Bûter, brea en griene tsiis

Culinaire uitjes in Friesland |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Eten, varen en gezelligheid in Friesland

2 april 2012 Toerisme Friesland zit barstensvol heerlijke smaken. Van het zoete en zachte suikerbrood tot de pittige droge worst. Deze provincie wil je proeven! Doe alle Friese Elfsteden aan en ontdek elk culinair pareltje.

Koken met de kok

We kennen allemaal Herman den Blijker of anders zegt de naam Rudolph van Veen wel iets. De kijkers van Omrop Fryslân hebben zo hun eigen televisiekok: Reitse Spanninga. Deze joviale kok kreeg op zijn zesde een kokspakje van zijn moeder en draagt sindsdien niets anders. Behalve een tv-programma heeft Reitse een eigen restaurant, 't Plein in Joure, waar hij zijn gasten de heerlijkste gerechten voorschotelt. Het leuke is dat hij zelf regelmatig aan tafel komt en uitleg geeft over de gerechten. Ook is het mogelijk om in het hart van het restaurant, de keuken, te dineren. Een hapje van Friesland proeven? Kijk op de dessertkaart en kies voor een krokante beignet van suikerbrood met kaneelroomijs en vanillecrème..

Wie zelf wil leren koken, kan een kookworkshop met Reitse boeken. Of nog leuker: leren barbecueën op de Grill Academy.

Leuk weetje: de bakkers van Sneek bakten op 27 mei 2006 de allergrootste oranjekoek ooit. De koek was 117,5 vierkante meter groot.

Culinaire Elfstedentocht

Vind de mooiste plekjes van alle elf beroemde steden, maar dan zonder ijs en kou! Doe mee aan de Culinaire Elfstedentocht. Print het gratis stempelboekje uit of haal het kosteloos op bij de VVV's of de aangesloten restaurants. En dan kan de tocht beginnen! Om snelheid gaat het niet, nee, doe het maar rustig aan en geniet van alles wat Friesland te bieden heeft. En vergeet niet om in elke stad een stempel te halen door iets te eten of te drinken in de aangesloten restaurants. Er zijn verschillende routes mogelijk, op de fiets, lopend of met een boot. De website en het boekje van de tocht geven veel informatie over de bezienswaardigheden onderweg.

Een slokje Beerenburg

Een slokje Beerenburg mag natuurlijk niet ontbreken op deze culinaire ontdekkingstocht door Friesland. En dat smaakt het lekkerst in Sneek. Al 150 jaar lang wordt hier de échte Beerenburg gemaakt. Loop eens binnen bij Weduwe Joustra en proef het zelf! Door het winkeltje naar de zolder waar de complete geschiedenis van Weduwe Joustra is uitgestald. En dan nog even naar de distilleerderij gevuld met vaten heerlijke drank. Gewoon even rondkijken? Een afspraak maken is niet nodig. Iedereen is welkom in Sneek!

DagjeWeg.NL ging al eens op bezoek bij de weduwe en nam een slokje Beerenburg.

Eerst skûtsjesilen

Het voorgerecht van restaurant 't Jagertje in Langweer zorgt voor een goede eetlust. Gasten van dit gezellige restaurant mogen voor het diner aan boord stappen van een historisch skûtsje. Skûtsje de Swan fan Donia was voorheen een echt wedstrijdskûtsje, maar neemt nu tijdens haar pensioen nog graag gasten mee. Mee het water op om te genieten van het waterrijke Friesland om daarna in Langweer aan tafel te gaan. In restaurant 't Jagertje wacht een uitgebreid diner, met keuze uit diverse gerechten. Heerlijke dagverse producten, seizoensgebonden ingrediënten, vlees of vis. Keus genoeg!

Zelf oranjekoek maken

Eén van de bekendste Friese specialiteiten is de Friese oranjekoek. Deze feestelijke koek dankt zijn naam aan de sinaasappelschil, die verwerkt is in het deeg. Ieder jaar strijden de banketbakkers van Friesland om de titel Frysk Kampioen Oranjekoeke. Vorig jaar maakte Banketbakkerij De Korenbloem de lekkerste oranjekoek! Probeer het zelf en bak een Fryske oranjekoeke.

Geniet van culinair Friesland met DagjeWeg.NL!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 17:26:21 · Gepubliceerd: 2012-03-26 15:03:39 - 2920