Bedreigde schildpad geboren in Amersfoort

McCords slangenhalsschildpad kruipt uit ei #DierenParkAmersfoort

DierenPark Amersfoort Nieuws door

archief oud artikel 17 mei 2011 Natuur Amersfoort, Utrecht Voor de McCords slangenhalsschildpad is het fokprogramma in dierentuinen van levensbelang. Deze soort is in het wild bijna uitgestorven. In DierenPark Amersfoort vinden we deze week een lichtpuntje: er kroop een kleintje uit het ei.

DierenPark Amersfoort fokt al langer met de McCords slangenhalsschildpad. Deze soort is afkomstig van het eiland Roti in Indonesië. De diertjes zijn populair als huisdier en als lekkernij, en zijn hierdoor in het wild bijna uitgestorven. Het fokprogramma in dierentuin betekent wellicht de redding van de soort.

Slangenhalsschildpadden planten zich voort door eieren te leggen. Per keer legt een vrouwtje zo'n acht tot veertien eieren. Na 90 tot 120 dagen komen de eieren. In DierenPark Amersfoort komen er de komende maanden waarschijnlijk nog meer schildpadjes uit hun ei kruipen.

Slangenhalsschildpad

De McCords slangenhalsschildpad dankt zijn naam aan, je raadt het al, zijn hals. Deze kan zo lang zijn dat de hals samen met de kop even lang of langer is, dan de lengte van zijn rugpantser. Zijn prooi verrast hij door opeens met zijn nek naar voren te schieten en het slachtoffer op te zuigen.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 17 mei 2011 - 326