1

Brood op de plank

Werken, net als vroeger

Oude Ambachten & Speelgoed Museum Nieuws door

archief oud artikel 3 september 2012 Geschiedenis De zomervakantie is nu officieel voor iedereen afgelopen. Tijd om weer aan de slag te gaan en brood op de plank te brengen. Maar hoe ging dat vroeger? Bakkers, boeren, kruideniers, timmermannen: ze werkten alsof hun leven ervan afhing. Ga terug in de tijd met deze uitstapjes vol oude ambachten.

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

In het Oude Ambachten & Speelgoed Museum zijn wel 160 oude ambachten te zien. Van een kaasmaker en een scharensliep, tot een mandenvlechter en een leerlooier. In het ambachten museum staat niets achter glas, waardoor de spullen van dichtbij zijn te bekijken en aan te raken. Volwassenen mogen zelfs met de handen kijken en aan de kinderen laten zien hoe het vroeger allemaal werkte.

Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum gaan bezoekers terug naar de tijd dat het IJsselmeer nog gewoon Zuiderzee heette. Vooral het buitenmuseum is echt de moeite waard. authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit de omliggende vissersdorpen. Medewerkers laten historische ambachten zien, zodat je een goed beeld krijgt van het dagelijks leven van begin vorige eeuw. Ga ook zelf aan de slag. Bij de zeilmakerij leer je bijvoorbeeld knopen leggen.

De Bataviawerf

Ontdek de wereld van de scheepsbouw op de Bataviawerf in Lelystad. Dit is een authentieke reconstructie van het VOC-schip Batavia uit 1628. Beleef hoe de oude ambachten tot leven komen: ga af op de geur van smeedkolenvuur en maak je eigen spijker, neem een kijkje in de beeldsnijderij waar het lijkt of ambacht kunst wordt en sla een eigen touw in de tuigerij.

Ga af op de geur van smeedkolenvuur en maak je eigen spijker

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 3 september 2012 - 485

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Waterwijs | Zuiderzeemuseum


Bezoek de tentoonstelling Waterwijs bij het Zuiderzeemuseum en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu!

Binnen enkele weken te bezoeken

Tussen Kunst & Kidz


Op 4, 5 en 6 mei organiseert het Zuiderzeemuseum Tussen Kunst en Kidz voor kinderen en hun families in het buitenmuseum.

Redders op zee


De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum is er in het Zuiderzeemuseum een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en gezichten...