Rijksmuseum sluit Oog

Museum stopt met tijdschrift Oog #rijksmuseum

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 30 december 2010 Het tijdschrift Oog is het eerste slachtoffer van de bezuinigingen van het Rijksmuseum. Het laatste nummer verschijnt in februari 2011. Ook het beheer van het zeventiende-eeuwse buitenverblijf Trompenburg wordt stopgezet.

Komend jaar moet het Rijksmuseum Amsterdam 3,4 procent bezuinigen. Dat is in totaal 1,5 miljoen euro. Door te stoppen met de uitgave van Oog voldoet het museum al een groot deel van dit bedrag. Directeur Wim Pijbes zegt in Het Parool: "Oog kostte ons 300.000 euro per jaar aan directe kosten. Daar kwam nog zo'n 200.000 euro aan indirecte kosten bij." Eind februari 2011 verschijnt het laatste nummer van Oog.

Het tijdschrift Oog bestaat sinds 2007 en gaat helemaal over kunst. Het doel is om kunst voor iedereen toegankelijk te maken. Bovendien diende het magazine als een platform voor het Rijksmuseum tijdens de verbouwing. Hoofdredacteur Xandra van Gelder vindt het 'verschrikkelijk' dat Oog straks niet meer bestaat. "We waren er met Studio Room in geslaagd een laagdrempelig blad over kunst en geschiedenis te maken op een manier die het Rijksmuseum ontstofte", verklaart zij tegen Villamedia. Deze maand won het tijdschrift nog de Mercur voor Artdirection van het Jaar.

Trompenburg

Het Rijksmuseum moet nog meer schrappen. Het museum stopt daarom ook met het beheer van zeventiende-eeuwse buitenverblijf Trompenburg in 's-Gravenland. Dit gebouw werd gebruikt voor ontvangsten. Ook leent het Rijksmuseum geen schilderijen meer uit tegen kostprijs voor internationale manifestaties. Er wordt voortaan gewoon een rekening gestuurd.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 december 2010 - 232