Lente in de dierentuin

Geboortes, verbouwingen en subsidies in de #dierentuin

Dierentuinen op DagjeWeg.NL Redactioneel door

archief oud artikel 29 maart 2011 Toerisme De eerste stapjes van ijsbeer Vicks, eindelijk weer leeuwen in Dierenpark Emmen en veel subsidie voor Artis. Het nieuwe seizoen is begonnen. Hoe vieren de dierentuinen de lente? Lees alles over geboortes, verbouwingen en nieuwe dieren in de grootste dierentuinen van Nederland.

Apenheul

De Apenheul werd afgelopen maanden geteisterd door een heuse babyboom. Maar liefst drie gorillababy's zagen daar het levenslicht. Twee weken geleden kwam de laatste gorillababy ter wereld. Dat was eerder dan verwacht, want moeder Lobo was eigenlijk pas in april uitgerekend. De eerste twee gorillababy's hebben inmiddels een naam. De in januari geboren gorilla luistert naar de naam Iriki. Het tweede jong heet Tayari. Er zijn nog twee gorilla's zwanger. Hun kleintjes worden in de zomer verwacht. Vergeet dus de beschuit met muisjes niet, als je een bezoek brengt aan de Apenheul.

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp heeft sinds kort haar eigen knuffelbeer. IJsbeertje Vicks is een ware publiekstrekker en zette vorige week haar eerste stapjes buiten. Het is voor het eerst in veertien jaar dat er in Blijdorp weer een ijsbeertje is geboren. Vicks heeft zijn naam gekregen van zijn sponsor, de fabrikant van het frisse snoepje. Diergaarde Blijdorp wil meer doen met sponsoren voor dieren om zo de afgenomen subsidie te compenseren. "Zo kunnen ook kleine bedrijven een dier adopteren. Het is eigenlijk een soort Foster Parents plan", legt Jan Klapwijk, woordvoerder van Diergaarde Blijdorp, uit.

Artis

Dierentuin Artis kan binnenkort beginnen aan een grote opknapbeurt van het park. Artis krijgt 10 miljoen euro subsidie van de provincie Noord-Holland om vier monumenten in het park te renoveren: het Vogelhuis, het Apenhuis, de Ledenlokalen en het Groote Museum. De renovatie is al bezig en moet rond 2014 klaar zijn. In juni staat er nog iets heel bijzonders op de agenda: namelijk de geboorte van een olifantje. Het is dan de derde keer in de geschiedenis dat er een olifantenjong geboren wordt. Tot 31 maart kun je alvast je idee voor een naam insturen. Wie de winnende naam bedenkt, mag op kraamvisite komen.

Dierenpark Emmen

Deze zomer komen er na dertig jaar eindelijk weer leeuwen naar Dierenpark Emmen. Het nieuwe leeuwenverblijf van 1500 vierkante meter is nog niet klaar, maar al voor de zomer worden de nieuwe bewoners van Dierenpark Emmen verwacht. De dierentuin hoopt met drie Afrikaanse leeuwen weer een echte publiekstrekker in huis te halen. In totaal komen er twee leeuwinnen uit Londen en een mannetjesleeuw uit Frankrijk naar Emmen.

Ouwehands Dierenpark

Sinds een maandje wonen er vier witte leeuwen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De leeuwen zijn al een tijdje in Rhenen, maar zijn pas sinds kort ook voor bezoekers te zien. Eerst zaten de dieren tien weken in quarantaine en werden ze goed in de gaten gehouden door dierenartsen en verzorgers. Nu huppelen ze eindelijk vrolijk door hun verblijf. Het mannetje van 7 maanden heet Credo en de vrouwtjes Ilanga, Bhandura en Luna zijn 10 maanden oud.

Dierenpark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort gingen dit weekend de beschuiten met muisjes als warme broodjes over de toonbank. "Vorige week vrijdag is er een klein kameeltje geboren en ook zagen een paar ringstaartsmaki's het levenslicht", vertelt Josephine Faber van DierenPark Amersfoort. "Ook is het DierenPark druk bezig met de verbouwing van het Museum, waar vanaf Pinksteren nieuwe dieren te zien zijn. Daar worden Koele Knuffel sessies gehouden. Daar leer je alles over reptielen, insecten, spinnen en slangen."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 maart 2011 - 1474