kunt er eten en drinken kopen met zogenaamde Preuvenelappen, die koop bij je bij de kassa." De titel Preuvenemint is een samentrekking van twee woorden uit het Limburgs dialect: preuve (proeven) en evenemint (evenement). Dit jaar start de 29ste editie op 26 augustus en duurt tot 29 augustus.


Andre Rieu op het Vrijthof

Voordat het Preuvenemint de fornuizen kan laten gloeien, is het Vrijthof het domein van Andre Rieu. De wereldberoemde artiest is geboren in Maastricht en woont hier nog steeds. Iedere zomer staat hij samen met zijn orkest op het Vrijthof voor een reeks concerten. Tons vertelt enthousiast over deze concerten, waarbij het hele Vrijthof vol met stoelen staat. "In grote bakken water drijven flessen bier en wijn, want tijdens het concert mag niemand bedienen. Rondom het Vrijthof kunnen mensen op het terras eerst van een diner genieten. De speciale menu's zijn aangepast op het concert, dus je bent altijd op tijd klaar. Mensen staan rondom het concert allemaal te schunckelen, dat is dansen in het Limburgs." Alleen voor de sfeer rondom deze zomerconcerten is het al de moeite waard om Maastricht te bezoeken.

Het Vrijthof © Paul Mellaart.


Restaurants

Behalve winkeltjes vol culinaire verrassingen biedt de binnenstad van Maastricht ook voldoende restaurants om de tong te strelen. Verschillende sterrenrestaurants passeren de revue tijdens een wandeling langs de culinaire hoogtepunten van de stad. Een paar voorbeelden:

•    Beluga
•    Tout á fait
•    Toine Hermsen

IJs

Als kers op de slagroom of als toetje na het eten gaan we nog even naar Luna Rossa. Deze ijszaak zit pas kort in Maastricht, maar is voor de VVV-gids de moeite van het bekijken waard. Of om van te proeven! Al de verschillende soorten ijs maken het moeilijk om te kiezen. Wordt het Malaga, Straciatella of Mojito? Het wordt de laatste en dat blijkt een goede keuze! Limoen en munt, de perfecte verkoeling op een warme zomerdag. Ook genieten van al deze heerlijkheden? Kom en raak verslingerd aan de Limburgse hoofdstad.

Langer blijven proeven van al de heerlijkheden in Maastricht? Reserveer een hotel in de stad aan de Maas.
Foto 1. Genieten op het Preuvenemint in Maastricht. Foto: Flickr / Marc van der Chijs.

Laatst gewijzigd: 2022-01-18 14:08:54 · Gepubliceerd: 2010-07-23 13:11:41 - 16538