Van welk dier is dit souvenir?

Douane test ivoor in Naturalis

Museum Naturalis Nieuws door

archief oud artikel 20 november 2012 Wetenschap Leiden, Zuid-Holland Een ketting van koraal, een ivoren bedeltje of een chique tas van slangenleer. Tijdens een vakantie in een ver en warm land kom je vaak mooie souvenirs tegen. Maar deze mooie spullen hebben niet altijd een mooie geschiedenis. Het is dan ook verboden om ze mee naar huis te nemen. In het Naturalis Expertcentrum worden vandaag souvenirs getest door de douane. Van welk dier is het souvenir?

In het Naturalis Expertcentrum liggen de tafels vandaag vol met bot, ivoor, koralen, schildpad, schubben en veren. Dit komt allemaal uit de collectie van Naturalis. Op veel vliegvelden zijn deze materialen ook te vinden, maar dan als verboden souvenirs. De douane doet met speciale apparatuur tussen 11:00 uur en 16:00 uur bijzondere testen op de materialen. Zo krijgen ze antwoord op de vraag, van welk dier is dit souvenir? Dat ivoren bedeltje was bijvoorbeeld eerst van een gelukkige Afrikaanse olifant.

Bezoekers van Naturalis mogen met hun entreekaartje gratis bij de onderzoeken zijn en de testers het hemd van het lijf vragen.

Wat is er nog meer te zien in Naturalis?

In Naturalis zijn vooral de opgezette dieren erg indrukwekkend om te zien. Een achttien meter lange dinosaurus, een wolharig mammoet, een reuzenkrab; in Naturalis in Leiden genieten jong en oud van de natuur. Meer dan 10.000 echte dieren, planten, stenen en fossielen vertellen in het museum het verhaal van onze planeet.

Het ivoren bedeltje was bijvoorbeeld eerst van een gelukkige olifant

Laatst gewijzigd: 2013-05-28 13:54:44 · Gepubliceerd: 2012-11-20 09:37:21 - 242