Vissen: een ontspannen dag in de natuur

Dagje uit op het water |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Vissen op de Waddenzee, in een forelpoel of op een riviertje

28 februari 2015 Natuur Wat is er nou meer ontspannen dan een dagje vissen? Zitten langs de waterkant, één zijn met de natuur en vooral heel stil zijn. DagjeWeg.NL heeft de beste visplekjes uitgezocht! Vissen op de Waddenzee, in een forelpoel of op een riviertje. En leuke uitstapjes over vissen voor het hele gezin. Pak de hengel maar vast uit de kast!

Foto 1. Wat een vangst! Vaar mee met de MS Tender en vang en fileer je eigen vis. Foto: MS Tender.

De eerste visdag

Nog nooit gevist? Dan is de Forelpoel de perfecte plek om te beginnen. Alles wat nodig is voor een dagje vissen, is te krijgen bij de Forelpoel. Van meelwormen tot een schepnet en van een hengel tot een koelbox, inclusief ijs. De Forelpoel biedt ook vishulp! En aan het eind van de dag? Bak de gevangen zalmforel zelf, of ruil ze om voor een gerookte forel van het huis. Vooral een heerlijk uitje als het zonnetje schijnt want om de vijvers staan picknicktafels, waar het genieten is van de prachtige natuur in Kollumerzwaag.

Op zoek naar snoek

Ook het riviertje de Giessen is heerlijk om te vissen. Het is goed viswater waar veel soorten vis rondzwemmen zoals snoek, brasem, voorn, bliek, paling en baars. Een goede visboot is te huur bij de Chinese Schouw in Giessenburg, inclusief een dagvergunning. Tijdens een dagje vissen op de Giessen, kom je ook Sampans tegen. Chinese rivierbootjes die fluisterstil over het water glijden. Misschien leuk voor de volgende keer?

Vis vangen en fileren

Ervaren vissers moeten gewoon een keertje mee met de MS Tender in Lauwersoog. Hier ga je het échte zeeleven ervaren door een uurtje mee te helpen met het vangen van kabeljauw of makreel. Je leert zelfs hoe je ze moet fileren. Een erg precies werkje en een originele activiteit voor bijvoorbeeld teambuilding of een ander groepsuitje. Als afsluiter bak je de vis natuurlijk zelf om samen van te smullen.

Speciale inhammen op het meer

Bij Recreatiecentrum De Vogel kun je gezellig een nachtje komen slapen op de camping in Hengstdijk, maar je kunt er ook vissen op forellen. Het is namelijk de enige camping in Zeeuws-Vlaanderen met een forellenvisvijver. Een tweede mooie vislocatie is het meertje waaraan de camping ligt. Er zijn hier zelfs speciale inhammen voor een toppositie om een kanjer binnen te halen.

Niet vissen, maar voeren

Voor kinderen is een uitje naar de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest een leuk idee als eerste kennismaking met vissen. In de prachtige tropische tuin vliegen de mooiste vlinders rond en je vindt er allerlei exotische planten en dieren. Maar er is meer! Tijdens een spannende speurtocht langs de wildpaden van de tropische tuin mogen kinderen de vissen voeren. Veel van deze soorten tropische vissen zijn niet meer in de natuur te vinden, maar wel in de Orchideeën Hoeve. Dat maakt de ervaring extra bijzonder.

Tips voor vissers

Er is geen beste periode om te vissen. Maar om echt iets te vangen, zijn er veel weertypes om rekening mee te houden. Echte vissers gaan het liefst 's ochtends op pad, als het nog niet te warm is. Mist die nog boven het water hangt en de zon die langzaam terrein begint te winnen. Anderen vissen liever bij lichte regen, omdat vissen dan vaak naar de oppervlakte zwemmen. Onthoud wel: 'komt de wind uit noord, dan is de rust in het water verstoord'. Zorg voor makkelijke kleding, een warm vest en wat lekkers te eten en te drinken. Veel plezier!

Bekijk nog meer leuke ideeën voor een dagje uit in de natuur.
Foto 2. Wist je dat je bij de Orchideeën Hoeve tropische vissen kunt voeren? Leuk om kinderen kennis te laten maken met vissen. Foto: De Orchideeën Hoeve.

Laatst gewijzigd: 2021-07-22 10:45:40 · Gepubliceerd: 2012-02-28 11:13:24 - 5540