1

Duizenden mensen voor cultuurprotest op Malieveld

Oppositie in de aanval

Dossier geefwet Nieuws door

archief oud artikel 8 oktober 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Het cultuurprotest op het Malieveld in Den Haag heeft vrijdag 2.000 demonstranten getrokken. Ze protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur. De oppositiepartijen gaan in de aanval.

PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma zei vrijdag alles in het werk te stellen om de plannen van het nieuwe kabinet-Rutte om flink te korten op cultuur te stoppen. "Ik kan mij niet voorstellen dat er niemand bij het CDA, de VVD of zelfs de PVV te vinden is die de waarde van cultuur inziet", aldus Klijnsma, die ook sprak namens SP en D66.

Studenten

Het protest op het Malieveld is een initiatief van studenten van het conservatorium in Den Haag. De actie krijgt de steun van vakbond FNV Kiem.

Het nieuwe kabinet is van plan om 22 procent van de cultuurbegroting te schrappen. In totaal gaat het om 200 miljoen aan subsidie voor kunst en cultuur. Vooral de producerende kunst, zoals theater, orkesten en festivals, krijgen het zwaar. Het Concertgebouw Amsterdam, Muziekcentrum Vredenburg en Muziekgebouw aan 't IJ vrezen zelfs hun begroting niet rond te krijgen

Om de gevolgen van de bezuinigingen te verzachten heeft het kabinet iets over een Geefwet opgeschreven. De uitwerking daarvan is niet duidelijk. DagjeWeg.NL wil de culturele sector een hart onder de riem steken. Daarom begint DagjeWeg.NL het #geefwet-platform: #geefwet. Doe ook mee aan het #geefwet-platform en volg #geefwet op Twitter, Facebook en Hyves. Geef je nieuws door via deze media.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 oktober 2010 - 518