1

Bezoek aan podiumkunsten stort in

Musical en #concert wordt te duur

Opera Nieuws door

archief oud artikel 19 maart 2011 Cultuur In drie jaar tijd hebben de Nederlandse podia een kwart van hun bezoekers verloren. De oorzaak: de economische crisis, volgens de Vereniging van Schouwburg- en Concertdirecties (VSCD). Het wordt nog erger, is de verwachting.

Populaire en goedkope voorstellingen en concerten, geschikt voor Henk en Ingrid, komen soms nog zonder kleerscheuren door de economische crisis. Het bezoek aan deze vorm van ontspanning is gestegen, op sommige plekken in Nederland. Dat is een klein lichtpuntje in een verder donkere wereld van tanende belangstelling en afnemende overheidsliefde.

Dat het nog minder wordt, en dus nog erger, staat wel vast. In juli 2011 gaat de BTW omhoog: dat betekent voor de liefhebber minder bezoeken kunnen brengen, voor hetzelfde geld. De schouwburgen, concertgebouwen en festivals hebben daarnaast flinke bezuinigingen te verstouwen. De overheid is niet meer zo happig op het subsidiƫren van allerlei culturele activiteiten.

Kortom, als er ergens een moment zou moeten zijn, waar de liefde van het publiek voor de podiumkunsten iets moet gaan opleveren, is het wel nu. Dat wordt actievoeren. Of, zouden de podia creatiever moeten worden in het aan de man en vrouw brengen van hun waar? De vraag stellen, is hem beantwoorden. Het moet, maar kunnen ze het ook?

Overheid werkt podiumkunsten tegen

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 maart 2011 - 226