Drieluik terug in Centraal Museum

Schilderij gekocht met verzekeringsgeld #CentraalMuseum

Centraal museum Nieuws door

archief oud artikel 16 maart 2011 Cultuur Utrecht, Utrecht In 2006 verdween het Drieluik met het Laatste Avondmaal uit het Centraal Museum in Utrecht. Na vijf jaar is het kunstwerk eindelijk weer terug in het museum.

Het Drieluik is rond 1521 geschilderd door een anonieme meester. Het schilderij stond op een altaar in een klooster vlakbij Utrecht. In 1940 kwam het werk in handen van verzamelaar Jacques Goudstikker. Zijn collectie kwam uiteindelijk in handen van de Duitsers. Vanwege zijn Utrechtse afkomst werd het werk gegeven aan het Centraal Museum, maar in 2006 wilde de schoondochter van Goudstikker het schilderij weer terug. Het was te duur om terug te kopen. In 2007 brandde het schilderij L'ile d'Amour in het Armando Museum in Amersfoort af. Met het verzekeringsgeld wilde de eigenaar van het verbrande schilderij, de Stichting Van Baaren Museum, een bijzonder werk kopen. Dat werd het Drieluik met het Laatste Avondmaal. Dat is te lezen in Trouw.

Tentoonstelling

Het Centraal Museum is zo blij met de terugkeer van het Drieluik met het Laatste Avondmaal, dat ze een hele tentoonstelling wijden aan het kunstwerk. De tentoonstelling In stille harmonie. Het Drieluik met het Laatste Avondmaal is te zien van 9 april tot en met 9 oktober 2011 in het Centraal Museum in Utrecht.

Met het verzekeringsgeld wilde de eigenaar een bijzonder werk kopen

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 maart 2011 - 218