1

Teylers Museum herstelt oude glorie

Ovale Zaal in #Teylers Museum gerestaureerd

Teylers Museum Nieuws door

archief oud artikel 8 juni 2011 Geschiedenis Haarlem, Noord-Holland De oudste museumzaal van Nederland heeft het licht weer gevonden. Na een twee jaar durende restauratie opent zaterdag de Ovale Zaal officieel in het Teylers Museum.

Een zaal in het "alderbest wit eijken", zo zag architect Leendert Viervant de Ovale Zaal in het Teylers Museum in 1784 voor zich. Maar het oorspronkelijk witte houtwerk in het hart van de zaal was door de jaren heen zo verkleurd, dat de versieringen totaal wegvielen. Na een behoedzame restauratie van twee jaar is de zaal weer in oude luister hersteld. Zaterdag 11 juni opent de zaal officieel. Mevrouw Androulla Vassiliou, de Europees Commissaris voor Cultuur, en de heer Johan Remkes, Commissaris van de Koningin van Noord-Holland voeren het officiële gedeelte uit.

Ovale Zaal

Sinds 1784 is er niets veranderd aan de inrichting van de Ovale Zaal in het Teylers Museum. Deze oudste museumzaal van Nederland belichaamt volgens het museum als geen ander de idealen van de Verlichting. Mede daarom nomineerde de Nederlandse staat de zaal onlangs voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een bezoek aan het Teylers Museum mag niet ontbreken tijdens een dagje in Haarlem. Maar DagjeWeg.NL weet nog meer leuke uitjes in Haarlem. Laat je inspireren!

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 8 juni 2011 - 145